Vang meer snoek !

Vang meer snoek!

door Jens Bursell

Vissen met grote pluggen en jerkbaits is vaak synoniem aan slecht haken en een relatief hoog percentage aan verspeelde vis, in veel gevallen veroorzaakt door het hefboomeffect. Jens Bursell weet hoe hij dit probleem moet aanpakken. Hij gebruik een release rig die het kunstaas over de onderlijn laat schuiven. Daarmee haakt hij veel meer vis en elimineert hij het hefboomeffect. Met andere woorden: hij vangt meer vis.

We kennen allemaal van die slechte -dagen. Hoewel er voldoende contact met vis is, resulteert dit toch maar een paar keer en slechts enkele seconden in een gebogen hengel. En als je dan eindelijk een aanbeet van een echt grote vis krijgt en de dril begint, dan is er altijd nog dat risico om hem te verspelen als hij hevig met zijn kop begint te schudden en gebruik maakt van het hefboomeffect om de haken kwijt te raken.


Op hetzelfde moment dat een snoek het kunstaas grijpt, komt de takel ervan los, glijdt over de onderlijn en elimineert het hefboomeffect.

En vaker dan iemand lief is, zijn het vooral de grote vissen die hierin slagen. Soms verspeel je maar 5% tot 10% van de vis, maar in -andere gevallen – en dan vooral als je met grote pluggen en jerkbaits vist en de vis toch al voorzichtig is – kan het zijn dat het percentage verspeelde vis oploopt tot bijna 50%.

De meeste vissers beschouwen het verspelen van een grote vis als pech, maar naar mijn mening kan dat eerder worden verklaard uit het gebruik van minder optimale technieken. Maar stelt u zich eens voor dat de technische problemen zouden zijn opgelost en de inhakings-effectiviteit en het gehaakt blijven van de vis zo sterk zouden zijn verbeterd, dat u in plaats van het verspelen van de helft van de vis bijna alle vissen zou vangen. In dat geval zou u twee keer zoveel vis vangen. En daar zou dan ook de vis van uw leven bij kunnen zitten!

Hefboomeffect vermijden
Het hefboomeffect is een welbekend fenomeen bij kunstaasvissers die met groot en zwaar kunstaas vissen. Het is zelfs in veel gevallen de meest voorkomende oorzaak van het verspelen van vis. Een van de klassieke manieren om het hefboomeffect te voorkomen, is het inzetten van in-line kunstaas.

Hierbij schuift tijdens de dril het kunstaas over de (onder)lijn. Het enige probleem hierbij is dat er niet van kunstaas kan worden gewisseld -zonder de lijn weer door het kunstaas te moeten voeren en een nieuwe knoop te moeten leggen. Bovendien kan ook niet naar wens worden overgeschakeld op een ander kunstaas.Bij gebruik van kunstaas met twee dreggen of meer wordt het moeilijker om een -constructie te bedenken om het -hefboomeffect te elimineren.

 
Bij de impact van de aanval van de vis komt de takel uit de release tube en schiet over de onderlijn. Tijdens de enkele keren dat de vis niet meteen wordt gehaakt door de vrij hangende dreggen en de vis het kunstaas probeert uit te spuwen, zorgt het feit dat het kunstaas aan een schuivende wartel is gemonteerd ervoor dat het omslaat en dat er dan een zeer efficiënt anti-eject-effect ontstaat.


Een voorbeeld van in-line-constructies voor bijvoorbeeld stickbaits en poppers is het kunstaas van Guston -Lures en Orion Lures. Dit kunstaas elimi-neert weliswaar het hefboomeffect als de vis op de achterste dreg is gehaakt, maar niet als hij dat op de voorste is, of op beide -dreggen tegelijkertijd. Meer over dit principe kunt u lezen op de website: http//orionlure.free.fr. Maar net als met andere in-line-constructies hebt u ook hier dat u niet snel van kunstaas kunt -wisselen.Slecht haken en verspelen van vis door het hefboomeffect komt, zoals gezegd, veel voor bij gebruik van groot en zwaar kunstaas.

Dit probleem wordt er bovendien niet minder op, omdat dit kunstaas normaal gesproken is voorzien van grote dreggen om de haakpunten buiten het lijf van het kunstaas uit te laten steken. Soms zijn deze grote dreggen goed, maar veel vaker zijn ze van middelmatige kwaliteit. Hoe dan ook, zolang de haakbocht wijd genoeg is om voor een goede grip te zorgen en de dreggen kleiner, scherper en dunner van draad zijn, is daarmee het zetten van de haak -altijd gemakkelijker.

Dat is ook de -reden dat ik eerder begon te -experimenteren met gemodificeerd kunstaas en het monteren van dreggen aan haakverlengers, om aldus een betere inhakingskans te scheppen. Deze -techniek heb ik uitgelegd in het artikel ‘Jerkbaits light’ in Dé Roofvis 68. En hoewel zij het hefboomeffect verminderde, elimineerde zij het niet.


Release rigs werken ook uitstekend voor het vissen op forel, zeeforel en zalm Als u secuur werkt,kan zelfs een plugje van vijf centimeter perfect wordt ingezet !

Alles is mogelijk
Met experimenteren begon ik twee jaar geleden, nadat ik op een jerkbait een zeer grote vis verspeelde. Ik twijfelde er toen niet aan dat het verspelen van de vis werd veroorzaakt door een combinatie van slecht haken en het hefboomeffect. Sindsdien ben ik talloze uren bezig geweest om een methode te ontwikkelen die bij gebruik van groot kunstaas de inhakingskans zou maximaliseren en het lossen van haken zou minimaliseren. Mijn doel was het ontwikkelen van een schuivende -montage met de volgende -eigenschappen:


De constructie
De bedoeling bij het maken van een -release rig is het schuivend monteren van het kunstaas op de onderlijn via een speld en een wartel . De dreggen, die voor mij een maatje kleiner, scherper en dunner van draad mogen zijn dan de -originele, worden op een takel gezet, die twee tot vijf centimeter onder het kunstaas komt te hangen

.   

       

Op deze -manier hangen ze perfect vrij bij een aanbeet en wordt zelfs bij een voorzichtige aanbeet de vis vrijwel -onmiddellijk gehaakt. De -effectiviteit van de bungelende en scharnierende takel lijkt enigszins op het principe achter de vele hair rigs die bij het karpervissen worden gebruikt.Aangezien nu de dreggen niet vast aan het kunstaas hangen en het hefboomeffect is geëlimineerd, komt er op de splitringen en haken lang niet zoveel druk te staan dan normaal.

En daarom is het ook geen probleem om de haakmaat te verkleinen en te kiezen voor dreggen met een dunnere draad, om zo de vis beter te kunnen haken en zonder compromissen te sluiten wat betreft trekkracht van het geheel.De meeste pluggen en jerkbaits zijn voorzien van dreggen in de maat 1/0 of 2/0 en daarom is het moeilijk om aan te nemen dat u effectief kunt vissen met groot kunstaas – en de vis ook kunt -landen!- – met bijvoorbeeld dreggen in de maat 2 tot 6. Twijfelt u nog steeds, denkt u dan eens aan al die grote snoeken en karpers die met natuurlijk aan worden gevangen aan haakmaten 8 of 6.

Dus waarom zou dat een probleem zijn bij kunstaas? De enige goede reden om 2/0 dreggen te gebruiken voor snoek is om de haakpunten goed buiten het kunstaas te laten uitsteken en ze niet in de ‘fysieke schaduw’ van het kunstaas zelf te verbergen. Bij release rigs bestaat dit probleem echter niet. Toch kunt u een release rig maken met de originele haken, maar in de meeste gevallen zult u meer vis haken en ook landen als u kiest voor kleinere en scherpere haken.

Loskomen van de takel
De takel is semi-vast in het achterste oog van het kunstaas bevestigd met een -release tube . De release tube houdt de takel op een perfecte afstand van het kunstaas, ook bij een stop bij het binnenvissen. De takel wordt aan het kunstaas bevestigd door de wartel in de tube te drukken. Bij de meeste pluggen en jerkbaits is het achterste oog de beste plek om de release tube te monteren.


Het grote voordeel van de release is dat u elke plug en jerbait ervoor kunt gebruiken Met drie tot vijf takels dekt u bijna het hele scala.

Maar vooral bij twee- of meerdelig kunstaas kan het beter zijn om dat aan het -middelste of zelfs voorste oog te doen. Wat dit betreft dient u zelf even te experimenteren.Rig sleeves van siliconen worden bij het karpervissen vaak gebruikt voor semi-fixed rigs en voldoen ook uitstekend voor ons doel. De wartel die in de tube wordt gedrukt, wordt tussen twee stuitjes gezet. Hierdoor kunt u de positie van de haken enigszins variëren en dus ook voor een ander kunstaas kiezen.

Als de vis het kunstaas grijpt, wordt de -takel uit de tube getrokken en kan het kunstaas over de onderlijn schuiven, waardoor een directe en stevige druk op de haken wordt uitgeoefend. In die paar gevallen dat de vis niet meteen wordt gehaakt en hij het kunstaas uit wil -spuwen, zorgt de schuivende constructie van het geheel voor een ‘anti-eject-effect’, zoals bij een boilie op een sliding hair rig. -Zoals u kunt zien op de tekening op -pagina 7 glijdt het kunstaas naar -voren over de onderlijn als de vis het kunstaas wil uitspuwen, terwijl de haken in de bek blijven.

Gebeurt dat niet, dan schieten de haken in een perfecte positie met de haakpunten naar voren naar buiten om alsnog vlees te kunnen pakken. Vooral wanneer grote vissen een kunstaas inhaleren, maakt de release rig het voor de hen moeilijker om het kunstaas uit te spuwen dan bij een conventioneel kunstaas.
Het voorste gedeelte van de release rig, de onderlijn , waarover het kunstaas moet schuiven door middel van een wartel , kan worden gemaakt van materiaal dat geschikt is voor een bepaalde -situatie: -titanium, staaldraad, fluorocarbon. Deze onderlijn wordt met een wartel aan de hoofdlijn geknoopt.

Tussen deze wartel en de schuivende wartel wordt een grote, zachte stuit gezet. Het doel hiervan is om te voorkomen dat de dreggen teveel naar achteren en beneden schuiven bij een stop tijdens het binnenvissen. Dat gebeurt overigens alleen als het gewicht van de -takel groter is dan het gewicht van de onderlijn . De relatie tussen die twee wordt bepaald door de keuze van de dreggen en het andere gebruikte materiaal.

De stuit moet zo los over de onderlijn schuiven dat het kunstaas dat ook kan doen na een aanbeet. Aan de andere kant van de schuivende wartel monteert u een rubberen kraal en een grote rig ring die als stopper voor het kunstaas dienst doen. De rig ring is het ankerpunt voor de takel , die kan worden aangepast aan de grootte van het kunstaas. Voor de meeste manieren van snoekvissen kunt u het gehele spectrum aan kunstaas dekken met drie tot vijf release takels. Om snel takels te kunnen verwisselen, is het het eenvoudigste en mooiste om daarvoor een snaplock te gebruiken. Een speld kan ook, maar dat maakt het geheel iets lomper.


Onderdelen voor de relaese rigs

De takel
Het is aan te bevelen om de dreggen via rig rings aan de splitringen te monteren, opdat u maximale flexibiliteit krijgt en weinig ander materiaal nodig hebt. Dit maakt het ook gemakkelijker om een dreg of onderdeel van de rig te verwisselen, zonder een compleet nieuwe takel te hoeven maken. Voor het snoekvissen geef ik de voorkeur aan titanium van 40 tot 50 lb voor het maken van de takel.

Een voordeel van titanium is dat de bloedknoop niet verschuift bij het aantrekken, waardoor ik de lengte van de individuele onderdelen exact kan bepalen. De takel kan ook worden gemaakt uit fluorocarbon of staaldraad. Bij dat laatste kan dan het beste een not-a-knot worden gebruikt. Dat is overigens de snelste manier om een release rig te maken, maar een takel uit titanium gaat veel langer mee.Wilt u de release rig voor een grote plug gebruiken, dan dient u de schoep te modificeren.

Zet de plug daartoe op zijn kop in een bankschroef en zaag verticaal en exact in het midden een dunne gleuf in de schoep. Lijm diagonaal een stukje van ongeveer 4 tot 5 centimeter titaniumdraad met een druppel secondelijm aan de -bovenkant van de schoep. Bij het monteren van de takel haalt u hem onder het stukje titanium door in de gleuf, waardoor de takel in positie blijft bij het werpen en het vissen.


Jens Bursell met een mooie snoek die hij ving aan een Buster Jerk in combinatie met een release rig.


Bij een aanbeet van een vis zal de takel uit de gleuf en onder het titanium vandaan komen en vrij over de onderlijn kunnen schuiven.Het doel van de release tube is om te voorkomen dat de takel zinkt bij een stop bij het binnenvissen. Maar als u het kunstaas in een constante en relatief snelle manier binnenvist, zal de takel automatisch op een perfecte afstand onder het kunstaas hangen, simpel door de snelheid van bewegen door het water. In dit geval hebt u de release tube helemaal niet nodig.

De takel zorgt zelfs voor een nog betere -inhaking en anti-eject-effect, als hij helemaal vrij onder het kunstaas hangt. En hoewel u dat wellicht denkt, zorgt die loshangende -takel niet voor meer in de war werpen dan bij een conventioneel kunstaas. Goede voorbeelden waarbij een loshangende takel een voordeel kan zijn, zijn slepen, snel binnenvissen en diagonaal en recht stroom-afwaarts vissen op een rivier. Komt u dus in een situatie waarin u de release rig niet nodig hebt, dan fixeert u hem gewoon niet. Maar als u bijvoorbeeld alleen wilt slepen, dan krijgt u een -elegantere presentatie door de release tube, -wartel en stuitjes geheel te verwijderen.
 

   

  Het volledige artikel  van Jens Bursell


  en diverse andere opnieuw  weer zeer 


  lezenswaardige  artikelen   zijn  terug 


  te vinden in  nummer 71  van


  Dé Roofvis, dat inmiddels is


  verschenen.

 

Voor meer informatie over o.a. aantrekkelijke abonnementsaanbiedingen:  Klik hier!