Tips ’n Trics 19: de Shadklem

Tips ’n Trics 19: de Shadklem

Door Berthil Bos

Zoals jullie weten ben ik een grote fan van rubber kunstaas en vooral van datgene dat je zelf moet verzwaren door middel van een loodkop. Eigenlijk is de loodkop het belangrijkste onderdeel bij het vissen met dit kunstaas. Met één shad en diverse verschillende loodkoppen qua vorm, gewicht of haakmaat kan je alle situaties aan.

Andersom, dus veel rubber en maar één of twee loodkoppen, zit je snel verlegen onder sommige omstandigheden. Het zal duidelijk zijn dat het rubber diverse malen per dag van loodkop verandert en dat dit niet ten goede komt ten aanzien van de houdbaarheid van dit materiaal.

Als je namelijk de shad op de haak schuift, dien je deze te fixeren aan de loodkop om het afschuiven bij het werpen of drillen te voorkomen. Het vastlijmen van de shad op de loodkop met secondelijm is makkelijk en voldoet uitstekend.

Een nadeel hiervan is wel dat als je het rubber van de loodkop wilt halen, er altijd wat rubber meegaat en de volgende montage minder houvast heeft. Ook het fixeren tijdens het vissen kan problemen opleveren omdat je altijd minder secuur te werk gaat dan thuis (je wilt vissen natuurlijk). Handen onder de lijm is vaak het gevolg en het natte kunstaas werkt ook al niet mee.

Een loodkop met een kurkentrekkermontage kan zonder lijm aan het rubber bevestigd worden, maar na een paar wisselingen is ook hier de grip een stuk minder. Dit soort loodkoppen mist ook een enkele haak en dat is mijn grootste probleem, omdat vooral in de warmere periodes dit al ruim voldoende is terwijl een enkele haak ook nog eens beter penetreert.

Zoals het meestal gaat, is de oplossing voor dit probleem weer een uiterst simpele, die bij een ander knutselwerkje tot stand kwam. Verenstaal is wederom het materiaal waar je dit hulpmiddeltje mee kan maken. Pak een stuk verenstaal van 0,8 mm en maak een vrijstaand oogje op het eind zoals te zien is op onderstaande foto.


Pak een stuk verenstaal van 0,8 mm en maak een vrijstaand oogje.

Doordat het oogje een opening heeft kan deze tussen de loodkop en het bevestigingsoogje van de loodkop geplaatst worden. Vanaf het open oogje knik je op de op de gewenste afstand het resterende draad in een hoek kleiner dan 90 graden, om houvast te krijgen in het rubber.


Aan het andere uiteinde een hoek maken kleiner dan 90 graden.

Aan het einde van de verkregen haak kan je het uiteinde nog iets ombuigen om een soort weerhaak te hebben die vooral bij het werpen een betere grip heeft. Verder is het belangrijk om, voordat je de haak van de klem in het rubber drukt, deze iets tegen de loodkop te drukken zodat het één en ander strak komt te zitten.


Tegen de loodkop aanzetten zodat een en ander mooi strak komt te zitten…


... doordrukken in de shad en je shadklem is gereed!

Het ligt voor de hand dat deze ‘stabiliteitsklem’ vooral bedoeld is voor het wat grotere rubber maar door lichter materiaal te gebruiken kan ook het kleinere hiermee zijn voordeel doen.

Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Polderen in vogelvlucht : Deel 3
Willem Moorman -
image description
Polderen in vogelvlucht : Deel 2
Willem Moorman -
image description
Polderen in vogelvlucht : Deel 1
Willem Moorman -