image description

Vliegvissen op snoek van begin tot… (3)

Vliegvissen op snoek van begin tot… (3)  

Door Berthil Bos  

Ik heb er met het spinstreameren een extra mogelijkheid bij gekregen. Naast dat een streamer vaak iets nieuws is voor Esox, heeft hij ook specifieke eigenschappen. 

Vooral als ik zeker weet dat er snoek aanwezig is, of als ik een volger of misser heb gehad, komt het gluiperig gedrag goed van pas. Gelukkig kan je er ook wat sneller mee vissen, waardoor je ook op zoek kan gaan naar verblijfplaatsen van de mosrug, al is het langzaam vissen op zijn buik of lichaam geschreven.


Het spinstreameren gaf mij een extra mogelijkheid bij het snoekvissen.

Toch bleven mijn gedachtes steeds weer richting het (echte) vliegvissen gaan. Als je dan naast Arjan ook nog eens regelmatig gaat vissen met Dennis Sanders van Bigstreamers.com is het hek van de dam. Dennis heeft een aantal jaren geleden zijn ‘harde’ kunstaas en bijbehorende hengels vaarwelgezegd en heeft zich helemaal op de vliegenlat gestort. 

Het moest er toch maar eens van komen. Als een gek ging ik op zoek naar die ene vliegenstok van het merk ‘Rozemeijer’ in de aftma #9, die ik jaren geleden eens had aangeschaft. 

Na hem van zolder te hebben gehaald, samen met een reel en een #9 lijn, ging ik kijken of de werptechniek nog bijgeschaafd moest worden. Dit viel tegen. 

Wat mij direct opviel was dat dit niets met het subtiele werpen van een viertje te maken had. Dit was totaal anders en het woord ‘werken’ kwam direct bij mij op. Maar ik weet als niemand anders dat je moet investeren, als je naar een doel wilt toewerken.


Ik kan en hoef nog steeds geen keuze maken, maar…

Eerst maar even droogvissen was het devies. Op een dichtbijgelegen grasveldje werd een werppunt neergelegd en was oefenen geblazen. Na een aantal uren voor gek staan in de buurt, kreeg ik de slag aardig te pakken. Het was dan ook een vreemd gezicht om iemand te zien zwaaien met reuzevlieg, die regelmatig in een emmer met water werd gedompeld, om een harig beestje nat te maken. 

Maar goed, vaak wordt je aan de waterkant met dit gedrag ook vreemd aangekeken, dus hier kon ik alvast aan wennen. Inmiddels zwiepte ik de streamer al een behoorlijk stuk weg. De streamer ging alsmaar vaker richting mijn werppunt, maar de lijn lag meestal in diverse bochten.  


Een dergelijke halve kip is droog helemaal niet te werpen.

Nu werd het tijd dat de vliegenlijn ook in één rechte lijn te werpen. Ik legde halverwege twee stenen ongeveer twee meter uit elkaar. Door steeds de stenen iets dichter bij elkaar te leggen, ging ik nog preciezer werpen. 

Heerlijk was het om met iets bezig te zijn waar je moeite voor moet doen, omdat de andere technieken, bij mij althans, als een automatische piloot gaan. Een nog leukere uitdaging was de volgende stap. Een dagje in de polder.


Het kleinschalige water van de polder is ideaal voor het begin.

Bij Dennis had ik een paar streamers besteld, die bij binnenkomst wel erg groot leken. Een Palmertje of Red Tag zijn natuurlijk erg minuscuul, maar twintig centimeter? Gelukkig heb ik op mijn viskamer de wanden vol kunstaas hangen, zodat deze vaak nog grotere brokken mij een gerust gevoel gaven. 

Mijn WF #9 lijn werd voorzien van een leader. Deze leader was totaal anders dan die ik voor het ‘gewone’ vliegvissen had gebruikt. 

Deze waren opgebouwd van een dik begin, naar een dun eind, om het kunstvliegje te doen overslaan. Het kleine vliegje heeft namelijk geen gewicht, maar moet wel op het eind op het water terecht komen. 

Bij het gebruikt van een snoekstreamer heeft deze verenpracht al een behoorlijk gewicht, helemaal als hij nat is. Hierdoor slaat de streamer uit zichzelf wel over en kan je de leader heel eenvoudig houden. Een stuk, in mijn geval, van 150 centimeter fluorocarbon doet zijn werk uitstekend.  De polder is bij uitstek geschikt om te beginnen met streamervissen. Je hoeft geen al te grote afstanden te werpen, maar wel precies. 

Volgende week: Goed materiaal maakt wel degelijk het verschil. 

ANDEREN LAZEN OOK