image description

Visplaatsen in Noord Jutland (1)

Visplaatsen in Noord Jutland (1)   

Sæby-Frederikshavn: Onbekend maakt onbemind en soms gevaarlijk   

Door Leonard Muys en Ron Smits (foto’s: Casper Haubro)

Onbekende goede vislocaties in het noorden van Jutland blijven vaak onbekend. Daarom verschijnt éénmaal per maand een update van een goede vislocatie en welke vis er te vangen is. 

Tevens willen we ook vangstberichten verwerken en aangeven in welke periode de kans op deze vis het grootst is. 


De maker van alle foto’s in dit artikel Casper Haubro met een mooie zeeforel.

Gaat u voor het eerst naar het noorden van Jutland ga dan in Sæby zeker even langs bij deze lokale hengelsportzaak van Jesper. Hij helpt u graag met woord en daad. Jesper is zelf een verwoed sportvisser en ook de beide jongens in de winkel zijn heel vaak aan de kust te vinden.


Jakob van de lokale hengelsportzaak van Jesper met een mooie zeeforel.

Noord Jutland is vooral gekend om de prachtige natuur en de kustlijnen met talrijke potentiële visplaatsen. Er zijn veel vissoorten te vangen in de omgeving van de haven van Sæby met kans op zeeforel, pieterman, platvissoorten, geep, makreel, diklipharder, zeebaars en elft.


Het havenhoofd van Sæby.

Het noorder havenhoofd van Sæby is niet zo groot maar er kan ook al gevist worden vanaf de grote stenen die direct aan het begin van het havenhoofd liggen. 


Platvis aan de vliegenlat.

Ideaal voor een groepje sportvissers waar familie en/of sportvisvrienden zich kunnen uitleven op deze verschillende vissoorten. Het is verboden om vanaf het zuider havenhoofd te vissen. 


Sæby is bij de lokale vissers gekend om zijn zeeforellen.

De pieterman komt in noord Jutland veelvuldig voor en ook is deze groter dan in Nederland. Veel (vooral beginnende sportvissers) weten niet dat de pieterman een giftige stekel heeft, die al heel wat slachtoffers heeft gemaakt. Het gif van de Pieterman mag jezeker niet onderschatten, onderschatting kan bij allergische reacties wel eens fatale gevolgen hebben. 

Daarom heeft de lokale sportviszaak foto’s opgehangen van hoe de pieterman eruit ziet en de gevaren ervan met de tekst in het Deens, Engels en Duits. Ben je gestoken door de stekel van een pieterman kun je altijd bij de lokale sportviszaak van Jesper Christensen terecht, die zich slechts 400 meter van de haven bevindt. Hij weet hoe het gif zo vlug mogelijk gestabiliseerd wordt door warm water. Krijg je een allergische reactie dan word je direct naar de spoedhulp van het ziekenhuis doorgestuurd.


In de zomer is vooral een heldere nacht met een aflandige wind heel goed.

Een paar tips voor de vier jaargetijden:
In het voorjaar kunnen we zeeforel en platvissoorten verwachten. In de zomermaanden is de omgeving van Sæby weer goed voor zeeforel (vooral ’s nachts bij een aflandige wind), diklipharder, pieterman, geep, makreel, zeebaars en elft. 

In het najaar kan men er zeeforel en alle platvissoorten verwachten. Soms een late zeebaars, makreel en heel soms een paling. In de zachte wintermaanden is er een goede kans om platvissoorten te vangen maar bij lage wintertemperatuur trekt de platvis naar diepere plaatsen.

ANDEREN LAZEN OOK