Vaste stok pennenpraat

Vaste stok pennenpraat

Door Ludo Rosseel

Met dit artikel wil ik inzicht geven in het bos van pennen, Vergeet nu voor altijd eens de kleur van de pen of beter nog kijk er eens dwars door! Wat bedoel ik daarmee? Wel kleuren vangen veel vissers die omwille van de kleur een pen kiezen. Alle pennen gaan wel vroeg of laat eens onder, dat is zeker! Maar de ene pen brengt veel meer vis in het net dan een andere pen in een bepaalde situatie

‘De ene pen brengt nu eenmaal meer vis in het net dan de andere…’


Kleuren dus, eigenlijk is er niets verkeerd mee maar kijk eens meer naar de vorm en lengte van de body of de dikte van de boven- en onderantenne. We hebben een aantal factoren die de keuze van de pen zullen bepalen zoals stroming, zichtbaarheid, afstand, snelheid, vissoort enz… Ik zal het voornamelijk hebben over wedstrijdpennen die uiteraard ook in een “zomaardag jeuitgaanvissen” kan ingezet worden, of wat dacht je? Ik maak nu een dikke 12 jaar mijn eigen pennen als 2de hobby en om er zelf mee te vissen. In de handel kan je pennen kopen in alle maten, vormen en kleuren optimaal afgewerkt en waterdicht. Soms zoek je die pen om een bepaalde visserij te beoefenen en deze wordt niet meer gemaakt in de handel of een bepaalde vorm is ideaal, behalve de antenne is te dun of te dik, de onderantenne te kort enz. De oplossing is de pen laten maken of de pen zelf maken. In de handel maken ze van bepaalde modellen een serie, oplopend van zeer klein (0.3g) tot meerdere grammen. Ik beperk mij tot het maken van enkele draagvermogens per model en de reden is: bepaalde modellen lenen er zich niet toe tot extreme gewichtsverschillen. Alle combinaties zijn mogelijk boven aan de drijver: riet carbon, glasvezel, inox, plastiek enz en dit in verschillende diktes en of lengtes. Onder aan hetzelfde met gelijk welke vorm van pen! Het zal je wel duidelijk zijn dat dit resulteert in telkens een andere pen. In de handel krijgt die pen een andere kleur en een nieuw model is geboren. Een voorbeeld: inox is iets zwaarder dan carbon of nog een bepaalde dikte van inox staal zal een andere stabiliteit geven aan een pen. Neem nu een pen met een bepaalde body van 0,75 gram met een onderantenne van inox en dezelfde pen met onder aan carbon dan zal deze laatste een loodje meer kunnen dragen met het zelfde volume van body! Op deze manier kan je een specifieke pen creëren voor een bepaald water! (denk maar aan onderstroom of oppervlaktewind.) Daarmee zijn we gekomen aan de verschillende modellen. Kom je in een hengelsportzaak dan zie je door het bos de bomen niet meer! Zoveel pennen in aanbod dat het als beginner moeilijk is om de juiste keuze te maken. Winkeliers hebben ook niet steeds de tijd om je op de goede weg te zetten, pennen dus. We maken een aantal groepen van pennen nl.: stoompennen, en pennen voor stilstaand water. Stroompennen:
Dit zijn pennen die geschikt zijn om in water te vissen dat steeds in beweging is. Zwaardere modellen kunnen met een bolo ingezet worden!
Alweer 2 categorieën: Snel en traag stromend water

‘Stroompennen voor water dat in beweging is’


Vijver of kanaalpennen:
Deze soort van pennen zijn geschikt om in stilstaand water te vissen. Je kan het op één hand tellen de keren dat het water echt stil staat dus weerom 2 categorieën: Vijver pennen en kanaalpennen met een lichte drift

‘Een zogenaamde all roundpen’


Stroompennen
Een stroompen herken je aan zijn bol drijflichaam hoe boller hoe geschikter voor meer stroming. De bovenantenne is zo genomen voor de zichtbaarheid en aangepast aan het soort aas. De onderantenne dient voor de stabiliteit.Stroomt het water echter zo snel dat de controle over de pen moeilijk wordt schakelen we over naar het type van pennen die sterk gelijken op een lolly. Je moet steeds het evenwicht vinden in het feit dat je hoe boller het drijflichaam neemt hoe hoger de neerwaarts druk is in het water voor de vis! Het bolle lichaam van de pen zorgt ervoor dat het water er zonder hinder er omheen kan maar hoe boller hoe dikker de pen hoe meer volume en neerwaartse druk. Kan je deze pennen gebruiken in een stilstaande plas? Ja natuurlijk maar er bestaan daar betere modellen voor.

‘Lollypennen’

Stilstaand water
Ik zei het al de keren dat het water echt stil staat of blijft komt niet vaak voor dus we zullen ons tijdens een vispartij moeten aanpassen aan de heersende omstandigheden. De dag begint meestal rustig met een waterspiegel in de juiste zin van het woord maar na verloop van tijd komt de wind opzetten en deze zorgt ervoor dat het water in beweging komt. Je eerst uitgezocht pennetje drijft af en je montage holt er achter na dus… ofwel een zwaardere pen nemen lees: “een pen die meer lood draagt” of eenzelfde gewicht van pen maar met een andere vorm. Staat er geen wind dan kan je best een pen nemen met een zeer slank drijflichaam. De vis voelt weinig weerstand bij het nemen van het aas. Bij oppervlakte drift neem je een meer olijf of druppelvormige vorm. Daarmee neem je de gulden middenweg tussen weerstand voor de vis en de aanpassing voor de drift van de pen.

‘Geen wind dan een pen met een zeer slank lichaam’


Al deze pennen kan je gebruiken om verschillende soorten vissen te vangen maar er zijn nog een aantal pennen specifiek voor een speciale visserij: Brasem vissen; lang slag; op snelheid; karper.
Specifieke brasempennen zijn pennen die het verloop van een aanbeet tonen, deze pennen zijn veel langer dan normale pennen en wanneer een brasem het aas neemt en vervolgens er mee weg zwemt toont de pen dit verloop aan. Pennen voor een lang slag zijn pennen die iets meer lood dragen om met gemak de afstand te halen ze zijn ook uitgerust met een langere antenne om het slag tussen de hengeltop en de pen onder het oppervlakte van het water te krijgen om zo de oppervlaktedrift en de wind te omzeilen.

‘Typische brasempen’


Snelheidspennen zijn pennen met een korte boven- en onderantenne om zo vlug mogelijk klaar te staan om de beet te registreren. Karper pennen zijn gewoon wat steviger dan alle andere pennen om langer mee te gaan. Veelal gemaakt zonder bovenantenne en met een carbon onderantenne, iedereen weet dat karpers geen rekening houden met jou pennetje en anders in een paar seconden brandhout maken van pennetje, dus het moet tegen meer dan één stootje kunnen.

‘Een voorbeeld van een snelheidspen’


Zo zie je maar alle pennen vangen vis maar er zijn modellen die net iets meer vis vangen! Verder kan je tegenwoordig kiezen tussen vaste antennes verwisselbare antennes: insert antennes en om op te schuiven, stroompennen waarbij de lijn dwars door het drijflichaam loopt. Kies je volgende keer een pen in de winkel kijk dan eens dwars door het kleur heen en kies de juiste pen voor de visserij die je wenst te beoefenen! Meer info over alle soorten pennen en ook het zelf maken daarvan kunt u vinden op: http://www.pennenrosseel.be/

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nieuwe botenlijn bij Dreamfisher
Willem Moorman -
image description
Korvenpraat.
Willem Moorman -