Sportvissen in het Noorden van Noorwegen (1)

Sportvissen in het Noorden van Noorwegen (1)

Door Bram Bokkers

Wanneer mijn vismaat Bert denkt een kleine koolvis aan de haak geslagen te hebben, verraadt een plots uiterst krommende hengel dat er daar beneden een hevige strijd gaande is.  Met ferme rukken worden er meters lijn van de spoel getrokken. Alles wijst erop dat een grote kabeljauw de koolvis heeft gepakt en niet van plan is deze los te laten!

De minuten verstrijken, maar de vis geeft niet op. Wanneer Bert twee meter lijn wint wordt er vervolgens vijf meter van zijn spoel getrokken. Dit is een echte beer. Turend in het glasheldere water, zien we eindelijk een klein vlekje uit de diepte opdoemen. Langzaam wordt het vlekje groter en groter. Eenmaal aan de oppervlakte is duidelijk te zien hoe groot de vis is. Met enige moeite trekken we de vis aan boord. De salter geeft ruim twintig kilo aan. Nog nooit hebben we een dergelijke bak van een kabeljauw gezien. Het eiland Seiland dat zich tegenover Soroya bevind bewijst zich maar weer.


Goede herinneringen, 21 kilo kabeljauw.

Na een vlucht over duizend meren, besneeuwde bergruggen en kronkelende rivieren, worden we opgewacht door Jan Johansen, de eigenaar van Kokelv Sjøhus. We laden onze bagage in de gereedstaande auto en rijden vervolgens ruim een uur noordwaarts. De autorit is in geen geval een straf, we genieten volop van de overweldigende natuur. Het landschap is ruig; grote kale vlaktes zorgen voor grillige vergezichten met in de verte bergtoppen die tot in de wolken rijken.


Genietend van het uitzicht.


Puur natuur.


Eindeloze landschappen.

Af een toe doemt er een karakteristiek Noors huisje uit het niets op. Ook zijn rendieren in grote getale aanwezig. De manlijke dieren zwaaien gevaarlijk met hun grote gewei om de aandacht bij de vrouwtjes te trekken. Eenmaal in het dorpje Kokelv aangekomen toont Jan trots zijn dorp waar hij grootgebracht is.

Het dorpje bestaat uit ruim honderd inwoners, maar is van alles voorzien; een winkel, kerk, begraafplaats en een buurthuis, kortom alles wat een mens in een zodanig kleine leefgemeenschap als hier nodig heeft. Stapvoets rijden we door het dorp, schapen versperren de weg. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Klein maar vredig, alles op zijn tijd.


Grote aantallen rendieren bevinden zich langs de weg.


Dichter bij de kust.


Een weelde voor de fotograaf.


Het dorpje Koklev.


Ons onderkomen voor de aankomende dagen, Kokelv Sjøhus.

In 2008 verbleven we hier ook al. Na een aantal dagen gevist te hebben in Kokelv reisden we door naar Seiland voor het volgende avontuur. De vangsten waren op beide bestemmingen uitstekend waaronder een kabeljauw van 21 kilo. De wens om deze bestemmingen nog een keer aan te doen is werkelijkheid geworden. Ook mijn vader is nu van de partij.

Kokelv Sjøhus
We verblijven in één van de vier appartementen die Kokelv Sjøhus rijk is. Een van oorsprong vissersbedrijf is omgebouwd tot een luxe appartementencomplex pal aan het fjord. Jan blijkt een echte perfectionist. Alle appartementen voldoen aan de eisen van sportvissers en zijn volledig uitgerust met keuken, badkamer, douche, toilet en wifi. Zelfs een sauna en jacuzzi buitenshuis ontbreken niet. Ook is er een aparte schoonmaakplaats voor de gevangen vis en een grote diepvries aanwezig.  Voor het complex bevindt zich de steiger waar de visboten kunnen aanmeren.


Over het appartement…


... hadden we geen klagen


Alles op en top in orde.

In de gang van het appartementencomplex hangt een prikbord vol met foto’s van twintig kilo plus-kabeljauwen en heilbotten tot over de honderd kilo. Het uitzicht vanuit ons huisje is enorm, we kijken volledig over het fjord. Onder het klinken van een Jameson whisky wijst Jan plots naar een aantal meeuwen die zich net boven het water bevinden. Het water kookt er. Een groep dolfijnen is op haringjacht. Het is een schitterend gezicht en dat nog eens vanaf de luie bank. Een mooier begin van de trip hadden we ons niet kunnen wensen.


Naast pilkers worden er ook shads ingezet.


Dromen over morgen.

Meer foto’s over deze reis zijn te vinden op www.sportfishmoments.com. Voor verdere inlichtingen en informatie over deze bestemming, neem even contact met Bert Goeree van Tight Lines Visreizen: tel. 0180 434788 / info@tightlines.nl  /  www.tightlines.nl

Binnenkort deel 2!


ANDEREN LAZEN OOK