Tips ’n Trics 43: Veiligheid

Tips ’n Trics 43: Veiligheid
Door Berthil Bos
Elk jaar weer wordt je d.m.v. de krant, TV of andere media wel een keer opgeschrikt door het bericht van collega sportvissers die vermist zijn geraakt als ze hun hobby met een boot aan het uitoefenen waren. Vaak wordt de boot ergens leeg aangetroffen en is de visser of zijn de vissers overboord gevallen. Deze berichten geven bij mij althans altijd stof tot nadenken.
Het valt mij op dat ondanks deze berichten maar weinig sportvissers zich voorbereiden op een dergelijk ernstig voorval. Reddingsvesten liggen goed opgeborgen in één van de vele vakken in de boot en worden alleen tevoorschijn gehaald als de waterpolitie hierom vraagt. Ook zie je maar zelden de aanwezigheid van roeispanen in een boot, voor als de motor het begeeft.
Nu weet ik ook wel dat bijvoorbeeld reddingsvesten vooral bij het werpend vissen altijd in de weg zitten, al zit dat meer tussen de oren. Eigenlijk ben je het volgens de wet verplicht als je al varend op een snelle motorboot staand aan het vissen bent, ook al vaar je alleen op de elektromotor. Het is natuurlijk je eigen keuze, maar de bovenstaande berichten moeten je toch wel aan het denken zetten.
Met of zonder zwemvest, als je eenmaal in het water ligt en je kleding heeft al het water opgezogen, is het meestal door het gewicht onmogelijk om jezelf weer in de boot te hijsen, helemaal als je alleen bent. Hiervoor kan je een touw met lussen voor gebruiken, waar je de voet in kan zetten. Wel moet je er op letten dat deze zo gemonteerd wordt dat het direct gepakt kan worden, ook vanuit het water.
Kort geleden kwam ik een uitrolbaar trapje tegen dat verpakt zit in een felgeel etui. Dit etui kan je aan de boot bevestigen en met een ruk aan een koord rolt de trap eruit. Het naar binnen komen is nu geen probleem meer, al moet je hem wel ergens bevestigen op een plek waar de boot stabiel blijft liggen. Voor grote boten is dit geen probleem, maar bij de wat kleinere is de spiegel een uitstekende plaats voor de meeste stabiliteit. Op deze plaats ligt het etui vistechnisch niet in de weg en kan hier vaak zonder problemen geplaatst worden.

Een goed zichtbaar pakketje…

... Makkelijk vanuit het water te pakken en het ligt hier niet in de weg.

Eén ruk aan de lus en de ladder schiet eruit.
Het trapje is onder de naam Safety Ladder door PLastimo op de markt gebracht, maar is ook goed zelf te maken als je creatief bent.
Doe jezelf en je familie en vrienden een plezier want een ongeluk zit in een klein momentje!

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO *** Dom, dommer, domst?
Willem Moorman -
image description
Flexibel zijn met de boot.
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Pioner Active 14 Fishing
Willem Moorman -