Test DK River hengel

Test DK River hengel

Door:  Ron Smits

Peter heeft deze hengel ontwikkeld voor de snoekbaars op de grote rivieren, waar hij een perfecte kunstaas aanbieding nastreeft met een veel lichter kunstaas dan het vooropgestelde werpgewicht. Hij wil het erg lichte kunstaas perfect aanbieden en daarvoor is een goede registratie in de top noodzakelijk.

 • Naam hengel:            DK River
 • Ontwikkeld door:       Peter De Kock te Testelt (België)
 • Blank:                        Mitsubishi
 • Lengte:                      2,90 m
 • Arbeidsvermogen:     15 Lb
 • Werpvermogen:        25 gram
 • Delen:                        2
 • Eigen gewicht:           168 gram
 • Geleide ogen:            10 relatief kleine +  top oog van Fuji SIC K serie met 3 pootjes
 • Verbinding:                Versterkte oversteeksluiting.
 • Vervaardigd:              Handgebouwd uit 2 gegoten blanks
 • Handvat:                    Kurken handvat met een lengte van 30,5cm
 • Afwerking:                 Mooi strak gewikkeld en afgelakt.
 • Actie:                         Snelle hengel, met een iets minder harde top.
 • Prijs:                          € 289
 • Te koop bij:                Peter De Kock, Testelt


Peter heeft deze hengel ontwikkeld voor de snoekbaars op de grote rivieren, waar hij een perfecte kunstaas aanbieding nastreeft met een veel lichter kunstaas dan het vooropgestelde werpgewicht. Hij wil het erg lichte kunstaas perfect aanbieden en daarvoor is een goede registratie in de top noodzakelijk.

Uiteraard moet de hengel de zwaardere omstandigheden op de rivieren, zeker tijdens het drillen van een zware vis aankunnen. Vandaar deze hengel met een hoger werpgewicht dan strikt noodzakelijk. De hengel is degelijk gebouwd. Door de geleide ogen  met een 3 poots voet is er extra massa aan de hengel toegevoegd.  


 
Hierdoor werpt  de hengel met een minimum aan inspanning het  werpgewicht van 25 gram moeiteloos en heel precies.  Afstanden van 80 – 95 m kunnen gemakkelijk gehaald worden.  Ik heb met deze hengel moeiteloos sessies van 5 – 6 uur met 25 grams kunstaas geworpen. 

Lichter kunstaas (18 gram) is uiteraard ook te werpen, maar hier moest ik wat extra fysieke kracht toevoegen, om ook deze afstanden te halen. De hengel is zodanig ontwikkeld dat bij een lichte belasting de hengel alleen in de top buigt en deze buiging, naarmate de hengel meer en meer belast wordt,  uiteindelijk overgaat naar een sterke progressieve buiging .

Tijdens de dril vangt de hengel eenvoudig de “klappen” van de vis tijdens de keiharde aanbeet en runs op en komt de sterke progressieve buiging geheel tot zijn recht. Om het kunstaas tijdens het vissen goed te leiden en te volgen is de registratie in de top subliem. Ik heb 18 grams pluggen gebruikt, waarvan de bewegingen van de plug, tijdens het binnenvissen,  perfect te volgen waren.

Elke aanraking van de plug met de bodem, plantenresten (zelfs minuscuul  klein) was direct en goed zichtbaar, zodat ik de spinstops tot net boven de bodem kon uitvoeren. Zelfs tijdens het jerken met de plug zag je goed dat de naar links en rechts wegschietende plug steeds contact hield met de top van de hengel, zodat je de plug weer terug zag “vallen” in de normale lijn na een rukje van de hengel.

De aanbeten kwamen keihard door en tijdens de dril was de krachtsdistributie naar de molenslip heel goed. Ook ving de hengel de laatste vluchtpogingen van de zeeforel net voor het schepnet en dus kort onder de hengeltop goed op.

Door het relatief korte handvat ligt deze hengel lekker in de hand.  Om, tijdens het indraaien, het kunstaas extra bewegingen (vanuit pols, elleboog en schouder) te laten uitvoeren, is deze hengel zeer geschikt. Het handvat komt met het uiteinde ongeveer tegen mijn elleboog wat tijdens het drillen precies lang genoeg is om de vis prettig naar de gewenste plaats (net of landingsplaats) te leiden. Met dit handvat zijn worpen met één of twee handen beide mogelijk.

Een lange sessie op de zeeforel van een uur of 6, waarbij vele worpen gemaakt dienen te worden, met pluggen van 25 gram is, door het lage gewicht van deze hengel en het gemak van het inwerpen, geen enkel probleem.

Actie: ondanks de toevoeging van extra massa  (uitvoering geleide ogen) is het nog steeds een snelle hengel; de hengel komt na buiging snel terug in de oorspronkelijke stand. Door deze stevige geleideogen voelt deze hengel minder snel aan, maar de pootjes van de geleide ogen en de wikkelingen zorgen juist voor een verstijving van de hengel.

Buiging: sterk progressief, de kracht, die op de lijn en de hengel wordt uitgeoefend tijdens de dril wordt gelijkmatig gedoseerd naar de molenslip afgevoerd. Bij een geringe belasting buigt alleen  het dunste gedeelte van het topeind, maar naarmate de belasting toeneemt gaat de gehele hengel geleidelijk over naar de sterke progressieve buiging, die uiteindelijk zorgt voor een perfecte krachtsdistributie naar de molen(slip).

De hengel is gebouwd uit twee  gegoten blanks, zodat deze hengel zowel met een molen en een reel gevist kunnen worden. Doordat de hengel gegoten is, is deze perfect rond en heeft daarom geen harde en/of zachte kant.

Balans: ca. 66,5 cm vanaf het uiteinde van het kurken handvat is de hengel zonder molen in balans. Met een Penn Atlantis 2000 molen lag dit punt op 48 cm. Er zijn op dit moment geen voorzieningen om de balans aan te kunnen passen.  Waarschijnlijk zal bij een molen uit de 4000 reeks de hengel beter in balans zijn.  


De hengel heeft geen verkasoogje.

Prijs/kwaliteit verhouding is bijzonder goed. Ik kan deze hengel als zeeforel hengel zeker aanbevelen en ben er van overtuigd dat ook vriend zeebaars hier een geducht tegenstander aan heeft.

Eindcijfer: 9,5
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -