image description

Visplaatsen in Noord Jutland (3)

Visplaatsen in Noord Jutland (3)  

Door Leonard Muys en Ron Smits

In deel 3 twee weer twee nieuwe stekken, ook weer in de buurt van Sæby aan de oostkust van Noord Jutland.

Lyngså strand is wellicht één van de meest bezochte stranden in de nabijheid van Sæby. Niet alleen omdat er meerdere soorten vis gevangen worden, maar ook door de goede bereikbaarheid en door de aanwezige parkeerplaatsen. Verder zijn er ook toiletten aanwezig bij Nørreklit en Sønderklit. Er worden hier zeeforellen, bot, schol, schar, tarbot, pieterman en geep (zomer) gevangen.

Met een waadpak ben je zeker met laagwater in het voordeel, omdat je dan het diepere water kunt bereiken. Meldingen over gul zijn ons niet bekend, maar ik ben er vrijwel zeker van dat dit in de nachtelijke uren zeker tot de mogelijkheden hoort.

Op onderstaande foto van Google Earth is een andere stek niet zichtbaar. Een stek die bekend staat onder “Het Transformator Huisje” is vooral gekend om de goede tarbot vangsten. Ten zuiden van de hoogspanningsleidingen loopt een weggetje (steenslag) naar het strand.

Er staat een bord dat het een privéweg betreft, maar dat bordje is niet wettelijk. Aan het einde van dit weggetje is ook een parkeerplaats.


Lyngså strand.

De tweede stek is Falkevejen Sæby. Falkevejen is een lang strand, dat goed bereikbaar is met parkeergelegenheid. Het strand is kindvriendelijk en regelmatig worden hier naast de bekende platvissoorten mooie tarbotten gevangen, af en toe een gulletje en puitaal. Ook de zeeforel wordt hier af en toe gevangen (aan de paternoster met zeepieren en/of zagers).

Door een schone bodem kunt u hier met heel licht materiaal topsport beleven. Voor de tarbot moet u actief vissen en vele meters van het strand bevissen. De tarbot ligt ingegraven op de bodem te wachten op een lekkere hap, die passeert. Zowel met kunstaas en natuurlijk aas (reepje vis) is de tarbot te vangen. Vaak op slechts dertig centimeter water.

ANDEREN LAZEN OOK