Tips ’n Trics 27: Rubber koken

Tips ‘n Trics 27: Rubber koken

door Berthil Bos

Eén keer in de zoveel tijd sta ik achter het fornuis met een pan water die ik aan de kook breng. Mijn vrouw weet inmiddels wat de bedoeling is, maar in het begin had zij nog de hoop dat ik uit eigen initiatief het eten ging bereiden. In deze pan komen geen groenten of aardappelen, maar imitatievisjes in de vorm van shads of andere creaties.

We weten zo langzamerhand allemaal wel dat je shads, groot of klein, door middel van enkele minuten koken in water, soepeler kan krijgen als je van mening bent dat het kunstaasje te stug is. Die stugheid kan er al bij de aankoop inzitten, maar het kan ook zo zijn dat na verloop van tijd het rubber stugger wordt. Aan veel van ons rubberen kunstaas is een weekmaker toegevoegd die het rubber bewerkbaar en soepel maakt.

Dit chemisch proces verschilt per kunstaassoort en hierdoor zijn er ook zoveel verschillen. Deze weekmaker kan naar verloop van tijd zijn kracht verliezen waardoor het rubber stugger wordt. Om deze weekmaker opnieuw te activeren wordt het rubber ca. 2 minuten verhit door middel van het koken en je zult zien dat het soepeler is dan ooit te voren.


Even de kook ervover.

Denk bij dit gebeuren goed na, want er zijn natuurlijk ook kunstaasjes die hun vangkracht juist van de stugheid moeten hebben, bijvoorbeeld de Culprit-shad. Zit het schoepstaartje er vanuit de verpakking scheef achter, dan hang je alleen het staartje even in kokend water waardoor dit vanzelf weer recht komt te staan. Het voordeel van een soepel stuk rubber is natuurlijk de staartactie, die (weer) uitbundig is zelfs bij een langzame voortgang.


Scheve staarten kunnen zo ook weer eenvoudig rechtgezet worden.

Om dit te versterken knijp ik met een smalle puntbektang enkele inkepingen in de staart waardoor deze nog flexibeler wordt en blijft. Als je direct na het koken de staart 3 á 4 keer inknijpt, zal je zien dat deze verdunningen blijven zitten (zie foto). Deze inkepingen hebben buiten de flexibiliteit nog twee voordelen. De schoepstaart van een shad zal in de kunstaasdoos vaak niet netjes recht achter de shad blijven zitten, vooral bij langer verblijf hierin, omdat hij door ander kunstaas een bepaalde kant op wordt gedrukt.

Door de inkepingen gebeurt dit niet zo snel meer, aangezien je nu 3 á 4 soepele stukjes hebt die elkaar recht houden. Ook het aantal missers zal afnemen omdat bij het inhaleren van het rubber de gehele shad dubbelgevouwen naar binnen gaat. Dit is vooral bij de grotere rubbercreaties een punt om op te letten. Zorg er altijd voor dat je bij het vissen met soepel rubber de haakmaat net een maatje groter neemt, zodat deze wel kan haken als de shad dubbelgevouwen naar binnen wordt gezogen.

Ga maar eens lekker experimenteren met het koken van rubberen kunstaas, maar onthoud wel dat er ook kunstaasjes zijn die geen kookbad behoeven.

Groet,
Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 3
Willem Moorman -
image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -