image description

***VIDEO*** Een kleinere boot met grootse daden

Een gebruikersvriendelijk platvorm.

Door Berthil Bos.

Veel van de grote roofvisboten zijn uitgerust met een ingebouwd werpplateau waar je natuurlijk ook andere vistechnieken mee kan uitoefenen dan alleen werpen. De voordelen van een dergelijke constructie is vooral voor de actieve sportvisser legio.

Vaak zie je dat in het plateau opbergbakken zijn verwerkt. Het aantal is natuurlijk afhankelijk van de grote van vlak. Aangezien je de meeste attributen die je voor een visdag nodig bent hierin kan opbergen, hou je de boel lekker opgeruimd. Je hebt hierdoor meer ‘’werk’’ ruimte en ook bij calamiteiten (vis in de boot) is een opgeruimde boot een groot voordeel. Omdat het verhoogde plateau je de mogelijkheid geeft om een stuk hoger te vissen dan de waterlijn, kan je het kunstaas goed volgen.

Ook zijn volgers en aanbeten in veel situaties goed waar te nemen, wat het vissen alleen maar spannender maakt. Ook zie je op deze manier veel en veel beter de eventuele plantenbedden en andere hotspots. Het instappen vanaf een hoger gelegen locatie is ook veel gemakkelijker en rare capriolen behoren tot het verleden. In vele gevallen is het uiterst gemakkelijk en handig om een stoel of leunstoel op het dek te plaatsen. Vooral verticaal, dropshot en fireball vissers op snoekbaars zijn hiervan gecharmeerd, vooral als je gebruik maakt van een frontelektro. Omdat je lekker hoog zit, kan je veel beter op veranderende dieptes inspelen en ook het aanslaan gaat hierdoor gemakkelijker.

Dit was al een heel rijtje voordelen van een verhoogd plateau en zo zijn er nog wel een aantal te bedenken. In het begin van dit artikel lees je dat vooral de grotere boten voorzien zijn van een dergelijk dek. Yamaha heeft nu een boot in zijn pakket dit ondanks zijn wat kleiner formaat toch uitgerust is met een groot en functioneel plateau. De Pioner 14 Active Fishing is uitgerust met een zeer groot plateau voorop en ook achterin is een brede opstap om ook vanuit deze plek alles goed te kunnen overzien en je vistechniek uit te voeren. Ik vis nu alweer een tijdje met deze combi en buiten de vis technische voordelen van deze onverwoestbare boot, valt ook de stabiliteit op. Juist als sportvisser die hoger staat of zit bij het vissen, is deze stabiliteit erg belangrijk. 

Bekijk deze Pioner 14 Active eens op de site van Yamaha Marine Nederland of stel je vragen aan mij via Totalfishing.nl