Tips ‘n Trics (2): Open Ogen

Tips ‘n Trics (2): Open Ogen

Door Berthil Bos

Het is in deze tijd met temperaturen geregeld onder nul, vaak een crime om je lijn - en dan in het bijzonder dyneema - soepel en zonder weerstand van de spoel en door de geleideogen van je hengel te krijgen. Vooral het dyneema zuigt water op en neemt dit mee naar de spoel van de molen of reel en zal daar tegen elkaar vastvriezen, wat het goed en secuur werpen onmogelijk maakt.

Ook bij het veticalen geeft dit problemen en dat kan je bij dit ‘concentratiespelletje’ in de kou niet gebruiken. De geleideogen waardoor de natte lijn vanuit het water weer naar de spoel gaat, zullen bij temperaturen van onder nul op den duur dichtvriezen wat ook weer irritaties veroorzaakt die je kunt missen als vriespijn.

Bij het verticalen, waarbij je niet veel lijn buiten het topoog hebt, kun je door af en toe het topje onder water te steken tijdelijk voorkomen dat het oog dichtvriest, maar ideaal is het niet. In het verleden smeerde ik zowel de lijn als geleideogen in met vaseline en van bevriezen was dan geen sprake meer. Toch had deze mannier van doen een nadeel, namelijk een plakkerig geheel, hoe minimaal je het ook gebruikt.

Een ander middeltje wat goed te gebruiken is en niet zo plakt, is een spuitbusje of flesje antivries wat je gebruikt om je sloten te ontdooien. Als je hiermee af en toe de ogen inspuit of wrijft, blijven die ijsvrij. Door ook de dyneemalijn een avond tevoren een badje antivries te geven, is ook het probleem van bevroren lijnen opgelost.

Dyneema zuigt het antivries op en zal geruime tijd de bevriezing tegengaan en bij het actief werpend vissen kun je de lijn tot aan de onderlijn voorzien van antivries. Bij het verticalen blijf ik liever van de laatste 1,5 meter af omdat antivries ook een geurtje heeft en dat heb ik liever niet bij de wat statische technieken.

Je zult begrijpen dat de restjes antivries geleidelijk aan op je handen of vingers komen te zitten en je zodoende de geur ervan op het shadje of kunstaas kunt overbrengen. Zorg ervoor dat het kunstaas zo min mogelijk contact heeft met de geur van de antivries door bij het verwisselen een handschoen aan of uit te doen.

Ikzelf heb om eerlijk te zijn nog geen negatieve ervaring met deze geur van antivries, maar voorkomen is beter dan genezen…

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -