Tom Walter hangt de vlag uit!

Tom Walter hangt de vlag uit!

Door Ton Ruijs

Inmiddels heeft Witvis Totaal al een aantal spraakmakende artikelen gepubliceerd over en met de sympathieke Hongaar Tom Walter. Afgelopen september pakte deze Wereldkampioen 2004 met zijn Hongaarse nationale team de bronzen plak op het WK-2005 in Finland. Opnieuw een prima prestatie, waarmee Tom ten overvloede liet zien bepaald geen ‘one day fly’ te zijn. Maar de situatie daar in Finland stond toch wel haaks op datgene wat we vandaag gaan beleven…

Vissen in extreme stroming met daarvoor speciaal ontwikkelde vlagdobbers is een specialisme dat de Hongaren als geen ander beheersen. Al hebben andere landen dit specialisme inmiddels overgenomen en visten onze eigen WK-selectie lid Martin te Pest op het Europees Kampioenschap 2005 in Slovenië een prima positie dankzij deze vernuftige vlagdobbers. Wat velen niet weten, is dat je met deze zeer specifieke techniek ook in ons eigen land fantastisch kunt vissen. Je moet daarvoor dan wel even een stukje stevige stroming opzoeken. Rivieren als de Waal en de IJssel zijn hiervoor in het juiste jaargetijde prima geschikt. Tom vist vandaag met ons op een strekdam in de Waal, een stek waar de stroming werkelijk voorbij raast en waar je niet zou verwachten dat de brasem, voorn en winde er desondanks hun vertier zoeken. Ik heb het hier over het stukje Waal onder de Prins Willem Alexander brug bij Beneden Leeuwen.

‘Een uurtje voer maken is normaal!’


De Cralusso Torpedovlag
Alvorens we daadwerkelijk aan het vissen gaan even wat informatie over de specifieke vlagdobber die Tom vandaag gebruikt. We hebben het hier over de Cralusso vlagdobber, type Torpedo. Deze dobber werd ontwikkeld in Hongarije en is bedoeld voor de vaste stok of bolo. Hij werd voor het eerst gebruikt op het Wereldkampioenschap 2003 door het Hongaarse team. De introductie werd een groot succes en bracht het team de titel. De dobber is verkrijgbaar in gewichtsklassen van 2 tot wel 50 gram. Het drijflichaam van de dobber is gemaakt van polyurethaan en blijft zelfs bij beschadigingen nog waterproof. In Nederland zijn deze dobbers inmiddels in de meeste goed gesorteerde hengelsportspeciaalzaken te koop. Ze zijn helaas vaak niet op voorraad, maar wel snel te leveren. Nadeel is dat ze vrij prijzig zijn. De dobbers worden geleverd als een pakket met verschillende kleuren en modellen, losse bovenantennes en zelfs een breekstaafadapter voor het nachtvissen. Verder zit er een plastic tuning onderdeel bij waarmee je de dobber dieper onder het wateroppervlakte kunt krijgen. Dit is speciaal bestemd voor de ruigere omstandigheden,  bij meer golfslag. Tom gebruikt dit tuning onderdeel zelf echter nooit. In de verpakking vind je ook prima handleidingen en tekeningen verduidelijken de diverse montagemogelijkheden. De speciale hydro dynamische constructie van de ‘Torpedo’ stelt je in staat om het aas op de volle stroming te blokkeren zonder dat het drijflichaam daarbij door de stroming uit het water wordt getild, zoals bij conventionele stroomdobbers. Dat je op deze manier de grootste vissen vangt, mag je van mij aannemen en zullen we vandaag ook zeker zien. Welk gewicht?
Tom laat zien hoe je kunt bepalen of de gekozen Torpedo het juiste gewicht heeft voor de heersende stroming. Als eerste pakt hij de 25 gram vlag en blokkeert deze in de stroming. Het drijflichaam blijft keurig onder water, maar de antenne helt iets achterover. Het teken dat je te licht vist! Dit ritueel herhaalt zich met de 35 en 50 gram dobber. Bij de 50 gram vlag helt de vlag juist voorover. Het teken dat je te zwaar vist. Met de 35 grammer staat de antenne precies recht  in het water. Dit is het juiste gewicht van de vlag onder de heersende omstandigheden (zie tekening hieronder). Vervolgens wordt met een knijppeillood van het formaat pingpongbal dat om het bulklood wordt geknepen zorgvuldig uitgepeild. Dit formaat peillood is nodig, omdat je in deze stroming anders nooit goed vertikaal kunt peilen.

‘Tom’s loodzetting op de Waal.’


Blokkeren
Voor het vissen met de vlagdobber is met name ook het op de juiste wijze blokkeren van de hengel erg belangrijk. In principe wordt onder blokkeren gewoon verstaan dat de vaste stok vanuit de steun wordt gevist, zodat de hengeltop niet met de stroming mee wordt gewezen en de drift van het aas wordt geblokkeerd. Tom gebruikt hiervoor een speciale steun van Preston Innovations. Deze steun past op elke Rive set en is volgens Tom ideaal voor deze manier van vissen. De hengel kan als het ware steeds iets verder naar links of recht in de steun verplaatst en weer geblokkeerd worden. Hierdoor kun je de bodem minutieus afvissen. Inmiddels is Tom al lekker bezig. De topset van 35 gram blijkt al snel weer te licht en de 50 grammer wordt ingezet om het aas op de bodem te blokkeren. De vlag schiet werkelijk als een pijl weg en Tom haakt al na vijf minuten de eerste vis. Deze maakt een run op de volle stroming en aan de rek van de Vespe holle elastiek lijkt geen eind te komen. In het begin lijkt de vis niet te reageren op de uitgeoefende tegendruk, maar door de hengel zijwaarts op de stroming te houden, trekt Tom hem uiteindelijk toch uit balans. Na vijf minuten is de eerste brasem een feit. Tom geeft aan dat dit de grootste brasem is die hij ooit heeft gevangen… Ik verzeker hem ervan dat hij in dat geval vanmiddag nog veel kan verwachten! Het verslag van deze bijzondere ontmoeting,  met daarbij nog meer bruikbare tips van Tom Walter, is slechts één van de opnieuw weer uiterst lezenswaardige en praktische bijdragen in het nieuwe nr. 23 van Witvis Totaal, dat nog vóór de Kerst 2005 zal verschijnen en voor € 6,60 te koop is bij uw hengelsportwinkelier en in de kiosk. Klik hier voor meer informatie!

‘Speciaal ontwikkelde vlagdobbers…’


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -