Vissen op vakantie, bereid je voor!

Persbericht Anglermaps.nl

Vissen op vakantie, bereid je voor!

De vakantie staat voor de deur en misschien ben jij één van de gelukkigen die een heuse visvakantie gaat ondernemen. De meeste sportvissers onder ons gaan ‘gewoon’ met vriendin, vrouw en/of gezin op vakantie en dan zal er een keuze moeten worden gemaakt voor een vakantie waar iedereen blij  van wordt.

Betekent dit nu dat je niet eenzelfde geweldige visvakantie kunt ervaren als de sport- en recreatievissers die verre oorden bezoeken of vissen in betaalwateren in Frankrijk? Nee, Nederland en ook andere landen hebben prachtige viswateren waar met een lokale of landelijke vergunning heerlijke momenten te beleven zijn. En wat dacht je van de vele campings en vakantieparken met privé viswater?


Vissen op vakantie, bereid je goed voor.

Op zoek naar viswater rondom je vakantieverblijf
Heeft je vakantiepark of camping zelf viswater dan is informatie in ieder geval al snel gevonden. Een telefoontje of e-mail naar de aanbieder zal al snel duidelijk kunnen maken wat je bij  een dergelijk viswater mag verwachten en wat er eventueel nodig is.

Een  vakantie op onbekend terrein, waar  geen viswater op locatie aanwezig is, is altijd een stuk lastiger en roept vragen op als, waar mag ik vissen, wat kan ik vangen, hoe kan ik het beste vissen en waar zijn de visstekken?

Gelukkig is het in deze tijden een stuk makkelijker door de vele informatie die je kunt vinden via het Internet. Sociale media, forums, websites en satellietbeelden zorgen voor voldoende informatie  van omgeving en viswater in de buurt van je vakantieadres.

Google maps, je vismaat met geografische kennis.
Met Google maps kun je het water opzoeken en vanuit de lucht bekijken door te kiezen voor Satelliet weergave. Dit levert je al voor het vissen een schat aan informatie op. Via de satelliet beelden krijg je inzicht in de grote van het water en zie je bijvoorbeeld waar kleine slootjes of stroompjes op het water uitkomen. Zo kun je Google maps gebruiken om:
• kruispunten en aansluitende slootjes en beekjes te vinden
• te zien wat voor begroeiing op of aan het water aanwezig is.
• Gebiedsinformatie; Bos, laagveen of hoogveen, bebouwde kom?
• Is er scheepvaart te zien op de kaart, is het druk of rustig.
• Verkleuringen van het water, vaak aanwijzing voor diepteverschillen.
• Strandjes langs het water?Aanwijzing voor zandgrond.
• Uitlaten van fabrieken die hard stromen.
• Bruggen, sluizen, gemalen en andere onnatuurlijke structuren.


Google maps met roadview

Wist je overigens dat je in Google ook met een auto rondrijdt die foto’s maakt van de omgeving? Bovenaan het balkje voor in- en uitzoomen zie je een geel mannetje. Pak deze met je muis op en sleep hem naar een weg langs het water. Je ziet vanzelf of de weg is geïndexeerd door de blauwe lijn die de weg krijgt. Laat het mannetje los en je kunt 360 graden rondkijken, de weg volgen en uit eerste hand kijken hoe de omgeving er uit ziet.

Anglermaps.nl, je vismaat met stekkennis.
De Website en visstekken gids Anglermaps.nl is een andere zeer informatieve bron die je veel informatie verschaft. De hele website is opgezet met informatie over viswater en visstekken. De website wordt gevuld door sport- en recreatievissers die viswaterreviews schrijven en zo informatie over viswater inzichtelijk maken. Informatie dus uit eerste hand van mensen die het water kennen en  in het water hebben gevist.


Visstekken gids Anglermaps met een schat aan informatie.

Op de website vind je bij elk viswater achtergrondgegevens over het water, informatie over visstekken en zaken als diepte, bodemgesteldheid, visbestand, bereikbaarheid van het water en stekken en natuurlijk niet geheel onbelangrijk, welke vergunningen je nodig hebt voor het vissen.

Bij elk viswater vind je ook de eerder genoemde Google maps waarmee je kunt inzoomen en de satelliet weergave kunt bekijken om informatie te achterhalen over het viswater.

Wat de website ook erg handig maakt is de zoekfunctie waar je kunt zoeken op plaatsnaam of provincie en waar je dus direct kunt zoeken op de locatie waar je je vakantie gaat houden. Je kunt ook de grote overzichtskaart gebruiken om in te zoomen op je vakantie locatie om direct te zien wat er in de buurt aan viswater aanwezig is.

De website biedt nog meer informatie, die zeer bruikbaar is. Zo vind je op de website zaken als trailerhellingen en hengelsportwinkels waar je toch je voordeel mee kunt doen als je op een onbekende locatie bent.

Anglermaps verenigt het goede van twee bronnen: sociale media in de vorm van viswaterreviews gedeeld door vissers en het bekijken van kaarten door de integratie met Google maps.  Al met al een zeer handige website.

Sociale media
Sociale media is ook niet meer weg te denken uit de samenleving en sport- en recreatievissers zijn hier dan ook ruim vertegenwoordigd. Natuurlijk kenden we dit al veel langer in de vorm van hengelsportforums maar met de opkomst van Twitter, Hyves en Facebook hebben we een extra mogelijkheid om informatie te delen over onze hobby’s en interesses.

Sociale media is dan een ook een uitstekende manier om “vrienden” te vragen om  advies en informatie over viswateren, vakantieadressen waar je kunt vissen, wat te doen en wat niet te doen. Juist daar ligt de kracht van sociale media.

Andere bronnen online.
En zo zijn er online nog veel meer bronnen te vinden die je informatie verschaffen over viswater en visstekken. Elk van deze bronnen heeft hun eigen nut binnen je zoektocht. Ik noem een aantal van de websites die ik gebruik, ieder met hun eigen sterke punten:

• Visplanner.nl :  informeert over vergunningen van viswater.
• Rijkswaterstaat: overzicht en informatie van vaarwegen.
• Duikerslog: informatie onderwater.
• Wikipedia: brede informatie, maar ik gebruik hem vaak.

Het water lezen langs en aan het water
Internet is mooi maar, uiteindelijk ga je dan op vakantie en ben je op de locatie aangekomen. Als een gek naar het water rennen en gaan vissen zal ik je niet aanraden. Doe het rustig aan, het is uiteindelijk ook je vakantie. Zet je polaroidbril op en loop gewoon eens met vrouw, kind, vriendin, vismaat langs het water.

 
De fiets is een prima manier om water te verkennen.

Je weet uit je vooronderzoek al enige zaken en weet wellicht ook waar je nog eens moet gaan kijken voor een nadere inspectie.  Neem de tijd om het water te verkennen en kijk ook eens om je heen. Wat zie je? Waterplanten, beschoeiing, springende vis? Duikende meerkoeten, jagende futen, visdiefjes of meeuwen? En vergeet ook niet de lokale visser aan te spreken, hij kan je nog meer vertellen over het water.

Maar genoeg geschreven nu. Verken online, verken het water zelf en geniet van je vakantie en de vissen die je vangt.

Veel plezier en een goede vakantie gewenst!

Auke Jongbloed
Viswater en stekkengids, Anglermaps.nl