Struinend op zoek naar… Friese rovers

Struinend op zoek naar… Friese rovers

Door Niels Patijn
 
In mijn ogen is Friesland een van de ‘hengelsportparadijzen’ van Nederland, met name het gebied in en rond de Friese meren. Dit gewoonweg omdat er overal water is en waar water is… zit vis! We hebben er begin juli een week vakantie gehouden. En uiteraard gingen de hengels ook mee.
 
Wanneer ik op vakantie ga, heb ik bijna altijd te maken met 'nieuw' viswater. Dat betekent dus dat je in korte termijn potentiële visstekken moet zoeken. Ik als kantvisser zoek dan ook stekken uit vlakbij het vakantiehuis. Hierbij komen vaarten en kanalen eerder in aanmerking dan de meren zelf. Voor vertrek heb ik vaak al zo’n lijst met potentiële visstekken met behulp van onder andere Google Maps en Google Streetview. Hiermee kun je het viswater al eens bestuderen, maar houdt er rekening mee dat de werkelijkheid natuurlijk wel wat kan afwijken.
 
Fuut op haar nest midden in een door waterplanten begroeide plas.
 
In deze week hadden snoek en baars de hoofdrol. Struinend op zoek gaan naar de rovers werkt natuurlijk het best. Je bevist plaatsen waar je nog niet precies weet wat je kan verwachten en wanneer de eerste vis dan binnen is geeft dit zeker een ‘kick’. 
 
Esox Lucius mocht even poseren.
 
De mogelijke plaatsen waar roofvissen huizen zijn in principe makkelijk te herkennen. Jachthavens staan vooral in de winter bekend om goede vangsten doordat grote scholen witvis de havens in trekken. De roofvissen volgen dan automatisch. Toch kun je ook midden in de zomer hier prima terecht. Zoek wat ondiepere plaatsen waar eventueel wat waterplanten groeien of een uithoek van de haven. Met een spinner heb je zo’n stek snel afgevist en vaak zal dit ook vis opleveren. 
 
Jachthavens, altijd even proberen…
 
Toch gaat mijn voorkeur uit naar de aangrenzende vaarten en sloten. Deze kun je gemakkelijk aflopen met kunstaas. Vaak kies ik voor kleine pluggen of spinners met bladmaat 3, hiermee verdeel je je vangkansen. Met dat maatje spinner kun je leuk baars vangen en heb je tussendoor ook kans op mooie snoeken. Maar ga ik gericht op baars dan kies ik voor spinnertjes met bladmaat 0 of 1.
 
Tussen waterplanten liggen regelmatig rovers op de loer
 
Wees alert, want soms zie je snoeken gewoon onder leliebladeren liggen. Ook is het interessant om eens langs velden waterplanten te vissen, hier liggen de rovers regelmatig op de loer. Andere plaatsen die je als roofvisser zeker niet links mag laten liggen zijn bruggen, duikers en splitsingen.
 
Prachtig getekend baarsje voor Jens.
 
De baarzen konden we deze week het best vangen op de dropshot met kleine shads. Wanneer je eenmaal in een school met baars zit kun je leuke aantallen vangen. Zeker langs kademuren en tussen steigers en boten wilde het goed.
 
Catch & Release,
 
Niels Patijn

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -
image description
Tijdelijke verzwaring coronamaatregelen
Willem Moorman -