Sorheim en Havness topsteken in Noorwegen

Sorheim en Havness, 2 topstekken aan het visrijke Lyngenfjord

door Arthur van Tienen en Joop Folkers

Het inmens grote, visrijke Lyngenfjord staat bekend om zijn grote kabeljauw, zware heilbotten en niet te vergeten record zeewolven. Het fjord staat in het Noorden in open verbinding met de oceaan waardoor het heldere zeewater ieder tij weer wordt “ververst”.

De bodemgesteldheid is zeer grillig.Zo heb je te maken met een diepte tot 350 meter terwijl je een honderd meter verder op weer een ondiepte met een enorm rif tegen komt. Ik denk dat dit fjord juist daarom zo populair is bij de zeevissers.Ons eerste verblijf was het mooie nieuwe appartementen complex Sorheim Brygge genaamd dat wordt gerund door de sympathieke Stein Eric Eliassen.

SORHEIM BRYGGE -LYNGSEIDET.
Ik heb in noord Noorwegen al heel wat sportvissers lokaties gezien maar deze aan het water gelegen appartementen waren werkelijk van alle gemakken voorzien.
De 3 nieuwe aluminium boten (6 meter) aangedreven door een super zuinige 50PK Yamaha four stroke bb-motor zijn allen voorzien van een Garmen GPS met Sonar en Fishfinder

De boten zijn zeer geschikt voor 3 personen. Voor wat grotere groepen heeft Stein Eric een 8 meter stabiele kajuitboot aangeschaft voorzien van een 200 PK diesel motor.

De luxe huizen zijn allen voorzien van 2 badkamers en een sauna.Verder vinden we er naast een flatscreen tv,was- en afwas machine,een koelvriescombinatie en een magnetron ook nog een internetaansluiting! Kortom alles is er tot in de puntjes geregeld.

Gesjouw met linnengoed en handdoeken is niet nodig want alles is aanwezig. In een speciaal ingerichte ruimte staan enkele fileertafels opgesteld. De file’s kan met direct invriezen in de aangrenzende vriescel.

Lyngseidet ligt op circa 3 uur rijden vanaf Tromso.Je volgt de E6 tot aan Overgard waarna je rechts af slaat en de E868 blijft volgen tot aan Lyngseidet.

KOPPANGEN.
Het dorpje Koppangen ligt op zo’n 30 minuten varen van Lyngseidet en staat bekend om zijn enorme gletsjers.De enorme hoeveelheden smeltwater komen via een snel stromende rivier terecht in de baai van Koppangen.

Het zuurstofrijke water heeft een enorme aantrekkeingskracht op kleinere koolvis die op hun beurt weer véél grote kabeljauw, leng en heilbot naar dit gebied voeren.Het is dan ook een toplokatie waar kabeljauw tot 50 pond tot de mogelijkheden behoren.

Koppangen vindt je aan de noordkant van Lyngseidet. Zodra je de haven verlaat houd je links aan totdat je een klein eiland tegenkomt. Sla nu weer links af en vaar langs de kant richting gletsjer.
Een andere topstek ligt op zo’n 2 kilometer in noordelijke richting. Ook hier stroomt ijskoud gletsjerwater uit in een baai waardoor dezelfde mogelijkheden ontstaan als rond Koppangen. We vingen hier veel mooie kabeljauwen en opvallend grove schelvis.

TIP-TIP.
Zorg dat je een waterkaart van het gebied bij je hebt. Je kunt ze overal kopen en eventueel downloden via het internet.Voordeel van zo’n kaart is dat je werkelijk alle dieptes en ondieptes thuis al kunt bestuderen waardoor je wel beslagen ten ijs komt.Geef deze stekken desnoods een eigen nummer die je terplekke in kunt voeren in je DGPS!

RICHTING ZALMKWEKERIJ.
Nadat je het eerder genoemde eilandje links bent gepasseerd zie je rechts een grote zalmkwekerij liggen.Als je de boot schuin richting zalmfarm steekt kom je enkele fantastische stekken tegen waar de dieptes variéren van 20 tot 120 meter. Kleine vis houdt zich in de regel op rond ondieptes.Zelf vingen we verreweg de meeste vis op de randen van de enorme riffen (tot zo’n 60 meter diep).Zet goede vangplaatsen direct vast in je GPS en let op hoe je drift.Je kunt dit goed volgen via de plotter op je scherm.

PILKER/SHADS EN NATUURLIJK AAS.
Ondanks de enorme vispopulaties moet je ook in noord Noorwegen soms véél tijd investeren om zware vis te vangen.Ook hier geldt dat je je kunstaas aan moet passen. Zo vang je ene dag goed aan pilkers terwijl de andere dag een shad juist weer dodelijk is. Een echte killer voor alle vissoorten is en blijft een kleine koolvis, welke je rond de bodem aanbiedt middels een schuifsysteem (Zipp-glider/Runningboom).Omdat je beperkt bent qua gewicht is het aan te raden je pilkers en lood ter plaatse aan te schaffen. Normaliter kun je deze attributen in elke supermarkt kopen.

ROND DE BODEM.
Zware vis moet je vrijwel altijd rond de bodem zoeken.Het is daarom dan ook van groot belang dat we ons lood/pilker gewicht aanpassen aan de driftsnelheid.Vis je te licht,dan kun je het wel vergeten.Het is daarom dan ook aan te raden om met dyneema lijnen te vissen.

Deze realtief dunne, supersterke lijnen hebben véél minder last van de stroming waardoor je je onderlijn/pilker makkelijker aan de grond kunt houden.Vergeet niet een voorslag van circa 3 meter op te zetten.Gebruik hiervoor 70/00 mm. nylon (Fluo Carbon/Amnesia clear).

OLDERDALEN.
Vanuit Lyngseidet vaart er een ferry richting Olderdalen. Met je eigen boot doe je daar circa 25 minuten over. Zelf hebben we daar veel gevist en enorme zeewolven gevangen (tot 13 kilo)

Het typische is dat we deze zeewolven stuk voor stuk dicht onder de kant vingen op een waterdiepte van circa 25 meter.We driften tijdens het afgaande water links van de haven van Olderdalen tot aan de punt van de punt van het fjord (richting Lyngmoen)

Tijdens het opkomende water uiteraard in tegengestelde richting.Ook vingen we hier enkele dikke heilbotten.
Andere goede stekken voor heilbot en zware zeewolf zijn de eilandjes die je tegenkomt als je richting zalmkwekerij vaart. Zoek ook hier weer de ondieptes op (tot 40 a 60 meter)
Het Kafjord,rechts van Olderdalen herbergt véél grove koolvis. Mogelijkheden te over dus in dit overigens enorm uitgestrekte gebied waar je echt de vis van je leven kunt verwachten.


HAVNNES ROTSUND.
Onze tweede lokatie lag op het eiland Uloya.Een klein eilandje op een steenworp afstand gelegen aan de doorgang naar de open oceaan.Na een oversteek van circa 40 minuten kwamen we aan op onze nieuwe lokatie Havnnes Rotsund waar we werden verwelkomt door eigenaar Einar Giaever.Ons verblijf bleek een gezellig ruim onderkomen voorzien van veel luxe.

We voelden ons al snel thuis op dit kleine eiland,waar men tijdens de zomermaanden rustig en ongedwongen kan verblijven onder het toeziend oog van een gastvrije bevolking.

TWEE BOTEN.
Men had hier twee boten ter beschikking.Een grote kajuitboot voorzien van een 60 pk. Dieselmotor en een 6 meter lange Rana waar je makkelijk met 4 vissers terecht kon. De Rana was voorzien van een 115PK outboard motor.Beide boten zijn overigens voorzien van een Eagle DGPS/ Fishfinder.

De meeste stekken lagen op een steenworp afstand. Dankzij de unieke ligging, zo dicht aan de oceaan kon je hier volgens insiders zware vis verwachten.De laatste week waren er volgens Einar heel wat dikke heilbotten en grove kabeljauw gevangen. Havnnes staat overigens ook bekend om zijn goede roodbaars populatie.We ontmoetten er enkele Duitse vissers die ons adviseerde om ons geluk ’s-avonds te beproeven.Ten eerste waren de vangsten dan véél beter omdat de wind dan veelal wegviel waardoor je beter driften kon maken over de uitgestrekte riffen.

Maar stil zitten was er niet bij.Snel werden onze spullen in de Rana geladen en vertrokken vergezeld van een heerlijk prikkend zonnetje naar onze eerste stek. De natuur rond dit prachtige eiland was nog geheel ongerept. Zo kwamen we zeearenden, papegaaiduikers, dolfijnen, orka’s, bruinvissen en enkele zee otters tegen.

HEILBOT BONANZA!
Op aanraden van wat locals voeren we na het verlaten van de haven richting Lyngenfjord. Op pakweg 10 minuten varen moest een grote zandplaat liggen, een topstek voor heilbot. De diepte ter plaatse liep van 20 tot hooguit 35 meter. Nog voordat onze pilkers de bodem raakten was het al bingo en vingen we regelmatig mooie dikke, gezonde gullen. Na een half uurtje werd de pilker van Marcel vol gepakt, waarna een enerverende run volgde. Dit moest heilbot zijn, dat kon niet missen.Terwijl de toch zwaar afgestelde slip van de Calcutta 700 overuren maakte, verdween de top van de 2 meter lange bootstok regelmatig onder water. Na ruim een kwartier verscheen een donkere schim onder de boot. Onze eerste Havnnes heilbot was een feit. Na deze mooie dikke platte volgde er nog 5 stuks en dat allemaal op één ochtend. Opvallend was overigens wel het aantal heilbotten dat ons kunstaas volgde tot pakweg 10 meter onder de boot om daarna weer terug te keren richting bodem.


24 UUR PER DAG LICHT!
Uloya ligt op circa 300 kilometer boven de poolcirkel.Voordeel is dat het er in de maanden mei t/m augustus nauwelijks donker wordt en je dus heel wat visuren kunt maken.

De wateren rond Uloya zijn zeer visrijk.Je komt er enorme concentraties koolvis tegen. De bodemvisserij levert naast de bekende lom ook grote gul en zeewolven op.

Ook nu bleek al weer snel dat een waterkaart onontbeerlijk is. Het enorme uitgestrekte gebied kent zoveel goede stekken die je zonder kaart nauwelijks weet waar je beginnen moet. Opvallend waren de enorme concentraties kleine koolvissen die regelmatig links en rechts rond de boot aan de oppervlakte verschenen, vaak opgejaagd door grotere familieleden.

KUNSTAAS.
De pilkers die we gebruikten zijn overal in Noorwegen te koop.Het zijn de alom bekende zilveren (bananen)pilkers en de zgn. Stingsilda’s (beste kleur groen-zilver).
De beste shads waren oranje-rood en blauw-wit in de lengte van 15 cm. Neem dit soort kunstaas mee van thuis want dit is in Noorwegen nauwelijks verkrijgbaar.
Ook wartels,losse haken en andere kleine zaken kun je beste van thuis meenemen.

MATERIAAL.
Over het materiaal kunnen we kort zijn. Zelf vissen we in de regel met een zware spinlat met een werpgewicht van 75 tot 150 gram voorzien van een molen in de 6000 serie (Twinpower 6000FB Shimano of BlueArc 750/755 Spro) voorzien van een perfect werkende slip. Voor het vissen op heilbot gebruik ik het liefst een korte boothengel 20 lbs. voorzien van een lichte reel (TLD 20 of een Calcutta 700).

Ook gaat er altijd een uptider van 300 cm. mee die kun je werkelijk voor alle vissoorten gebruiken.We gebruiken uitsluitend dyneema lijnen.Zelf zweer ik bij 17/00 mm FireLine (smoke) met een trekkracht van 10,2 kilo. Gebruik als voorslag een 70/00 mm. dikke nylon lijn.Zelf ga ik voor Fluo Carbon Maar ook andere minder dure lijnen voldoen gewoon goed.

DVD
Wederom twee topstekken van Noorwegen specialist DinTur, waar men echt zware vissen kan verwachten. Van de hierboven beschreven trip hebben we een uitgebreide en hagelnieuwe  DVD gemaakt die een zeer realistisch beeld geeft over de ongerepte natuur en schitterende vissen die je daar kunt verwachten. Ook enorme scholen jagende koolvissen ontbreken niet. Vanaf nu te bestellen bij de webshop.

Voor meer info over locaties prijzen etc kan met terecht op de DinTur site www.dintur.de of  www.p&svisreizen.nl


ANDEREN LAZEN OOK