Streamers zijn Hót

Streamers zijn Hót 

Door Berthil Bos 

Het roofvisseizoen 2015/2016 is inmiddels tot een eind gekomen en deze gesloten periode, voor de roofvisser op grootwild althans, gebruiken velen om het afgelopen jaar eens grondig te overdenken en plannen te smeden voor de volgende bladzijde(en) van het roofvissersleven. De materialen worden goed nagekeken en zo nodig gerepareerd of vervangen.

Ook ik gebruik deze tijd om alles weer eens op een rijtje te zetten. Het afgelopen seizoen was wisselvallig, maar ook uiterst leerzaam. Steeds meer sportvissers ontdekken onze 'onderwatermonsters' en dat zie je terug op en aan het water. Door de toenemende druk op deze roofvissoorten, kan het natuurlijk niet uitblijven dat de rovers het spelletje doorkrijgen en het zogenaamde dressuur of conditionering is een nadeel waar we allemaal mee te maken krijgen.

Niet achter de kar aanlopen, maar je eigen weg volgen, op zoek naar technieken en vismethodes die niet door iedereen worden beoefend, kunnen je helpen om dit 'probleem' enigszins te vermijden.


Met de streamer verlaat je nog steeds het geijkte pad en de rovers vergissen zich nog regelmatig.

Laat ik nu net het afgelopen seizoen veel met een relatief onbekend kunstaasje op pad zijn gegaan, om deze symptomen te tackelen. Grote kunstvliegen die zo uit een film van Alfred Hitchcock kunnen komen, hebben menig dag tot een waar feest gemaakt.

Deze streamers vis ik niet, in tegenstelling tot anderen, met een vliegenhengel, maar met de baitcaster of spinhengel. Voor vele rovers is dit nog een onbekend lekkernijtje en dat heb ik in de praktijk vele malen meegemaakt. Vaak kreeg ik volgers op mijn regulaire kunstaas, die dit keer op keer bleven uitvoeren, totdat ik de streamer er plotsklaps tussendoor gooide en de aanbeet wel uitlokte.

Dit is inmiddels een favoriete bezigheid geworden en na een volger of gewoon als ik een stek heb uitgevist zonder resultaat, gaat er steevast een streamer aan de spelt.

Op de afgelopen hengelsportbeurs de Visma in Rotterdam kwam ik Dennis Sanders van Bigstreamers.com tegen en met hem heb ik uitvoerig over dit fenomeen gesproken.

Dennis heeft jaren lang met allerlei kunstaas gevist en is de laatste jaren alleen nog maar met streamers bij het water te vinden. Ook hij ziet een verschil tussen een aantal jaren geleden en de tegenwoordige tijd. Terwijl eerder het 'reguliere' kunstaas dikwijls meer vis kon verleiden, is dit zo langzamerhand omgedraaid.

Natuurlijk kan je sneller vissen met een plug, jerkbait of shad, maar de relatief onbekende streamer verleidt de ervaren snoeken tegenwoordig wat sneller, wat het ander weer opheft.

Zoals je boven hebt gelezen maak ik er een en/en techniek van, waarmee ik mijn voordeel doe. De keuze voor een vliegenstok of een spinhengel laat ik geheel aan jullie over en zal het komende seizoen hier regelmatig op terugkomen.


Ik heb alvast wat nieuwe grote Tubeflies voor het komende seizoen besteld.

Voor een goede keuze van de streamer zelf, of materiaal om ze zelf te binden, moet je zeker naar de site van Bigstreamers.com gaan, want de keuze is er enorm en de kwaliteit en service fantastisch.

Met Dennis is er afgesproken om het komende seizoen een aantal visdagen in te plannen, om jullie het verschil tussen beide technieken, Flyrod versus Spinrod, te laten zien.

Ik verheug mij nu al op deze sessies en ik hoop jullie ook.

Berthil.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -