image description

Trollen als basis + filmpje.

Door Berthil Bos.

Natuurlijk ben ik, als roofvisser althans, net als velen gevormd in de polder. Of eigenlijk begon het bij mij in de siervijvers voor mijn ouderlijk huis. Kleinschalig water dus, dat gemakkelijk te bevissen was vanaf de kant. Wat later trok ik met mijn vrienden de polder in en ook dat was prima vanaf de oever te bevissen. Op deze manier was het werpend vissen een automatisme geworden en je dacht er helemaal niet bij na. Toen ik voor het eerst met iemand meeging het ‘’grote’’ water op, kwam ik voor het eerst in aanraking met het trollen.

Het grote water was zo groot nog niet, aangezien het de wat bredere vaarten waren, waar je vanaf de kant niet zo bijster veel te zoeken had. Ik heb dit vele jaren met veel plezier gedaan en veel ervaring verzameld. Ook de kleine en grote meren en rivieren kwamen al slepend aan bod. Toch bleef het werpend vissen bij mij kriebelen en nadat ik voldoende kennis van diverse water d.m.v. het trollen had verzameld, pakte ik mijn passie weer op. Shads Jerkbaits, pluggen, spinnerbaits, swimmbaiis, streamers en nog vele andere kunstaasjes vlogen en vliegen nog steeds door de lucht richting hotspot.


Trollen met de juiste vismaat is en blijft een geweldige happening.

Het trollen werd in de kast gezet en begon een beetje stoffig te worden. Dit is nu precies wat je niet moet doen. Vorig jaar ontmoete ik Anne Brommer op een hengelsportbeurs en ondanks dat ik Anne al jaren ken was het er nog nooit van gekomen om samen eens te gaan vissen. Ik wist ook dat hij graag mocht trollen en om eerlijk te zijn trok mij dat niet zo. Gelukkig gaf zijn warme uitnodiging bij mij het gevoel dat het weleens een zeer prettige visdag zou kunnen worden, ondanks het trollen (arrogantie ten top). Het slepen met kunstaas op relatief ondiep water voelde direct weer vertrouwd aan en………. we vingen als een tierelier. Niet dat de vis zomaar in de boot sprong, maar we visten net iets anders dan de meesten. Eén van de voorbeelden hiervan   is de snelheid van het vissen. Als werpende visser vis je eigenlijk betrekkelijk langzaam.


Groot water kan je het best eerst trollend verkennen om daarna eventueel andere technieken tot te passen.

Dit is regelmatig de juiste techniek, maar op bijvoorbeeld druk bevist water is het vaak niet de juiste. Hier moet je de vis niet de tijd geven om alles eens goed te bekijken en hem foppen op zijn reflexen. Ik weet dit al een tijdje en vis dan ook een stuk sneller op desbetreffende wateren.

Toch is deze versnelling bij het binnenvissen van het kunstaas niets in vergelijking met het wat sneller trollen. Om deze snelheid te krijgen moet je echt aan het werk. Dit heeft mij aan het denken gezet en deze ervaring kan ik ook weer goed gebruiken bij mijn passie het werpen. Ik vis nu alweer een tijdje met Anne en we wisselen nu het trollen vaak af met een sessie werpen. Op deze manier leren we van elkaar of komen samen op nieuwe ideeën en dat is één van de mooie dingen van onze hobby.

Conclusie; trollen is met de juiste vismaat een happening van de bovenste plank en je leert er snel van.

ANDEREN LAZEN OOK