Tips ’n Trics 38: Warm zijn doet beter vangen!

Tips ’n Trics 38:

Warm zijn doet beter vangen!

Door Berthil Bos

De roofvissers onder ons die ook in de winter de boot als metgezel kiezen, weten het wel dat als je eenmaal koud bent, dit niet snel verandert tijdens een visdag. De kantvissers overkomt dit niet zo snel aangezien ze steeds in beweging zijn en al lopend langs de waterkant de bloedsomloop lekker op gang houden.

De statische kantvisser kan nog een keer wat ‘sprintjes’ aantrekken en ook diegene in de boot kan door het werpend vissen de warmte iets terugkrijgen, maar voor deze groep is koud toch meestal koud blijven. Ik heb dit in het begin zelf dikwijls ondervonden en geloof me, dit is niet bevorderlijk voor de vangsten. Je concentratie verdwijnt een stuk sneller en je reflexen zijn ook niet meer optimaal. Ook je concentratie, die je anders wel helpt bij het zoeken naar vis, laat nu te wensen over en het verwisselen van kunstaas wordt een hele opgave. We moeten ons warm en behaaglijk voelen als we achter onze geliefde roofvis aanzitten.

Ten eerste moeten we zorgen dat de voeten altijd op temperatuur zijn en daarvoor heb je een goede kwaliteit, waterdichte winterschoen of laars voor nodig. Bij het vissen vanaf de kant ben je redelijk veel in beweging en daarom gebruik ik daarvoor het liefst een paar neopreen lieslaarzen waarbij het neopreen ook in de schoen zit en lekker isoleert. Het scheelt je een warmtebroek en daardoor beweeg je gemakkelijker.


Een neopreen waadbroek of lieslaarzen bieden perfect comfort gedurende de winter voor de kantvisserij.

De bootvisser heeft een laars of schoen nodig met een extra dikke zool om de kou die van onderen komt, tegen te houden. Neem ze altijd het liefst twee maten te groot zodat je niet strak met je voet tegen de binnenkant aan komt te zitten. Vergeet ook niet dat twee dunne sokken die los om de voeten zitten beter verwarmen dan één megadikke sok. Dit schoeisel kan nooit goedkoop zijn en kan je dat je niet veroorloven, dan is er nog altijd een grootmoeders recept: de plastic zak. Hierover schrijf ik uitgebreid in mijn eerste T&T.

Je hoofd is de schoorsteen van het lichaam en dient altijd afgedekt te zijn. Ook hier geldt weer dat het hoofddeksel lekker ruim moet zitten (denk hierom bij het wegvaren!). Eigenlijk kan je het net zo gek maken als wilt, alleen zorg er wel voor dat pet, muts of hoed gevoerd is om zoveel warmte als mogelijk vast te houden.

Dan zijn er nog de handen. Ik weet niet hoe jullie hierover denken, maar ik heb een hekel aan handschoenen. Heb altijd het idee dat ik mijn gevoel kwijt ben, maar soms kan het niet anders. Welke handschoenen je ook gebruikt, het is aan te bevelen om ze geregeld even uit te doen. Hierdoor wissel je warm en koud af waardoor het bloed gaat stromen en je op een bepaald moment zelfs geen handschoenen meer nodig hebt. Er bestaan in de handel wanten waarbij je het voorste gedeelte, waar je vingers zich bevinden, om kan klappen om zodoende je vingers de vrijheid te geven.


Beter meerdere dunne lagen dan een paar dikke. Een zonnebril is in de winter trouwens ook geen overbodige luxe in verband met de laagstaande en vaak zeer felle zon.

We zijn nu aangekomen bij het grootste gedeelte van het lichaam wat er lekker warm bij moet zitten. Onderkleding is hier erg belangrijk en ook hier geldt weer dat goedkoop is duurkoop, al hoef je het echt niet te overdrijven. Helly Hansen, Sundridge en Shimano zijn merken waar ik ervaring mee heb en die mij niet in de steek hebben gelaten.

Over deze zeer belangrijke onderkleding draag ik het liefst een T-shirt met lange mouwen en een strakke coltrui. Hierover een wijd wollen truitje en daaroverheen een gevoerd fleece vest. De strakke col zorgt ervoor dat er geen warmte van mijn lichaam ontsnapt via de hals. Ditzelfde principe moet je ook terugzien in de buitenste laag, de overjas. Door de lagen die ik gebruik blijft er warmte tussen de lagen zitten en is het niet noodzakelijk om ook nog eens een dikke, gewatteerde jas aan te trekken.

Een lichtgevoerde, soepele en wind- en waterdichte jas tot over de heupen houdt mij wat beweeglijker. Wel moeten de uitgangen zoals de mouwen, de hals en onderaan goed afgesloten kunnen worden door middel van klittenband, ritsen en/of knopen. Ook hier heb ik met bovenstaande merken goede ervaringen. Het materiaal is allemaal ademend waardoor je niet gaat zweten, wat weer voor afkoeling zorgt.


Strak ingepakt en alle mogelijke openingen goed dichtgemaakt voor het binnenhouden van de warmte.

De warmtebroek dient wel gevoerd te zijn en het liefst zo hoog mogelijk, ook weer om warmte vast te houden. Onderaan de laarzen of hoge schoenen de broek goed afsluiten en je bent er klaar voor als boot- of statische kantvisser. De actieve kantvisser heeft het in deze tijd een stuk makkelijker en zal eerder teveel kleding aan hebben dan te weinig.

Je zult begrijpen uit bovenstaande dat vele dunne lagen beter isoleren dan 1 á 2 dikke lagen. Je kunt op deze manier ook nog een laag verwijderen als blijkt dat het wel erg warm wordt of een extra dun truitje meenemen voor het geval dat. Ook bestaan er allerlei kledingstukken en artikelen die met behulp van een batterij of chemische reactie voor extra warmte kunnen zorgen en je kunnen ondersteunen. Waar je zeker ook aan moet denken is tijdens een koude dag regelmatig iets te eten, waardoor je spijsvertering zorgt dat de kachel blijft branden.

Veel winterplezier!

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -