Vanaf de kant op snoek! (deel 6)


Vanaf de kant op snoek! (deel 6)

Door Sjak Kroet

Het is vandaag zondag 27 februari 2011. Ben al aan het water en het regent! Het is kwart over acht, druk de timer van mijn horloge uit en met mijn visspullen in de hand en loop naar een t-splitsing. Deze t-splitsing is een mooie snoekstek om afscheid te nemen van een prima snoekseizoen 2010/2011.

Hier heb ik altijd goed snoek gevangen, vandaar dat ik meestal de laatste zondag voor het aanbreken van de gesloten tijd op snoek, hier terugkeer. Deze t-splitsing ligt echt in een mooi stukje natuurgebied waar je in de vroege ochtenduurtjes regelmatig reeën, hazen en andere dieren aantreft.

Het viswater is redelijk helder zodat de kleurscheiding die de splitsing veroorzaakt, goed zichtbaar is. Het mooie van alles is dat er nog geen 15 meter verderop een stuwtje ligt dat weer mogelijkheden biedt wanneer de t-splitsing geen snoek oplevert. Ik vis vandaag met twee lange hengels met dode aasvissen onder de dobber.

Met de ene hengel vis ik actief en laat ik de aasvis rustig met de stroming meedrijven zodat de dobber langzaam naar het stuwtje wordt gedrukt. Met de andere hengel vis ik passief (statisch). Hierbij ligt de aasvis op de bodem, tegen de kleurscheiding aan, van de t-splitsing. Ook hier ligt de aasvis gewoon onder de dobber en zal de dobber weglopen op het moment dat de snoek de aasvis van de bodem heeft gepakt.

Een schuifloodje van 20 gram is op het kleine water waar ik vis, voldoende om de aasvis op de bodem te houden. De weerstand moet gering zijn wanneer de snoek de aasvis van de bodem opzuigt. Het is hier een metertje diep dus je moet zo scherp mogelijk vissen.

De aasvissen zijn spieringen, gewoon de vismagneet voor elke roofvis in de winter. Een lekkere hap met veel eiwitten erin. De eerste uren gebeurt er helemaal niets, op de regen na! In mijn gedachten denk ik dan aan vismomenten die ik hier heb beleefd op deze stek.


Een mooie kantvis voor Piet Driessen op deze stek.

Vorig snoekseizoen bijvoorbeeld, was ik hier nog met Piet Driessen en Piet Hoeijmakers vanaf de kant aan het vissen met kunstaas. Met Piet en Piet heb ik de laatste jaren een jaarlijks terugkerende visdag mee. Piet Driessen ving toen op deze stek een mooie kantvis en was daar toch wel een beetje trots op.Het blijft leuk om zelfs een ervaren roofvisser als Piet Driessen met een prima kantvis op de foto te zetten.

… Dan zie ik een eerste kringetje net voor het stuwtje, daar waar de actieve aasvis ronddobbert. Heel even zoek ik contact met de aasvis en til deze op waardoor de aasvis iets omhoog komt. Opnieuw een kringetje, dan het bekende hupje… Je verwacht dan dat de dobber daarna onderploft, maar deze keer blijft hij stilhangen.

Zal het daar dan net iets ondieper zijn? Misschien moet ik de aasvis iets terugslepen, maar net op dat moment zakt de dobber weg, beet! Het gaat allemaal zeer voorzichtig. Heel langzaam schuift de dobber naar het stuwtje toe, dan schokt die een paar keer kort achter elkaar, ik twijfel, maar zet toch de haak.

Een flinke dreun en een gigantische kolk zijn het gevolg. De druk van de lange hengel is nu een belangrijk stuurorgaan waar je optimaal gebruik van moet maken, want de kans dat de snoek de haak lost blijft altijd aanwezig.Verschillende rondjes worden gepareerd door de lange hengel. Het is een beste kantvis die zich nog niet gewonnen geeft.

Ik probeer de druk nu iets op te voeren zodat de driltijd korter wordt, maar net op dat moment draait de snoek kort onder de kant door en lost de haak, ze is weg! De spiering hangt er nog aan en is nauwelijks beschadigd. Dit was een voorzichtig dametje met een slimme ontsnappingstruc!

Ik baal als een stekker, controleer de enkele dreg en zet de spiering opnieuw in, misschien komt ze nog een keer? Deze kantvis had een prima snoekseizoen nog meer glans kunnen geven ondanks de vele regen vandaag, maar dat hoort ook bij de sport. De koffie is heet en sterk, maar dat zorgt nu voor de juiste balans die de concentratie aanscherpt na een verspeelde snoek.

Ik blijf het proberen, ga zelfs nog actief in de regen achter het stuwtje slepen, maar ze geven geen krimp meer. Misschien zijn ze al in de voorbereiding voor de paaitijd die bijna aanbreekt. Ik weet dat de gesloten tijd van de week aanbreekt. Heb er vrede mee, ruim mijn spullen op en loop richting de auto. Met een brede glimlach op mijn gezicht geniet ik van een prima snoekseizoen.

Vanaf de kant op snoek in de zomermaanden is vrij wel onmogelijk op het kleine water waar ik vis door de massale aanwezigheid van waterplanten die dan groeien en bloeien. Zoals mijn vrouw altijd tegen de familie zegt: “Als je iets van Sjak wilt, dan moet je in de zomer komen, want in de herfst en de winter is hij snoeken!”


“Als je iets van Sjak wilt, moet je in de zomer komen!”

In de week van 4 september 2011 keert ‘Vanaf de kant op snoek’ wekelijks terug met de nieuwste visavonturen op Total Fishing. Laat ik tot slot dit zeggen: “Wat kan de zomer toch lang…………………………………………………………………duren!

Met groet vanaf de kant,
Sjak Kroet

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kantsnoek 143
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 142
Willem Moorman -
image description
Kantsnoek 141
Willem Moorman -