image description

Vangen ondanks of dankzij de planten + video.

Vangen ondanks of dankzij de planten.

Door Berthil Bos.

De snoek heeft vele bijnamen, waarvan er één Groenjas is. Aangezien vele Mosruggen een groene kleur hebben, zou je zeggen dat hier de naam van afgeleid is. Nu is de kleur mede afhankelijk van het soort water en neemt Esox meestal de kleur van het water aan.

Denk hierbij aan het goudbruine water van het veen. Goudstaven worden ze dan genoemd, maar gelukkig blijft deze Waterwolf gewoon een snoek.

De Groenjas waar ik het over wil hebben, verblijft bij of tussen de waterplanten en doet hier zijn naam eer aan. Op het grote water is het uiterst effectief om de randen van een plantenbed goed uit te vissen. Deze bedden vertegenwoordigen bescherming en een gedekte tafel voor de witvis en dat weten rovers natuurlijk ook. Als in de zomer de waterplanten vol in bloei staan, geeft dit ook een goede bescherming tegen het felle zonlicht, waar de snoek niet zo van gecharmeerd is.

Vaak zitten ze dan lekker te luieren tussen deze planten en kom er dan maar eens bij. Vanaf de kant is het afvissen van de randen helemaal niet mogelijk, omdat het kleinschalige water vaak helemaal vol staat met groen. Je moet hier je kunstaas goed prepareren, om het aas bij de snoek te brengen. Een spinnerbait of vol gebonden bucktailspinner kan goed werken zonder te veel planten frustatie, maar je wilt ook weleens wat anders.


De Boss Shad leent zich goed voor deze methode.

Ik mag graag wat rubber zwemles geven en ook de planten houden mij hier niet van af. Allereerst gebruik ik natuurlijk geen stinger en plaats ik de shad op een loodkop met een lange steel. Deze moet iets meer dan het midden richting staart uit het rubber komen. Omdat de shad wel een goede actie levendige actie moet houden, gebruik ik graag een shad met een slanke soepele staartwortel. De Boss Shad  van Spro is nu mijn ideale partner.  Nadat de haak goed zit pak ik twee stukjes Fluorocarbon van min. 80/00, omdat dit lekker stug is. Hierna prik ik de twee stukjes richting kop in het plastic. Vervolgens span ik het FC met een boog over en langs de haakpunt en prik het weer in het rubber. Op deze manier creëer je een soort flexibele harnas.


Het z.g. harnasje zit op deze manier perfect.

 Deze bescherming zal de planten of zelf wegdrukken of de shad van de stengels wegdrukken. Als je de dikte van het FC aanpast een de grote van de shad, zal je zien dat dit jasje de actie niet negatief beïnvloed. Als je op deze manier je shad prepareert, kan je ook met dit soort kunstaas goed de planten de baas zijn en de ogenschijnlijk onbereikbare snoek toch foppen.

Er is ook nog een andere constructie, dus met FC, die ik volgende week even belicht. 

Succes.

ANDEREN LAZEN OOK