Tips ’n Trics 42: Tipje

Tips ’n Trics 42:

Tipje

Door Berthil Bos

Zoals jullie misschien weten ga ik in de wintermaanden veelvuldig de polder in. Visdagen op het grote water worden in deze periode bepaald door de weersomstandigheden die een beetje moeten meewerken. Buiten de geselecteerde omstandigheden is het vaak een crime is om een visje te bemachtigen op de grote plas. Het kleinschalige water is dan een meer dan goed alternatief.

Op mijn boot heb ik allerlei apparatuur om de bodem met zijn structuren te scannen. We zoeken dan altijd naar kuiltjes en bultjes die magneten vormen voor allerlei vissen. Vanaf de kant wordt het zonder deze elektronische snufjes dus enorm lastig om die plaatsen te vinden. Ook in de polder en aanverwant water, is het dus belangrijk om te weten waar je vist en hoe het er onder water uitziet.

Door veel op een bepaald water te vissen kom je hier vanzelf achter en weet je waar de vis zich in een bepaalde periode bevindt. Ikzelf vind het altijd een uitdaging om op onbekende plekken te vissen, dus in een vreemde polder is de onderwaterwereld voor mij dan nog niet bekend. Door ervaring kan je de plekken en dus het water wel lezen, maar de diepte van de stek kan zeer variëren.

Kan me nog wel visdagen herinneren waarbij ik er vanuit ging dat het water op een interessante plek redelijk ondiep was, omdat de rest van deze polder ook maar een geringe waterstand had. Even met de hengeltop de bodem voelen en het ondiep lopend kunstaasje moest zijn werk doen. Ondanks dat deze verbreding er erg ‘snoekerig’ uitzag, volgden er geen aanbeten die mij wat verwarmden.

Wisselen van kunstaas was het devies en een shad met loodkop ging iets te enthousiast richting water. Door de pruik in mijn reel kon ik niet direct indraaien en dacht nog dat de shad met dreg weleens op de bodem kon blijven vastzitten. Ik volgde de lijn en het viel direct op dat deze een behoorlijke tijd mee onderwater werd getrokken door diezelfde shad. Het kwartje viel, want hier stond veel meer water dan ik gedacht had.

Met wat improvisatie kwam ik, na het ontwarren van mijn vislijn, er achter dat hier in het midden een behoorlijke slok water stond van zo’n 2,5 meter. Mijn aasje vertoonde zijn kunsten op hooguit 50 cm en kon de koude wintersnoek niet van zijn plaats krijgen.

Deze gebeurtenis heeft mij aan het denken gezet en ik was er als de kippen bij toen Humminbird de SmartCast introduceerde. Met een sensor die je aan de speld kan bevestigen, kan je op een soort horloge de waterdiepte aflezen. Op zich voldoet dit systeem wel, maar na dat ik een tijd niet in de polder was geweest, bleek toen ik hem nodig had, de batterij leeg te zijn. Ook het horloge zit mij althans, niet lekker om de pols, die ik liever vrij heb. Omdat het wel af en toe belangrijk is te weten hoe diep het is, is er een heel eenvoudig hulpmiddel dat ook voldoet. Zo eenvoudig, dat ik dit artikel expres ‘tipje’ heb genoemd. Toch kan dit dingetje je grandioos helpen om een visdag succesvol te maken.

Je neemt een wartel waaraan je ca. 3 meter nylon of een ander soort draad bevestigt. Dit draad gaat door een middelmaat kurken snoekdobber van boven naar beneden. Hierna trek je de wartel tot de helft in het kurk zodat deze goed vast zit. Aan het warteloogje bevestig je de speld van je onderlijn en aan het nylon dat onder uit de dobber steekt, komt een dropshotloodje dat je op elke gewenste diepte kan zetten. Het gewicht van het lood moet natuurlijk het drijfvermogen van de kurk opheffen, maar niet zo zwaar zijn dat het in de (veen)bodem wegzakt.


Trek de wartel vast in de dobber.


Eenvoudig, goedkoop en soms het verschil tussen vangen of niet.

Nu weet je altijd hoe diep het is op de hotspot en het helpt je ook bij het zoeken van een goede stek. Het is goedkoop, neemt weinig ruimte in en bovenal is het gemakkelijk zelf te maken. Ook in de boot kan je op deze mannier de rand van een ondiepe plaat gemakkelijk in kaart brengen zonder er te dichtbij te komen.

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -