Studenten Sportvisacademie Zwolle onderhouden het Tichelgat in Windesheim

Persbericht Sportvisacademie Zwolle

Studenten Sportvisacademie Zwolle onderhouden het Tichelgat in Windesheim

Afgelopen weken hebben studenten van de Sportvisacademie Zwolle verschillende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd in het gebied van landgoed Windesheim. Doelstelling was om het gebied weer aantrekkelijk te maken voor mens en dier.

Zo zijn er wilgen geknot en zijn er met de omgezaagde wilgen plekken gecreëerd waar insecten, vogels en andere dieren kunnen schuilen. De onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd in opdracht van landgoed Windesheim.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door alle tweedejaars studenten van de driejarige Sportvisopleiding. ‘We hebben alle verwilderde wilgen in het griend gekort, maar hebben de stobben laten staan zo dat die weer uit kunnen groeien tot jonge bosjes, waar de vogels en reeën in kunnen nestelen en schuilen’, aldus Sven Dijkstra, student Sportvisacademie. ‘Elke morgen op school begonnen we met het slijpen van onze kettingzagen en het samenstellen van onze veiligheidskleding. Als we daarmee klaar waren konden we de bus in richting het Tichelgat’.

‘Een Tichelgat is een oud gat waar ze vroeger (circa 100 jaar geleden) klei wonnen om stenen of tegels van te maken. Nu is het een heel nat natuurgebied in de buurt van de IJssel bij landgoed Windesheim. Rond deze gaten groeien veel wilgen. Onze opdracht was om deze wilgen af tekorten om zo de griend weer in ere te herstellen. Een griend is een zogenoemde wilgenakker die diende als geriefhout voor mandenmakerij en stelen van gereedschap’, licht Sven toe.

Nico Gooijer, medestudent vervolgt: ‘Alle wilgen die we omzaagden hebben we in rillen op de grond gelegd, zodat ook dit weer een plek wordt waar insecten, vogels en andere dieren in kunnen schuilen. We hebben ook plaats gemaakt bij het water, zodat de aanwezige reeën hier kunnen drinken.’

Sportvisacademie Zwolle is onderdeel van de Sportvisacademie Nederland. Dit is een samenwerkingsverband met de Sportvisacademie Alkmaar (Clusius College) en in Gorinchem (Wellant College). Samen zorgen de scholen ervoor dat er vakmensen worden opgeleid. In de sportvisopleiding van Nederland werken enthousiaste docenten, die professioneel werkzaam zijn in de sportvisserij.

Een belangrijk deel van de opleiding is het onderhouden van watergebieden. Veelal worden de praktijkopdrachten uitgevoerd voor organisaties, zoals waterschappen, particulieren en landgoederen. Met deze samenwerking doen studenten ervaring op met echte werkzaamheden en krijgen organisaties ondersteuning van jonge professionals. Aan de Sportvisacademie Zwolle volgen circa 80 studenten een opleiding.