Tips ’n Trics 23: Planer board



Tips ’n Trics 23: Planerboard
Door Berthil Bos

In de zomermaanden zit de roofvis, als het niet te warm is, vaak op de ondiepere gedeelten van het water. Ook op het diepere water zullen ze regelmatig dichtbij de oppervlakte staan, loerend op een lekker maaltje. Als we deze vissen al trollend willen bereiken, moeten we het kunstaas zo dicht mogelijk bij deze jagers zien te krijgen zonder ze te verjagen.

Vis die op het wat diepere water dicht bij de bodem vertoeft geeft geen krimp om de boten die over hen heen banjeren, maar richting oppervlakte is dit anders. Bij veel bootverkeer zullen de meesten niet in paniek wegschieten, maar enkele meters opzij schuiven is wel een natuurlijke reactie. Ondiepe oevergedeelten of platen willen we het liefst zoveel mogelijk mijden met onze motoren om kans te maken op een mooie vis.

De lange trolhengel van ca. 2.70 m. is hier te kort en gebruiksvriendelijke hengels van 6 meter heb ik nog niet gezien. Een oplossing om deze plekken af te vissen is het “planer board”. Dit drijvend kunststof plankje is je beste vismaat in die situaties waar je de vis niet wilt verschrikken of waar je anders niet bij kan. Door middel van een clip die aan een stangetje zit op de zijkant van het plankje, wordt het op de lijn gezet.


De door mij gebruikte Planer board van Wille of Big Jon. Let op de vervangen clip die je kan stellen.

Het planer board zelf snijdt met zijn afgeschuinde voorkant door het water, waardoor hij van de boot afgaat en wekt alleen maar nieuwsgierigheid op bij menig rover. Als je het board op de lijn hebt gezet kan je naar behoeve lijn laten vieren waardoor deze zich van de boot naar het te bevissen gedeelte begeeft. Hoe meer lijn je laat vieren, des te verder het board zich van de boot verwijdert.

Maak het niet te gek, want dit gaat ten koste van de controle. Circa zes meter is een goede afstand waarbij je geen problemen hebt met haken. Wat ik ook een voordeel vind is dat ik geen gebruik meer hoef te maken van die onhandige lange hengels in de boot, want een kort stokje van 1.90 m. volstaat. Deze moet wel body hebben om het plankje te slepen en om de haak te zetten. Een lichte jerkbaithengel tussen de 40 á 60 gram voldoet uitstekend. Hoe zetten we nu een dergelijk planer board op de lijn en waar moeten we nog meer aan denken?


Zet de hengel altijd schuin omhoog zodat de lijn de clip uit het water houdt.

Ik gebruik zelf de Side Liner van Wille of BigJon in de bekende oranje uitvoering. Deze kan aan beide zijden van de boot gebruikt worden omdat het hendeltje waaraan de clip zit omgedraaid kan worden waardoor de afgeschuinde kant altijd aan de goede kant zit. Je kunt allerlei kunstaas gebruiken, maar het liefst hang ik er ondiepgaande creaties aan mijn onderlijn om zeker te weten dat ik geen vuil pak. Het gekozen kunstaas gaat overboord en laat het ongeveer 6 meter vieren.

Nu pak ik de hoofdlijn en trek deze in de clip. Vervolgens gaat de Side Planer overboord en geef lijn totdat deze op zijn plek vaart. We sluiten de molen of reel, waarbij de slip niet te los wordt afgesteld om een aanbeet beter te verzilveren. Plaats nu de hengel in de steun waarbij het belangrijk is om deze schuin omhoog te zetten. Dit is nodig om de clip uit het water te houden die anders te veel weerstand geeft.


De clip mooi uit het water en zonder teveel weerstand doet hij zijn werk.

Een aanbeet zie je vanzelf en bij de Wille of BigJon is die ook te horen door de kogeltjes die hierin verwerkt zijn. Je kunt het Planerboard  door middel van een speld aan de hoofdlijn bevestigen zodat deze aan de lijn blijft zitten na een aanbeet, maar dit drilt voor geen meter. Gelukkig drijven ze en zijn goed zichtbaar, waardoor ik hem niet vastzet en na een dril ophaal. Ook op dagen met veel drijvend oppervlaktevuil kan de Sideplaner je veel irritatie wegnemen als vuilstopper.

Dacht ik dat ik klaar was, vergeet ik nog een belangrijk ding, namelijk de clip. De standaard meegeleverde clips zijn in de praktijk niet ‘je van het’. Je kunt ze niet instellen op hoe strak je hem op de lijn wilt klemmen, wat wel een must is. Gelukkig zijn ze wel te koop of te bestellen.

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -