image description

Veel plezier met haar en veren: Deel 4

Door Berthil Bos.

Bucktailspiners & Spinnerbaits.

Met de bovengenoemde kunstaasjes kom je wel verder af te staan van de streamer voor zowel de vliegenstok als de spinhengel, maar er zijn ook diverse raakvlakken.

Die raakvlakken zijn o.a. en daar heb je ze weer, het gebruik van haar en veren, het visuele aspect, het onderscheidende in de kunstaaswereld en het makkelijk zelf kunnen binden en/of bouwen van deze aasjes naar ieders eigen idee.


Spinners met veel bucktail zijn bij mij favoriet.

Nu is er ook de mogelijkheid om de Bucktailspinner aan te kleden met een rubberen rokje of volledig synthetisch en hier is ook niets mis mee. Toch gaat mijn voorkeur uit naar een van natuurlijk materiaal om een custom made jurkje voor mijn draaiende vrienden te maken. Vooral als je vist tussen de planten en andere obstakels is het van belang dat de haakpunten niet in, maar langs deze wegversperringen glijden. Door het gebruik van bijv. Bucktail, kan je de haakpunten prima afschermen.

Vooral bij het gebruik van een dreg bij een bucktailspinner is dit van groot belang. De haren zijn een stuk stugger dan de rubberen sliertjes en houden de obstakels beter weg van de haakpunten. Over deze stugge haren mag ik ook graag synthetisch materiaal met glinstertjes (Flash) binden. Het krijgt dan een nog opvallender en voller uiterlijk dat mooi pulseert. Zoals gezegd beschermt het rokje de dreg of enkele haak voor eventuele obstakels in het water. Toch is dit niet de enige must van dit kledingstuk. Het spinnerblad, in welke vorm dat ook, zorgt voor veel drukgolven van het spinnerblad al van ver worden opgevangen door onze groene vriend.

Hij of zij weet dus al dat er iets interessants aankomt of in de buurt is. De groene zichtrover wil het eventuele snackje ook graag zien en bij betere bestudering valt dan vooral het blinkende spinnerblad op. Zijn aanval zal hierdoor vaak op dit blad zijn. Totaal geen probleem als het spinnertje klein is, want de hele mikmak gaat in zijn geheel naar binnen, inclusief haak. Is het blad van een behoorlijke afmeting, dan kan dit anders aflopen en missers veroorzaken. Hierdoor zal een rokje die om de haak zit, de mosrug trickeren om juist hier de aanval op in te zetten.


Onder het rokje mocht dit snoekje niet kijken.

We foppen hem dus tweemaal. Ten eerste met een fopaasje en ten tweede met een rokje van haar en veren met daarin een scherpe haak. Ook kan het vaak goed uitpakken om aan de haak onder het rokje een twister of mijn favoriet een Dragontail te monteren. Dit geeft nog meer beweging om de aanbeet daar te krijgen waar wij dat willen. Zoals we allemaal weten heeft een spinner door zijn roterende actie een nadeel t.o.v. de vislijn. Zonder dat we er in eerste instantie erg in hebben, zal deze lijn door het roteren gaan kinken. We kunnen gebruik maken van antikink loodjes, maar ik hou hier niet zo van.

Dit verdraaien van de lijn is bij een dynemalijn nog niet zo erg, al zie je bij een gecoate lijn wel dat de spinner de lijn behoorlijk weet te verdraaien. Bij een nylon vislijn die door sommigen en geheel terecht hoog gewaardeerd wordt, kan dit kinken zelfs tot lijnbreuk leiden. En zie hier, ook hier heeft een uit de kluiten gewassen rokje zijn voordeel. Om tijdens het binnenvissen ook nog eens het rokje in een roterende beweging te krijgen, moet je wel erg hard binnen draaien. Het versiersel is dus ook nog eens voor een groot deel antikink, dus gebruik het eens. Een ander truckje is het volgende. Door het metalen stangetje na het spinnerblad iets langer te laten en een knikje te geven van ca. 30 graden, komt het gewicht van de spinner onder het bevestigingsoogje van de spinner te hangen en krijg je bijna hetzelfde effect als bij de volgende spinnersoort, de Spinnerbait.


Een knikje is vaak voldoende om het kinken tegen te gaan.

Spinnerbait.

Bij de spinnerbait is het probleem van kinken van de lijn niet aanwezig. Het spinnerblad van dit kunstaas draait wel als een gekke, maar geeft dit niet door aan de lijn. Vaak draait het grote blad aan een wartel en bi een eventueel tweede blad zit deze onder het spinnerblad en heeft door dit gewicht niet de kracht om het geheel te laten draaien. De één of twee opstaande enkele haken blijven hierdoor dan ook mooi rechtop staan, met vele vistechnische voordelen. Ondanks dat dit soort kunstaas bekend staat om zijn vangkracht in het met vegetatie begroeide water, hebben deze blinkers hun vangkracht ook in open water allang bewezen.


Niet alleen in het groen heeft de spinnerbait grote vangkracht.

Hier heeft het jasje van haar en veren vooral de functie om meer volume aan het geheel te geven en het kunstaas lekker te laten opvallen. De roterende bladen in welke vorm dan ook, geven de snoek al van ver het idee dat er iets aankomt door de waterverplaatsing en trillingen. Komen de glinsterende spinnerbladen eenmaal in zicht, dan zal je merken dat deze geregeld worden aangevallen. Omdat deze aanvallen menig misser opleveren, is een opvallend rokje een trickerpoint bij uitstek.


Een wapperend staartje kan voor de snoek soms net dat zetje zijn.

Hierom gebruik ik ook graag een wapperend staartje achter het jasje. Eerder gebruikte ik rubberen twisterstaarten om het geheel te completeren, maar tegenwoordig zijn staartjes uit de vliegviswereld een prima alternatief. De Dragontails van Paolo Pacchiarini zijn licht en makkelijk te monteren op de achterste haak. Ze zijn er zelfs in een dubbele uitvoering en hufterproof. De spinnerbait is van oorsprong een spinnersoort die je heerlijk door de planten kan vissen. Het te gebruiken spinnerblad afhankelijk van de situatie. Een wilgenblad (willow) is smal en lang, waardoor deze strak om zijn as draait. Hierdoor gaat blaadje al bij een geringe snelheid roteren. Omdat hij zo dicht bij zijn as blijft, pikt hij ook minder groen onderweg mee. Er zijn situaties waar je deze voordelen goed kan benutten. Het coloradoblad is veel ronder van vorm en geeft nog meer drukgolven. Een zeer goed spinnerblad als het groen niet te dicht op elkaar staat en als je ondiep wilt vissen. Dat het gewicht van het lood in verhouding moet staan met het blad, lijkt mij duidelijk. De haak(en) moet te allen tijde rechtop staan, hoe snel je ook de spinnerbait binnenvist.


Twee montages, waarvan de bovenste hufterproof is.

 Om een tweede haak te monteren aan de hoofdhaak zijn er twee verschillende hulpmiddelen. De eerste bestaat uit twee rubberen balletjes met een centraal gaatje (Rubber Beat). Deze balletjes uit de karpervisserij, klemmen de tweede haak bij het oogje op de bocht van de moederhaak. Een andere montage is die met een stukje kunststofslang die men gebruikt bij zuurstofpompjes van een aquarium. Persoonlijk ga ik voor deze montage aangezien dit meer huffterproof is. Je knipt een kleine centimeter van het slangetje af en schuift deze op het oog van de tweede haak. Zorg ervoor dat er nog een klein stukje uitsteekt.
 

Je kan nu met de hoofdhaak door de twee wanden van het plastic prikken, maar er is een andere manier. Ga met de haakpunt aan de onderkant van het haakoog bij het stukje slang naar binnen. Nu ga je met de punt door het oog naar de boven wand van het plastic en prikt hier doorheen. Je schuift het op tot het midden van de haakbocht en je zult merken dat de tweede haak zich als het ware klem zet.

Kijk maar eens goed naar de foto en is het dan nog niet duidelijk, dan zal ik in deel vijf dit nog eens op video laten zien. Willow of Colorado, de keuze wordt bepaald door de omstandigheden. Welk blad je ook neemt, het rokje van natuurlijk bucktail eventueel met glinstertjes en een synthetisch hoesje, zal je helpen bij obstakels en de aanbeten. Vergeet deze herrieschoppers ook niet eens te trollen en je zult er snel achter komen dat het zowel vistechnisch als uiterst interessant is voor onze groen vriend.

De volgende keer de chatterbait en de Buzzerbait.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -