Vissen in de Lofoten

 
Op hete kolen……

Door Johan Veerman
 
 Bij zo’n tekst denkt men vaak aan ongeduldige mensen en gestreste situaties, nou dat klopt wel een beetje maar ik zal langzaam proberen toe te lichten wat mij te binnen schiet na het zien van deze tekst. Na jarenlange visites aan de zuidelijk Scandinavische landen met vangsten van redelijk tot meer dan redelijk  was het toch eens een keer tijd om eens  wat verder te reizen om eens wat knappere vissen aan de tand te voelen.

Na flink wat info links en rechts te hebben ingewonnen was de keuze richting de Lofoten al snel een feit. Mede door de aanwezigheid van grote vissen van verschillende soorten en het toch redelijk beschut tegen de elementen te kunnen vissen, omdat ik in al die jaren dat ik de zoute plas bevaar en bevis nog steeds niet 100 procent zeeziek vrij ben. Nu moet ik zeggen dat ik de afgelopen 5 jaar niet echt meer doodziek ben geweest maar dat komt door de hulp van een goede kennis…(bedankt kerel)
 
Als datum werd de periode rond de hemelvaart gekozen omdat de trip samen met 8 andere gasten werd ondernomen en dit voor de meeste de beste datum bleek. Mensen zijn namelijk erg druk tegenwoordig. Na verdere info te hebben ingewonnen werd al snel duidelijk dat dit niet de beste tijd was om te gaan maar vis zwemt er altijd wel dus waren de tickets snel in huis en de tassen gepakt….

Mijn idee bij het hoge noorden gaat uit naar zwaar materiaal en grote reels met veel lijn ivm de enorme dieptes waarop volgens sommige gevist moest worden.Wij namen dan ook allen minimaal 2 hengels mee . Een 30 lbs downtide hengel met reel en 400 mtr gevlochten lijn en een 100 grams spin hengel met molen in de 6000 serie en 300 mtr gevlochten lijn per spoel. Kleinmateriaal ongeveer een container vol en rubber.

De reis verliep redelijk en aangekomen bleek dat de eerder afgereisde kameraden al 2 dagen leuk hadden gevangen dus vingen zij ons op met de armen ver gespreid ..zo van kijk..zóóó groot.
Hooggespannen verwachtingen bij vertrek en nu helemaal…. Op van de zenuwen dus….


 
Omdat ikzelf de contact persoon tussen de groep en de verhuurder van de huisjes en boten was, ging ik op zoek naar de beste kerel en gaf aan de 2 Arvorboten incl lowrance x104c te willen huren. Dit was in Nederland al geregeld maar omdat er verder geen kapers op de kust waren konden we evt nog veranderen van boot maar dit was nu net niet ons plan. De apparatuur was doorslaggevend want uit mijn ervaring weet ik dat een kleuren plotter en sounder mits goed gebruikt goud waard is en dat werd de 1e dag al weer bevestigd.
 
In het geheugen van de Lowrance stonden nog wat driften van de vorige huurders en na wat navragen bleek dat deze leuk kabeljauw hadden gevangen dus eerst maar daar op aan. Hoge punten van 15 mtr water , sterk aflopend naar 60 tot 70 mtr daar moest toch een vissie zitten en anders had ik nog van een kennis wat stekken op kaart meegekregen dus was er nog geen paniek….

De spinhengel is vertrouwd materiaal voor ons door de visserij in Nederland waar de laatste jaren eigenlijk de 30 ponder niet meer meegaat, dus spinlat met shad en pilkertjes tot 120 gram was de eerste en later bleek de juiste keuze. Ondanks het ontbreken van een echt sterk tij in zo’n fjord was er wel degelijk hoog en laag water en was onze eerste sessie rond de kentering van het tij, wat net als hier niet echt de meest productieve tijd van de dag was.

Toen in de middag er beweging in het water kwam werden de pilkers en shads goed gegrepen en bleek dat op 20 tot 30 mtr water eigenlijk het feest werd gehouden dus met een grote glimlach kon ik dus de theorieën van 100 tot 150 meter diepte overboord zetten wat natuurlijk niet wil zeggen dat dit niet waar is maar wij hadden mazzel zal ik maar zeggen.

Na de kabeljauwen tot zo’n 15 kg aan toe op de spinlat begon na enig speurwerk pas echt het feest…… strepen op de Lowrance gaf aan dat er vis heftig jaagde op zo’n 20 mtr tot vlak onder de boot . Dan dus maar langzaam opdraaien vanaf de bodem en bammmm hangen. De eerste aanbeet leek wel een story with no end. De vis vloog van vlak onder de boot gelijk naar zo’n 80 meter diepte en bleef daar zijn strijd leveren, maar na 10 tot 15 minuten toch maar langzaam omhoog met hem .

SSSjjeeezus wat een power, dit had ik in ons landje nog niet eerder meegemaakt.. Geen zeebaars die echt de bijna dicht gedraaide slib van mijn molen voor lange tijd laat gieren maar deze vis sloopte mijn slibplaten bijna had ik het idee…Na wat gepomp en wat heen en weer gieren over de boot, want inmiddels stonden er 4 hengels krom op de boot, kwam de eerste vis naar boven .. Sssshhittt een haai, walvis of dolfijn?!

Wat een gestaalde perfectie, 1.22 cm aan dynamiet…en ook de daarop volgende vissen waren van hetzelfde kaliber. Ik kan hier 2 pagina’s vol schrijven over hoe zo’n dril aanvoelt, maar de mensen die dit al eerder hebben meegemaakt moeten toegeven dat het met geen pen te beschrijven is. Deze drift stond gelijk in de plotter dus na een tijdje geen aanbeet werd er weer opgevaren tot het startpunt en nu de driftzak overboord op advies van wat kennisen in Nederland.

Nu gingen we een stuk langzamer dus pakte we nog meer vis en konden we ook wat stijver de shads langs de bodem laten gaan waardoor er ook af en toe een echte  gul bovenkwam. Deze geven wat minder sport, maar op mijn Nexave xb game type is het toch krom, krommer en het kromst wat de hengel aangeeft. Doordat we nu trager over het water gingen konden we ook de verschillende kleuren en types shads testen want, zeker na 2 dagen toen de voorraad begon te slinken,  bleek toch wel dat de favoriete shad de 15 cm van Fox was in de makreel kleur.

Ook goud met glitter en chatreuze glitter deden het goed en de gul leek vooral trek te hebben in de 18 cm grubs in kleur geel en yap red… Als koppen gebruikte wij de handmade koppen van mijzelf omdat er geen scherpere en sterkere haak is dan de Gamakatsu jighook en dan in gewichten van 112 en 130 gram….Als molen gebruikte we hoofdzakelijk Twinpower 6000 of vergelijkbaar model. Hengels is vrij simpel… 2.50 tot 3 mtr  Cw 100 tot 130 gr en taaaaaaaie blank…

Gedurende deze week vingen we echt veel grove koolvissen en kabeljauw tijdens de vloedstroom en gingen we rond de eilandjes verder op zoek naar zeewolf en andere soorten en deze vingen we dan ook wel maar als je de adrenaline van 15 kg vissen in je donder voelt dan vergeet je dit soort spielerei al gauw dus was het vlug weer naar de kolenstekken ….

Omdat wij met het vliegtuig waren en wij best wel respect hebben voor de natuur werden zo’n 80 procent van de vis teruggezet, alleen de kleinere gulletjes van zo’n 3 kg werden  samen met de zeewolf en schelvis tot een feestmaal bereid wat je natuurlijk wel aan een groep Volendammers kunt toevertrouwen.

Ik heb zelden zo’n mooie visvakantie gehad en mijn hart ligt ook nog steeds daar ergens in die Arvor,  dus moet ik zo snel mogelijk terug om deze op te halen en dan ook maar een weekje vissen weer …… Toch ???

 

 


ANDEREN LAZEN OOK