Tips ‘n Trics 14: Stabiliteitshaakje

Tips ’n Trics 14: Stabiliteitshaakje

Door Berthil Bos

Ik mag graag diverse roofvissen met allerlei rubbercreaties, vanaf de boot of oever, werpend belagen. De laatste jaren is het aanbod op dit gebied ongelofelijk groot geworden, van exacte replica’s tot de meest bizarre uitvoeringen. Mijn voorkeur ligt een beetje bij de grotere, natuurlijk uitziende shads met een grote schoepstaart, maar deze tip is bedoeld voor ieder soort rubber.

Deze schoep pakt veel water en geeft daardoor drukgolven, maar laat ook het lichaam van de shad schommelen wat een predator graag ziet en opvalt. Doordat de staart veel druk veroorzaakt, kan de shad bij lichte loodkoppen gaan tollen om zijn as en dat is bepaald niet attractief. Toch willen we, als we dit kunstaas ondiep en langzaam aanbieden, het gewicht van de loodkop zo laag mogelijk houden.

Een hulpmiddel om het rubber goed en in balans te laten zwemmen bij lage gewichten, is de staartdreg (stinger). Deze dreg is nodig om de vis te haken, maar door het gewicht van de dreg kan hij er ook voor zorgen dat het rubber niet gaat draaien en mooi in balans blijft. Je kunt ook voor twee dreggen (aan beide zijden) kiezen, maar vooral bij het werpen gebruik ik het liefst één dreg.

Je vist veel langzamer dan bij het trollen en hierdoor zal ook een groot stuk plastic vaak vol worden gepakt en twee dreggen zijn dan teveel van het goede. Voor het werpend vissen is het monteren van één dreg op tweederde van de lengte ideaal en heeft hier ook het meeste invloed met het dreggewicht.

Als je gewoon één dregpunt onder in de buik prikt, dan zal na verloop van tijd, en dat kan bij het werpen zeer snel zijn, deze dreg zich naar een bepaalde kant draaien waardoor alles weer in onbalans is. Dit willen we niet en constant weer herstellen kost vistijd en concentratie.

Om dat tegen te gaan gebruik ik zelfgemaakte haakjes die de dreg de gehele dag op de plaats houdt, behalve bij een aanbeet natuurlijk. Ze zijn gemakkelijk te monteren en eenvoudig te maken van verenstaal. De haakjes houden de dreg recht onder de shad, maar dat kan natuurlijk ook op de rug, als de loodkop dit toelaat.


Twee manieren om de haakjes te maken.


Een wijde loodkophaak en een dreg met een stabiliteitshaakje is ook bij een grote shad voldoende.


Op tweederde inprikken, het haakje m de dreg en zo heb je een perfecte combinatie.

Een groot voordeel van het recht onder of boven zitten van de dreg, is de grotere haakkans. Als een dreg naar de zijkant is verschoven, kan deze bij het inhaleren door het rubber afgeschermd worden en dus geen vlees pakken. Je ziet dat die kleine haakjes je vele voordelen bieden en bij goed nadenken zijn er nog meer dingen te bedenken.

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -