Sportvissers gaan 2100 kg karpers uitzetten!

Sportvissers gaan 2100 kg karpers uitzetten!

Zaterdag 29 november gaan zo’n vijftig fanatieke sportvissers weer spiegelkarpers uitzetten. In totaal gaat het om 2100 kg die in het kader van het Spiegelkarperproject (SKP) Benedenrivieren (1750 kg) en de reguliere onderhoudsuitzettingen(350 kg) worden uitgezet.

De karpers worden uitgezet op verschillende locaties in Zuidwest Nederland. De locaties waar de karpers worden uitgezet zijn Stad aan het Haringvliet, Willemstad, Stampersgat, Lage Zwaluwe, Werkendam en Genderen.


De uitzetlokaties.

Vissen op karper is anno 2014 enorm populair. Steeds meer jongeren, maar ook ouderen, zijn helemaal weg van het vissen op karper. Veel tijd en geld wordt besteed aan het vangen van een prachtig exemplaar. Vaak wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur en wordt dagenlang, ook ’s nachts, gebivakkeerd langs de waterkant in een zogenaamde bivvy.


De eerste lokatie is Stad aan het Haringvliet.

Karpervissen is natuurbeleving pur sang, zeker als je ook nog het geluk hebt om een bever of een ijsvogel te spotten. Het is niet voor niets dat karpervissen zo populair is!


De tweede lokatie is de de haven bij Willenstad.

Daarom wordt sinds 2013 jaarlijks op wisselende uitzetpunten spiegelkarpers uitgezet door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Door deze uitzettingen zal het huidige eenzijdige en beperkte bestand aan schubkarpers, gevarieerder worden en daardoor ook aantrekkelijker voor de sportvisser. Vrijwilligers van de Karperwerkgroep van Sportvisserij Zuidwest Nederland en De KSN coördineren de uitzettingen en verzamelen de terugmeldingen van gevangen karpers.


De derde lokatie Lage Zwaluwe.

Alle spiegelkarpers worden na aankomst eerst stuk voor stuk gefotografeerd waarna ze worden vrijgelaten in de wateren van het Benedenrivierengebied. Door het unieke schubbenpatroon van spiegelkarpers zijn ze individueel herkenbaar.


De vierde lokatie Werkendam.

Aan de hand van de vangstfoto’s en terugmelding gegevens is een spiegelkarper terug te vinden in het aangelegde digitale fotobestand. Op deze manier kan de lengtegroei en gewichtstoename per spiegelkarper gevolgd worden. De terugvangstfoto’s en de bijbehorende hengelvangst registratiegegevens zijn van groot belang.


De vijfde en laatste lokatie is in de haven van Genderen.

Op basis hiervan kan eventueel bijgestuurd worden om het doel van een voor de sportvisser aantrekkelijk gevarieerd en duurzaam bestand aan karper te bereiken. Door sportvissers gevangen spiegelkarpers kunnen worden terug gemeld via spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl of via de speciale Facebookpagina.


Teruggemelde SKP-er van de benederivieren.

Deze karper uitzetprojecten worden gefinancierd door Sportvisserij Zuidwest Nederland vanuit de opbrengsten van de landelijke Nachtvis- en Derde Hengeltoestemmingen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -