Tips ’n Trics 41: Staarten en loodkoppen

Tips ’n Trics 41:

Staarten en loodkoppen

Door Berthil Bos

Een rustige actie van het kunstaas is in de winter vaak succesvol. Shads en twisters zijn dan ook het aangewezen aas om deze vissen de kans te geven om het te bemachtigen. Dit kunstaas moet meestal voorzien worden van een jighaak met loodgewicht en dit gewicht moet er dan voor zorgen dat het rubber naar een bepaalde waterlaag gaat en daar blijft.

Maar er is nog een belangrijk iets waar deze loodkop voor moet zorgen. De loodkop moet er ook voor zorgen dat het rubber netjes recht en in balans door het water gaat, zonder om zijn as te gaan tollen. Het (contra)gewicht van de loodkop, dat de boel in balans moet houden, is mede afhankelijk van de grootte en stand van de schoepstaart die hier waterweerstand op krijgt.

De staartwortel is ook  een belangrijke factor die vaak vergeten wordt. De schoepstaart van een shad vangt tijdens een voortgaande beweging waterdruk waardoor hij in beweging komt. Een goede shadstaart zal dit bij de kleinste beweging al doen. Door het omslaan van de staart gaat het shadlichaam van links naar rechts schommelen en dat is precies wat de roofvis graag ziet. Het omslaan van de schoep wordt doorgegeven naar de staartwortel die op zijn beurt weer het lichaam doet flanken.


Een haakse schoep waarvan de staartwortel door inkepingen flexibeler is gemaakt.

Het ligt voor de hand dat hoe groter de schoepstaart is, hoe krachtiger deze bewegingen worden.  Ook de hoek waarin de schoep op de staartwortel is geplaatst, heeft hier invloed op.  Staat deze haaks, dus met een hoek van 90 graden op de shad, dan is de waterdruk hierop ook veel groter. Hierdoor zal er veel langzamer gevist moeten worden om het in balans te houden.

Ook een hoger gewicht van de loodkop kan dit bewerkstelligen. Dit is ook nodig als de staartwortel stug en/of gedrongen is, waardoor de bewegingen van de schoep directer naar het lichaam gaan. Door deze stugheid moet je meestal veel sneller vissen om er überhaupt beweging in te krijgen. Dit soort is vooral geschikt om het rubber van de bodem te tikken waarna de schoepstaart als een soort parachute de shad weer laat zakken. Natuurlijk kan je deze staartwortel ook bewerken om hem soepeler te maken wat je kan teruglezen in Tips ‘n Trics 27: ‘Rubber koken’.

Dit wetende is het wat makkelijker om een keuze te maken in de rubberwereld. Een soepele shad met een schoep in een hoek van 120 graden is voor de werpende visser het meest universeel. Je kan bij  dit soort shads erg lichte loodkoppen gebruiken indien nodig, maar ook ontzettend langzaam over de bodem laten scharrelen met een zwaarder gewicht. Wil je de shad tijdens het binnenvissen sprongetje voor sprongetje over de bodem laten gaan, dan is een schoep die haaks op de shad zit optimaal.


Een schoepstaart in een hoek van 120 graden heeft voor een goede balans een lichtere loodkop nodig.

Dan hebben we tot slot nog de twisterstaarten. Hierbij geldt hetzelfde wat betreft de waterdruk. Een gewone twisterstaart laat het water langs het rubber gaan, waardoor deze mooi gaat wapperen. De waterdruk heeft weinig invloed op het rubber waardoor je ze met erg lichte loodkoppen kunt vissen en soms zelfs zonder lood.


De twisterstaart geeft weinig waterdruk waardoor de loodkop licht gehouden kan worden.

Nu zie je ook twisterstaarten waarop een soort schoepje haaks op het eind zit. Deze geeft wel weer extra druk waardoor het loodgewicht aangepast dient te worden. bij een twister met een langgerekt lichaam is het nog niet zo erg dat dit rubber gaat tollen, maar bij een twisterstaart op een shadlichaam mag dit niet gebeuren.


Deze twisterstaart ‘pakt’ meer water waardoor voor een goede balans meer (contra)gewicht nodig is.

De conclusie is dus dat de hoeveelheid waterdruk die een schoep of twisterstaart te verwerken krijgt, bepaalt hoe zwaar, of beter gezegd, hoe licht je kan gaan met je loodkoppen. 

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -