Tips ‘n Trics (7): 2 Handige en veilige opbergsystemen

Tips ‘n Trics (7): 2 Handige en veilige opbergsystemen

Door Berthil Bos

Iedere kunstaasvisser die per boot het leven van de roofvissen zuur maakt kent het wel: een tas met plastic dozen vol pluggen, jerkbaits, rubber, etc. die diverse malen per dag tevoorschijn worden gehaald. Doos A eruit en opzoek naar het juiste aasje… in deze doos zit hij niet… dus naar volgende… en eventueel nog verder.

Voor je het weet heb je verschillende dozen opgestapeld naast je tas staan en altijd netjes terug plaatsen gebeurt niet, want we willen vissen (praktijkervaring). Het is mij wel eens overkomen dat deze gestapelde dozen door een onverwachte beweging omvielen en dat een niet gesloten bak voor een gevaarlijke situatie zorgde.

Dat dit altijd gebeurt bij een aanbeet of dril van een knappe vis, hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen. Na een dag met meerdere incidenten was ik er klaar mee en thuisgekomen heb ik het volgende bedacht.

Klittenbanddoos
De handige, transparante kunstaasdozen gaan natuurlijk in een tas mee naar de waterkant en eenmaal in de boot haal ik ze tevoorschijn en zet het stapeltje netjes naast me neer. Verschuiven en omvallen doen ze niet meer aangezien ik de platte bodem en deksel heb voorzien van klittenband.


De klittenbanddozen.

Op de onderkant plak je datgene dat ook op de vloerbedekking van de boot klit, wat altijd hard en stekelig is en de deksel krijgt de zachte kant van het klittenband beplakt. Hierdoor verschuift de stapel niet meer en ook het omvallen is verleden tijd, terwijl je er wel gemakkelijk bij kan en je door het transparante plastic het benodigde stukje kunstaas kan zien liggen.

Heb je geen vloerbedekking in de boot? Dan kan je door wat creativiteit iets bedenken om het klittenband houvast te geven zoals bijvoorbeeld een matje, al dan niet verzwaard.

Ophangdoos
Een andere mannier om het kunstaas snel te verwisselen en tóch overzichtelijk op te bergen, is het gebruik maken van een niet al te groot kunststof opbergkratje. In het krat kan je een groot aantal kunstaasjes kwijt zoals pluggen, jerkbaits, lepels e.d., die je met de haken in de van te voren aangebrachte gaatjes hangt.

Wil je ook nog rubber en/of spinnerbaits meenemen, dan kan je midden door deze bak een draad spannen waaraan een X-aantal haken zonder weerhaak zijn bevestigd waar je het rubber aan prikt. Zorg er wel voor dat je de bak verzwaart met een platgewicht zodat deze niet snel omvalt bij gebruik.


Veilig en overzichtelijk.

Ook moet de hoogte behoorlijk zijn om niet in de knoop te komen met de langste maten van je kunstaas. Verder zal ik kiezen voor een doos met deksel om deze te kunnen afsluiten voor de veiligheid van vis en visser. Ikzelf heb het een keer meegemaakt dat ik bij een geval van evenwichtstoring pardoes op de bak terecht kwam…


Deksel is gewenst.

Mijn vismaat heeft voor een jaar gelachen terwijl ik de dreggen overal vandaan moest knippen. Ook onze geliefde sportvis kan dit lot overkomen bij bijvoorbeeld het onthaken en die gevolgen zijn dan zeker niet om te lachen.

Met deze twee opbergtips is het afgelopen met losliggend kunstaas wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen, maar je hebt het wel direct bij de hand.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Dom, dommer, domst?
Willem Moorman -
image description
Flexibel zijn met de boot.
Willem Moorman -