Tips ‘n Trics 31 - Week(end)tip: Vishotel Friesland

Tips ‘n Trics 31

Week(end)tip:Vishotel Friesland

Door Berthil Bos

Op de Fair for Lure & Fly kwam ik de stand tegen van ‘Vishotel Friesland’ en nu had ik de gelegenheid eens persoonlijk kennis te maken met de eigenaren. Greet van Ee-Foekema runt samen met haar man Barry dit appartementenhotel in het pittoreske watersportplaatsje Terherne aan het Sneekermeer.


De eigenaren Barry en Greet.

Wat direct opviel bij onze ontmoeting is dat het enthousiasme er vanaf druipt bij deze mensen. Door dit enthousiasme hebben ze zich omringd met mensen die hun sporen hebben verdiend binnen de sportvisserij en die hun met raad en daad bijstaan. We kregen een uitnodiging om eens langs te komen en na een overnachting een dag het water op te gaan.

Je kan in deze omgeving alle takken van hengelsport beoefenen, zoals het vangen van grote aantallen witvis en het lekker op jacht gaan op karper, maar ook voor de roofvisser is hier veel te halen. Wil je het de snoek moeilijk maken, dan kan dat op het Sneekermeer, maar door de grote hoeveelheid sloten, vaarten, kanalen en poelen zijn dit de wat makkelijkere plaatsen om zowel vanuit een boot als te voet succesvol te zijn.

Nu het weer wat kouder wordt en de waterplanten afsterven, kan je hier lekker door de diverse polders banjeren en mooi getekende Veensnoeken allerlei ondiep lopend kunstaas aanbieden, maar ook trollend ben je na een paar dagen nog niet uitgevist. Het krioelt hier van de vaartjes zodat ook bij stormachtig weer altijd wel een beschut plekje te vinden is. Dit brengt mij weer terug naar de visdag die wij hadden na een heerlijke overnachting bij de Mariahoeve.

Je hebt er de beschikking over een compleet ingerichte kamer waar je - als je wilt - zelf je potje kan koken. Voor een heerlijk avondmaal zijn er op loopafstand diverse horecagelegenheden beschikbaar. Het appartementenhotel ligt direct aan het water waardoor een zelf meegebrachte boot voor de deur geparkeerd kan worden.


De boot voor de deur bij de Mariahoeve.

Het was de avond ervoor wat laat geworden in de gezellig ingerichte ruimte, waar je voor de prijs van één Euro iets kan drinken en je plannen kan smeden. Om half negen schoven we aan het ontbijt dat niet zou misstaan bij een sterrenhotel, want werkelijk alles was aanwezig. Om de dag goed door te komen konden we zelf ons lunchpakket samenstellen en klokslag 9 uur arriveerde onze visgids voor deze dag met boot en al bij het vishotel.

 

Een werkelijk subliem ontbijt is de basis voor een geslaagde dag.

We zouden gaan snoekbaarzen en als dan één van de visgidsen Tjeerd v/d Ploeg heet, dan kan je er vanuit gaan dat A: snoekbaars wordt gevangen en B: het een plezierige dag met veel humor wordt. Deze crack uit Friesland had zijn eigen boot meegenomen, omdat we met zijn drieën zijn en het paradepaardje van de Mariahoeve de Marcraft Pikemaster 440 voor deze visserij met drie man net iets te klein is.

We krijgen van gastvrouw Greet ook nog een lekkere kan koffie mee en zijn op weg naar de trailerhelling op nog geen kilometer afstand. Hier aangekomen zien we dat de beloofde windkracht 4 nu minimaal een vijf is, maar de helling licht lekker beschut zodat het traileren geen probleem is. Het Sneekermeer is over het algemeen vrij ondiep met een vaargeul waar het Prinses Margrietkanaal er aan de ene kant ingaat en de andere kant weer verlaat. Buiten de enkele diepe gaten, is natuurlijk deze vaargeul de aangewezen plek om verticalend een snoekbaars te strikken.


Lekker rustig traileren is mogelijk op nog geen kilometer afstand.

De harde wind staat schuin over het water en geeft de schipper handenvol werk om de boot onder controle te houden. Een ouwe rot die ook aan het vissen is, is veel slimmer en heeft zijn boot geankerd en biedt en dood aasvisje door middel van een sleepje aan. Hij haakt een mooie vis en net als ik deze ervaren opa een compliment wil geven, verdwijnt een mooie snoekbaars in de bun. Het compliment blijft maar achterwege en Tjeerd vertelt mij dat dit veelvuldig gebeurt in deze omgeving.

Dat je dan toch nog regelmatig goede tot zeer goede vangsten kan boeken zegt wat over dit water. De levensader, het Prinses Margrietkanaal, is in staat om alles in stand te houden, al zijn er natuurlijk grenzen. De grens van de schipper is ook bereikt, want hij stelt voor om het Sneekermeer te verlaten en het minder onstuimige Prinses Margiet-kanaal op te varen om daar enkele stekken te bevissen. Dit kanaal heeft een diepte van ca. 5 meter en naar de kant toe staat er nog altijd een 3 meter water.


Na een tijdje afzien op het meer toch maar uitgeweken naar het drukbevaren Prinses Margriet- kanaal.

De kanten zijn verstevigd met basaltblokken waar veel kleine visjes zich verschuilen en dat weet vadertje glasoog. Af en toe worden deze keien onderbroken door stalen wanden die ook weer veel slakjes en ander voedsel herbergen voor aasvis. Alles met elkaar ruikt het hier naar snoekbaars en na een stroef begin komen er dan ook de aanbeten. Ze zijn voorzichtig deze dag gezien de lossers, maar hierop weet onze gids wel een oplossing.


Een druk kanaal, maar de eerste vissen worden er wel gedrild.


Zonder kleine snoekbaars geen grote en de aanbeet is altijd het mooiste.

De snelheid van de boot gaat omhoog en de stekelruggen krijgen zodoende geen tijd om alles eens rustig te bekijken. Dit is trouwens dé mannier om succesvol te zijn op zowel het Sneekermeer als het Prinses Margriet-kanaal volgens Tjeerd. Opvallend is ook dat hierdoor de meeste vissen op de jighaak gehaakt worden en dat heeft zo zijn voordelen. De stenen oever is gelegd op matten die een grote aantrekkingskracht hebben op staartdregjes en dus laten we deze meestal achterwege. Er worden een aantal mooie vissen gevangen met een goudbruine kleur en Willem mag er zelfs één drillen van ca. 80 cm.


Visgids Tjeerd heeft ons op de juiste plek gebracht.


Voor dit soort karakterkoppen kom je graag naar Friesland.

Na een dag van veel lachen en serieus vissen wordt de dag op het water besloten met een oerfries gebruik: een glaasje Berenburg, dat Tjeerd zijn gasten altijd aanbiedt. Als we via het Sneekermeer weer teruggaan naar de trailerhelling staan de schuimkoppen op het water en Tjeerd zal Tjeerd niet zijn om ons even te trakteren op een douche door dwars op de golven met een behoorlijk vaart richting helling te gaan. Nat maar voldaan komen we weer bij de Mariahoeve terug waar het standaard is om een vangstregistratie in te vullen.


Nat maar voldaan keren we terug naar de trailerhelling.

Door deze registratie heeft dit gezellige vishotel een goede indruk waar en wanneer de vis te vangen is. Er zijn diverse soorten visboten te huur waaronder de eerder genoemde, goed uitgeruste Marcraft Pikemaster. Voor een redelijk bedrag ben je een dag of meerdere dagen in het bezit van een drijvend vispaleis met alle comfort die je jezelf kan wensen.

Een aanrader dus dit Vishotel in Terherne. En dan moet de betere tijd voor de roofvis nog komen!

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO *** Waar klein groot in kan zijn.
Willem Moorman -
image description
Alles 100%, maar toch…
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Schuiven moet hij !
Willem Moorman -