Summer time is Spinnerbait time ( deel 2 )

Summer time is Spinnerbait time ( deel 2 )

Door Berthil Bos
 
Net na het lood komt vaak materiaal dat deze haak beschermt tegen al het groen of andere in de weg zittend spul.
 
Dit materiaal kunnen dierlijke haren (bucktail) zijn en/of veren. Ook zijn er spinnerbaits met rubberen sliertjes die de haak beschermen tegen vuil maar dit kan per merk verschillen.
 

Het materiaal moet de haak of haken goed afschermen.
 
Buiten dat het genoemde materiaal de haak beschermt, heeft het nog meer functies. De spinnerbait krijgt er meer volume van en het materiaal wappert ook nog eens uitnodigend voor de snoek.

Als je het loodlichaam niet zou aankleden, zou je hoofdzakelijk aanvallen op het spinnerblad krijgen, omdat die dan het meest opvalt. Ook zal het materiaal helpen om de spinnerbait van de obstakels weg te drukken. Het lichaam van de spinnerbait heeft dus diverse functies en hiermee kan je ook het onderscheidt maken door de kleur en soort materiaal.

Ook met de spinnerbladen kan je onderscheidt maken en je aanpassen aan de situatie. Ze zijn er in vele kleuren en maten. De maat moet altijd in verhouding zijn met het looggewicht. De spinnerbait moet ook bij het wat sneller binnen draaien met het lichaam recht naar beneden blijven en de haakpunt omhoog.

Gaat hij schuin door het water, dan pakt het kunstaas en die punt weer planten op, terwijl hij er langsheen gevist moet worden. Hoe groter het spinnerblad des te meer weerstand hierop, waardoor deze nadelig kan zijn voor de balans.
 
Daarom ben ik ook geen liefhebber van twee bladen op een spinnerblad. Buiten dat dit extra blad de kans op het opnemen van plantenresten groter maakt, moet je het loodlichaam ook weer zwaarder nemen om hem recht te laten lopen. Ik vind één blad ruim voldoende om trillingen onderwater te maken en samen met het lichaam zal het zeker opvallen. 

Het liefst gebruik ik voor het vissen tussen en door de planten het zogenaamde wilgenblad. Dit slanke spinnerblad draait dicht langs zijn as en slaat dus niet wijd uit, waardoor de kans van het oppakken van groen weer groter wordt. Omdat de weerstand op een wilgenblad kleiner is dan op een bijvoorbeeld Colorado blad, kan je dit blad ook wat groter nemen, zonder dat hij de balans verstoord.

Het smalle blad start ook sneller met draaien en ook bij heel langzaam binnen draaien blijft hij zijn roterende werk doen. Zorg er wel voor dat het montagesysteem voor het spinnerblad het mogelijk maakt om bladen te wisselen voor bijvoorbeeld een andere kleur, vorm of grote. Gebruik hiervoor het liefst kleine splitringen, omdat bijv. een bevestigingsspeld vaak uitstekende delen heeft die weer achter de plantjes kan blijven steken. 
 

Door de splitringen kan je het blad makkelijk vervangen naar behoefte.
 
In deel 3 gaan we nog even in op het gewicht van de spinnerbait voor we de andere materialen gaan bekijken en natuurlijk hoe je hem moet presenteren in de praktijk.

ANDEREN LAZEN OOK