‘t Is groen en hij bindt vliegen… Paraloop-vlieg a la Henk

‘t Is groen en hij bindt vliegen… Paraloop-vlieg a la Henk

Door Henk Huising,

Ditmaal een Paraloopvlieg. De naam slaat op de wijze waarop de hackle wordt ingebonden, een totaal andere manier dan je normaliter gewend bent. Het binden van Paraloops is, samen met de Parachute-vliegen en de invoer van de Goudkopnimf, misschien wel een van de weinige echt vernieuwende bindmethodes van de laatste 30 a 40 jaar.

De uitvinding wordt over het algemeen toegeschreven aan de Britse vliegvisinstructeur, vliegbinder en auteur, Ian Moutter, die zijn domicilie heeft aan de prachtige rivier de Tweed in Schotland. Of hij echt de uitvinder van deze bindwijze is zullen we nooit zeker weten want zoals bij alles: succes kent vele vaderen.

Zeker is dat ruim 10 jaar geleden zijn boek uitkwam: Tying Flies the Paraloop Way en hij deze bindwijze wereldwijd bekend gemaakt heeft. Vliegen die op deze wijze worden gebonden imiteren over het algemeen emerger-achtige vliegen. Ze liggen met het lichaam in de waterspiegel, waarbij de hackle ervoor zorgt dat ze niet zinken. Ingezet op de juiste momenten kunnen deze vliegen je flink wat vis opleveren en is het zinvol om er altijd een aantal bij je te hebben. Daarbij komt dat het gewoon een hele leuke manier van binden is die een klein beetje afwijkt van de normale manier van vliegen binden.

Ingrediënten:

  • Haak: #14
  • Bindgaren: Groen
  • Hackle: Kleur bruin of dunn
  • Staart: Bosje hacklefibers
  • Body: Dubbing, kleur olive
  • Thorax: Dubbing of een pauwenfiber

Inderk_3_001
Stap 01. Haak in de vise en de (groene) binddraad opzetten.

Inderk_3_002
Stap 02. Vorm vlak voor de haakbocht een klein bobbeltje en bind vervolgens een paar fibers uit een hanenfiber vlak voor het bobbeltje in zodat de staart netjes gespreid komt te staan.

Inderk_3_003
Stap 03. Vorm met een beetje olivekleurige dubbing een nette, dunne body tot op ca 2/3 van de haaksteel.

Inderk_3_004
Stap 04. Bind een bruine hanenfiber in.

Inderk_3_005
Stap 05. Maak nu van je binddraad 2 of 3 lussen van dezelfde lengte (op dezelfde manier als wanneer je een dubbingloop maakt).

Inderk_3_007
Stap 06. Houd nu met je wijsvinger de lussen strak omhoog en wikkel de hackle een slag of 5 omhoog om de lussen heen en weer naar beneden.

Inderk_3_008
Stap 07. Wanneer je weer bij de haaksteel bent gekomen zet je deze vast en knip het restant van de hackle af.

Inderk_3_009
Stap 08. Sla de lus met de gehackelde fibers even naar achteren zodat deze niet in de weg zit en maak van dubbing of, in dit geval een pauwenfiber, een thorax en zet ‘m vast.

Inderk_3_010
Stap 9. Maak je duim en wijsvinger een beetje nat en trek de gehackelde fibers wat naar achteren, terwijl je de lus, vlak voor het haakoog met een tweetal slagen binddraad vastzet.

Inderk_3_011
Stap 10. Trek de loop strak, zet deze goed vast en knip de rest van de loop af.

Inderk_3_012
Stap 11. Even een nette whipfinishknoop maken.

Inderk_3_013
En klaar is je paraloop-vlieg!!

Zoals je ziet is het een stuk eenvoudiger dan het lijkt en makkelijk te maken voor iedere vliegbinder die inmiddels over een redelijke basistechniek beschikt. En ook deze vlieg kun je in diverse kleuren maken, maar de natuurlijke kleuren werken vaak het beste. Heel veel plezier met het binden van dit ‘net ietsje anders’ vliegje en tot de volgende week.

Henk

ANDEREN LAZEN OOK