image description

Vangstverslag zeebaarsvissen Maasvlakte…

Je kent het vast wel, iedere week het voornemen om maar weer eens te gaan en toch komt het er niet van. De langdurige oosten wind maakte het niet aantrekkelijk en ook het gebrek aan steekzagers hielp niet mee.

Maar afgelopen dinsdag besloot ik ondanks de noorderwind en voorspelde regen toch gewoon te gaan strandvissen aan de maasvlakte. En met succes!

Eerst even zwemmen, het is toch nog licht:

Om half zeven, in zwembroek, aangekomen bij het Maasvlakte strand. Auto in de duinen en eerst naar het water voor een lekkere duik. De water temperatuur is nu hoger dan de omgevingstemperatuur en dat maakt het heerlijk om in het water te blijven. Maargoed, na 10 minuten toch het water uit, want zo vang je niets.

Heel veel vuil:

Nadat de surfers vertrokken, de 3 strandhengels die klaarstonden uitgegooid. De omstandigheden waren vrij rustig, met de wind schuin vanuit de rug en afgaand water, kon ik met 3 hengels het beste de vis opzoeken dacht ik. Dat viel behoorlijk tegen. De 2 lijnen met lichte vleugel loodjes, kortbij en midden, bleven niet liggen en eenmaal opgehaald vol met van dat rare witte wier in meterslange stroken. Pfff, dat wordt niks dacht ik. Bij de 2e worp van alle hengels, toch een aanbeet, wat een botje opleverde. Maar na het onthaken en opnieuw uitgooien, zaten beide andere lijnen volledig in de knoop met elkaar en 5 kilo wier......als t zo moet...

1 strandhengel bleek ruim voldoende:

Om toch nog niet helemaal op te geven, zette ik 2 hengels aan de kant en ging verder met de verre hengel, gevlochten lijn, 200 gram ankerlood, kortere haaklijnen vol met grote steekzagers. Het duurde even, maar zo'n anderhalf uur voor laag, ging het los. Een bijzonder fraaie klapper leverde de eerste, krap maatse zeebaars van 42 cm op, netjes in de onderlip gehaakt. Kijk, de panvis is binnen en de avond gered. 

Wat trouwens ook best fijn was, was dat er van de opgegeven 80% kans op neerslag volgens de berichten, weer eens helemaal niets klopte. De eerste spetters kwamen na 23.30. En echt maar een paar. Maargoed, terug naar de vangsten.

Vanaf de eerste zeebaars, zo rond 21.30, was het iedere worp na een minuut of 10 prijs. De Yuki A15 DSC vloog een paar keer letterlijk uit de steun. Het blijft zo gaaf, de klappen van dikke zeebaarzen wanneer je vist met touw! Altijd weer kicke! En ze waren sterk, omdat ze echt al lekker dik zijn. Tijdens het schoonmaken kwamen er wel 20 kleine krabbetjes uit 1 van de baarzen. 

Na de zeebaars van 42 cm, volgde er in uur tijd nog 3 maatse (42, 52 en 46 cm) en 1 net ondermaatse. 1 tijdens een kleine plaspauze, waarvan ik hoop dat de camera dat niet gespot heeft....zal er vreemd uitgezien hebben! Over laag water heen, werden de beten iets minder fel en zelfs een paar missers. Toch nog 2 erbij tijdens het opruimen, waarmee de eindstand op 7 zeebaarzen en een bot kwam. Lang niet gek in 2 uur tijd met 1 hengel!

Al met al echt weer een ouderwets goede visavond aan het strand en dat met de noordenwind. De baars zal zich inmiddels al aan het scholen zijn voor de kust en dan maakt de windrichting vaak minder uit. Als er maar een beetje branding staat.

Dus voor de zeebaars fanaten vanaf het strand: Nu is de tijd!

Veel visplezier,

Groet Willem

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaars op de IJssel bij Deventer
Willem Moorman -
image description
Dreiging gemeentelijke visverboden
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Nog pakweg 10 weken geduld.
Willem Moorman -