Spetterende actie op de Indische Oceaan - Watamu Kenia (3 - slot)



Spetterende actie op de Indische Oceaan - Watamu Kenia (3 - slot)

Door Piet van den Berg en Bert Goeree

Levend aas is dodelijk aas

De omstandigheden op zee worden steeds aangenamer; stond er de eerste dagen nog veel deining, nu wordt deze zienderogen minder. De komende twee dagen doen we mee aan een lokaal vistoernooi. We hebben een nogal rustige start; twee zeilvissen komen windowshoppen, maar tonen verder geen interesse in onze lures.

Toch weten we uiteindelijk een zeilvis bij de boot te krijgen, de vis gedraagt zich ogenschijnlijk erg rustig en komt gewillig onder de boot. Op het moment dat de tag in de schouder wordt aangebracht verandert de vis plotseling in een furie en neemt een razendsnelle duik onder de boot hetgeen dan ook binnen een fractie van een seconde gevolgd wordt door lijnbreuk.

Het is zoals iedere dag weer druk op de Rips en we besluiten verder de oceaan op te gaan. Een beslissing die onze kansen kon doen keren wanneer drie gestreepte marlijnen tussen de lures opdoemen. Een ervan slaat daadwerkelijk toe, maar al bij de eerste sprong zien we de vis zich van het kunstaas ontdoen. Bad luck!

De volgende dag lijken onze kansen zich echter te keren wanneer we eindelijk in slagen om levend aas te vangen. Razendsnel wordt door de uiterst kundige bemanning een forse frigate mackerel voorzien van een cirkelhaak en wordt deze zeer langzaam achter de boot aan gesleept. Geconcentreerd wacht ik af, in de wetenschap dat levend aas hier dodelijk is. Het duurt dan ook nog geen 3 minuten; met een droge tik wordt de lijn uit clip getrokken en voel ik dat de vis lijn neemt.


Een zeilvis doet vergeefs nog een laatste poging….

Nu rustig tellen, de vis de tijd geven te slikken en begin in gedachten te tellen zoals de schipper dat zelf ook pleegt te doen: 1 olifant…. 2 olifanten… 3 olifanten….. bij 10 olifanten is de kudde compleet en langzaam voer ik de rem op, mijzelf bedwingend vooral niet te slaan, en de haak het werk te laten doen. Een zeilvis blijkt zich ditmaal te hebben vergist en enkele minuten later kan volgens het boekje de tag worden aangebracht en de haak keurig uit de mondhoek worden verwijderd.


... Maar moet zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Op het benedendek hebben wij pech, alle actie vindt plaats op de shotgun hengel die op de brug bij de kapitein staat. Omdat het toernooi volgens de IGFA-regels plaatsvindt, mag niemand anders de hengel aanraken en moet hij boven worden gevangen. We zijn er in geslaagd enkele friggies te vangen, dus de vangsten volgen elkaar snel op.

In de komende twee uur die volgen komt er nog een zeilvis aan boord, krijgen we twee windowshoppers gestreepte marlijn, vangen we een gestreepte en raken we een zwarte marlijn kwijt. Over actie gesproken! Uiteindelijk zouden we ergens in de middenmoot eindigen, het zou wat. Meedoen is belangrijker dan winnen wat ons betreft.


Een gestreepte marlijn helemaal opgelicht.


Even snel poseren voor de release.

De vistechniek die voor zeilvis wordt gebruik is een stuk stripbait van bij voorkeur verse dorado die achter een kleine lure wordt aangeboden. Mocht je misslaan of de vis mist het aas, dan kun je altijd nog proberen enkele keren een dropback geven, met andere woorden: je geeft enkele seconden extra lijn om deze dan razendsnel weer in te draaien.

Vooral bij zeilvis en stripies kan dit er alsnog toe leiden dat de opgewonden vis het aas zal pakken. Grote blauwe en zwarte marlijn worden belaagd met grote kale lures, waarbij de vis zeer gericht op het aas is; vaak is het een aanbeet waarbij de vis al dan niet hangt.


Top vervoer.

Vanaf komend seizoen start Fish Kenya met de zgn. Marlin university. Dit houdt in dat vissers alles wordt geleerd over het big game-vissen, vanaf het maken van de juiste knopen tot en met het besturen van een big game-boot, leren en vissen ineen. Met de kennis die je hier opdoet, kun je nog vele jaren voordeel van ondervinden.

Komend seizoen zal ook worden gevist nabij Lamu, een gebied waar nog erg weinig wordt gevist en al zeer veelbelovende vangsten heeft opgeleverd.

Een compleet arrangement met de topboten van Fish Kenya is te reserveren bij Tight Lines Visreizen, info@tightlines.nl of 0180-434788.

Piet van den Berg en Bert Goeree

 

ANDEREN LAZEN OOK