Tips ‘n Trics (1)

Tips ‘n Trics (1)

Door Berthil Bos

Vele sportvissers vinden het interessant om zo nu en dan op een idee gebracht te worden door een tip van collega-vissers, waarmee hij zijn voordeel kan doen. De één is hier wat makkelijker in dan de ander, maar ik vind het altijd leuk om mijn ervaringen te delen met enthousiaste mensen.

De komende tijd zal ik daarom proberen om wekelijks een tip te geven op het gebied van de (roof)visserij. In deze rubriek ‘Tips ’n Trics’ komen allerlei eigen ervaringen langs die ik in de loop van de jaren heb opgebouwd. Het is de bedoeling om jullie op een idee te brengen en daarover na te denken of zelfs eventueel te verbeteren zodat het plezier en vangstverbeterend zal zijn.

Mocht het zo zijn dat er veel vragen binnenkomen over een bepaalde tip, dan kan het zijn dat ik hier nogmaals op terugkom met een uitgebreid artikel. Nu we midden in de winter zitten zullen de eerste stukjes in deze periode gebruikt kunnen worden.

Koude voeten
Koude voeten bij het vissen is voor de bootvissers onder ons wel het ergste wat je kunt overkomen, want als je die niet warm kunt houden, dan is de rest van het lichaam ook aan de beurt. Vissen met een koud lichaam kost je concentratie en dat heeft weer tot gevolg dat de vangsten achter blijven die dag.

Loop je langs de waterkant, dan zullen je voeten door de beweging en wrijving niet snel koud worden. Als ik in de winter langs de waterkant bezig ben, draag ik het liefst neopreen lieslaarzen waarbij het neopreen ook bij de voeten zit. Dit materiaal isoleert goed, maar de reden waarom ik het liefst dit soort laars gebruik is dat het een warmtebroek scheelt, wat het lopen aangenamer maakt.

Er zijn tegenwoordig allerlei apparaatjes te koop bij de hengelsportwinkelier die je helpen om er warm bij te zitten in de winter, van voetzolen die verwarmd worden door middel van een oplaadbare accu tot aan zooltjes waarin je een chemische reactie veroorzaakt zodat de voeten verwarmd worden.

Dit alles voldoet zeker, maar wat veroorzaakt koude voeten? Allereerst moet je goede kwaliteit warmteschoen of laars aanschaffen met een dikke zool waardoor de kou van de grond niet bij je voeten kan komen. Koop dit schoeisel altijd twee maten te groot om veel ruimte te hebben, want veel lopen doe je er toch niet mee.

Die extra ruimte is niet nodig om het vol te proppen met sokken, dit geeft een averechts  effect. Deze ruimte is nodig om niet met je voet tegen de binnenkant van het schoeisel gedrukt te zitten, wat het volgende tot gevolg heeft: je voeten gaan - of je wilt of niet - altijd zweten, en dit vocht dringt in je sokken en zoekt een uitgang.

Op een bepaald ogenblik zal ook de binnenkant van de schoen, als deze in contact staat met je voet, ook vochtig worden en dan heeft de kou ruim baan. Om dit nu te voorkomen is er een middel uit grootmoeders tijd dat bijzonder goed werkt.

Je trekt een paar niet te dikke sokken aan en daarover komen een paar plastic pedaalemmerzakken. Vervolgens komen hierover weer wat dikkere sokken die vervolgens in het ruime schoeisel gaan. De plastic zakken voorkomen dat voetvocht door de laatste paar sokken gaan en je houdt zo de schoen droog. Het zweet gaat een beetje broeien wat het alleen maar warmer maakt. Als je er maar voor zorgt dat je genoeg ruimte hebt!


Een plastic zak over een niet te dikke sok en daarover weer een paar dikke wollen sokken.


Als je voeten lekker ruim in de laarzen zitten, dan zit je gebeiteld!

Grootmoeder was een wijze vrouw… Doe er je voordeel mee!

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -