image description

Terug kijken op een succesvol zeebaarsseizoen.

Ondanks al die corona shit kan ik toch terug kijken op een succesvol zeebaarsseizoen.

Allereerst had ik de mazzel om maar liefst 7 baarzen boven de 80 cm. te vangen. Oké je kunt de grootte van onze gestekelde vrienden nooit uitzoeken, maar omdat ik veel gexperimenteerd heb met groter kunstaas heb ik het toch een klein beetje af kunnen dwingen maar nogmaals de geluksfactor speelt hierbij uiteraard een grote rol. Buiten deze supermooie vissen vingen we het afgelopen seizoen opvallend veel vissen van rond de 60 cm.

Rond de Stenenglooiing, de kanalen als de Waterweg vingen we gedurende bepaalde periodes veel "smurfen" oftewel baarsjes van rond 35 cm. Je begrijpt soms niet waar die enorme aantallen van dat mini spul vandaan komen en waar ze verblijven. Zo vingen we de ene dag de man meer dan 25 kleinere scholenbaarsjes terwijl de volgende sessie een dag later nauwelijks een aanbeet opleverde maar ja dat is zeebaars vissen.

Om je kansen te vergroten is het zaaks dat je blijft volhouden en experimenteren met de nodige soorten kunstaas. Geloof me ik heb zeker het afgelopen seizoen de nodige "nullen" bij elkaar gevist maar de dagen dat de vis echt lekker los was hadden gelukkig verreweg de overhand! Hoe het kwam weet ik niet maar de maanden juli en augustus verdienden het predikaat zwaar waardeloos. Het leek wel of onze vrienden het Europoortgebied in grote getallen hadden verlaten om zich elders tegoed te doen aan de enorme populaties zeebliek en horsmakrelen.

Toen ineens begin september waren ze weer terug en werden er op vrijwel alle gerenomeerde stekken weer mooie zeebaarzen gevangen. Mijn ruim 45 jaar ervaring met deze supersport vis heeft geleerd dat je geen enkele vang garantie hebt. Juist op het moment dat je denkt dat je het spelletje door hebt is het weer verandert. Zo vingen we een seizoen eerder tijdens september en oktober heel veel mooi baarzen aan de plug. Het afgelopen seizoen was de plug nauwelijks in trek. Zowel de diepduikende XRap als de oppervlakte pluggen werden nauwelijks bekeken? Ook tijdens mijn workshops wisselden de vangsten zeer sterk. Beste visserij hadden we gedurende de maanden mei en juni daarna viel het helemaal stil en trok het pas weer geleidelijk aan tijdens de eerste week van september en bleven de vangsten super tot eind november.

Maar uiteraard geven deze vangsten geen garantie voor het komende seizoen. Misschien moet je dan juist weer gedurende juli en augustus aanwezig zijn. Kortom zeebaarsvissen is en blijft onvoorspelbaar. Maar juist dat maakt deze visserij zo spannend. Tijdens mijn workshops werden er door de deelnemers soms mooie dikke zeebaarzen gevangen. Al snel werd hen duidelijk hoe verslavend deze visserij is want ik kwam heel wat heren weken later weer tegen langs de waterkant en de vangstresultaten logen er niet om.

Uiteraard geeft het je een supergoed gevoel als je een ex deelnemer met een kromme hengel ziet staan glunderen. Wil ook jij je eerste gevecht met zo'n krachtpatser aan gaan geef je dan op voor één van mijn zeebaarsworkshops. Indien nodig zorg ik geheel gratis  voor het juiste materiaal en kunstaas. Vangstgarantie kan ik uiteraard niet geven maar ik leer je wel binnen een tijdsbestek van 4 uur alle ins en outs van deze spannende visserij zodat je langs de gehele Europese kust terecht kunt met je opgedane ervaring! Kijk voor meer info even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net

Je kunt me ook altijd even mailen joopvis@caiway.nl of bellen 0031(6)20016129 . In principe geef ik mijn workshops altijd op een zaterdag mocht met 4 of meer personen zijn dan zijn ook doordeweekse dagen mogelijk. 

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop