Tips ’n Trics 25: Pik- of bootshaak

Tips ‘n Trics 25: Pik- of bootshaak

Door Berthil Bos

Dit soort stokken worden normaliter gebruikt bij het aanmeren van een boot of een te water geraakt voorwerp op te vissen. Degene die ik altijd aan boord heb is telescopisch en ingeschoven 120 cm. lang. Al doende kom je erachter dat dit voorwerp nog meer eigenschappen in zich heeft die goed in de praktijk te gebruiken zijn.

Buiten het aanmeren gebruik ik hem ook om vastgelopen kunstaas snel los te krijgen als het water tenminste niet dieper is dan 2 meter. Uitgeschoven heeft mijn stok een lengte van 2.40 meter. Vooral als het kunstaas ergens vastzit waar de kunstaasredder aan een touw niet bij kan, werkt dit snel en effectief. Wat ook snel en efficiënt werkt, is het gebruik bij te snelle driften, om de boot af te remmen. Met een elektromotor gaat dit natuurlijk ook, maar niet iedereen heeft die.


Blijkt vaak handig te zijn in de praktijk!

Ook hier moet je natuurlijk bij de bodem kunnen komen, maar op plateaus werkt dit erg goed. Doordat er op het uiteinde een kunststof haak is gemonteerd, heb ik mijn ontsnapt zinkend kunstaas, dat na het werpen van een pruik rechtdoor ging, weer terug kunnen vinden. Het kunstaas ging naar de bodem maar de gevlochten lijn blijft eerst nog drijven en kan opgepikt worden. Op deze mannier heb ik zelf een keer de hengel van een vismaat van de verdrinkingsdood gered.


Makkelijk ook als meetinstrument.

Ik ben op sommige vlakken een chaoot en één daarvan is het opbergen van mijn meetlint. Door er een maatverdeling op de boothaak te zetten, kan je snel en precies de lengte van de vis bepalen, als je tenminste het begincijfer 0 onder bij de vloer houdt. Met de staart tegen de vloer is het nu makkelijk en snel te zien of je de pr overtroffen hebt. Is de vis boven de 120cm, schuif je er gewoon een stukje bij.

De vis in no-time terug in het water en dat maakt iedereen blij. Je kunt de maatverdeling met een watervaste stift aanbrengen, maar dan moet je dit constant bijwerken. Ik grafeer d.m.v. een vijltje de centimeterverdeling op de steel en vul deze inkepingen met de stift. Je ziet dat een dergelijk simpel stukje gereedschap diverse mogelijkheden in zich heeft!

Groet en tot volgende week,
Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO *** Wisselen of echt veranderen.
Willem Moorman -
image description
Trailerplank: Goed en goedkoop.
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Waar klein groot in kan zijn.
Willem Moorman -