Tips ‘n Trics (3): Verstoring

Tips ‘n Trics (3): Verstoring

Door Berthil Bos

We weten allemaal dat veel vissen zich graag ophouden in scholen en vooral in de koudere periode zullen ze nog meer gaan samenklonteren om de winter te overleven. Vissen die vooral verticaal goed te vangen zijn, zoals baars en snoekbaars, liggen vaak gestapeld en eenmaal via de visvinder gevonden, zijn deze hotspots goed voor veel visplezier.

Je ziet dan ook vaak dat de vissers die een stapelstek bevissen, uiterst voorzichtig te werk gaan; niet teveel lawaai in de boot, bij een aanbeet de gehaakte vis direct boven de school brengen, daar beginnen met de dril en - als ze het geduld kunnen opbrengen - niet helemaal uitmelken, maar later op de dag weer een keer bestoken.

Helemaal geen verkeerde acties natuurlijk, maar eigenlijk wordt er één belangrijk verstoringobject vergeten: de visvinder of dieptemeter. Deze prachtige hulpmiddelen zetten sonargolven om in een beeld van de bodem met al zijn bulten en gaten en eventueel de vis die er aanwezig is.

De sensor, het kleine zwarte kastje dat meestal onder water op de spiegel van de boot is gemonteerd of in/aan de frontelektromotor, knalt deze golven naar de bodem en vangt ze weer op. Ik zeg expres knalt, want als je de hand onder deze sensor houdt, dan voel je duidelijk deze golven als tikken op je hand.


Houd je hand maar eens onder de sensor, dan weet je wat de vis voelt.

De vis merkt dit natuurlijk ook en vooral op drukke stekken kan dit de vangsten negatief beïnvloeden omdat ze het associëren met gevaar (dressuur). Een oplossing is om niet op de plek te blijven, maar de vaart er in te houden en diagonaal het kunstaas aan te bieden.

Toch kan je in de koude periode een stapelplaats goed bevissen door, als je eenmaal op de juiste plek zit, de dieptemeter uit te zetten en terug te vallen op de oude vertrouwde marker in de felle kleuren. Ook de GPS kan je daarbij helpen, mits je de dieptemeter uit kan zetten of los van deze is.


Eerst de juiste plek zoeken, dan de marker overboord.

Blijf een plek waar de vis zich geconcentreerd heeft niet continu bestoken omdat dan ook de kans bestaat dat de vangsten teruglopen. Bezoek deze stek een paar maal per dag en je zult zien dat de vis minder argwanend zal zijn.

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Poldersnoek, die akelige snelle aanbeet.
Willem Moorman -
image description
Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 14
Willem Moorman -
image description
Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 13
Willem Moorman -