Sein kleines Paradies, mijn hel! ( deel1 )

Sein kleines Paradies, mijn hel!

Door Bart de Baes

De buren waren vorig jaar heel enthousiast over Oostenrijk-trip. Zeker hun kids hadden zich daar vreselijk geamuseerd, en dat voor een familieprijs waarmee je anders slechts één persoon naar bvb Griekenland kunt sturen.

Je kunt er een soort van toeristenkaart aanschaffen waarmee je tal van mogelijkheden hebt om dan gratis je vakantie te vullen.


Boogschieten in een bos op schuimrubberen dieren

Dat gaat van heel veel zwembaden en sauna’s naar boogschieten,over minigolven, diverse andere sporten, roofvogelshows, bergpasbezoeken, musea, grotten, rodelbanen, toeristische bergkloven, skiliften en kabelliften nemen, enz…

Visvergunningen zitten er helaas niet bij, maar een blik op google earth leerde me dat door het dal van ons hotel meerdere rivieren liepen, dus dat zou wel goed komen. Vliegvissen in Oostenrijk deed ik nog zelf niet, maar ik heb vele vrienden die er in alle lof over spreken. Mijn ervaring in vele andere landen zou me wel toelaten om ook daar vis te vangen.

De kids zien het goed zitten en vrouwtje is gek op de bergen, dus wordt de reis geboekt. Als we ons verblijfsgemeente binnenrijden moeten we al over een riviertje. Het water is behoorlijk gekleurd en stroomt fel. Dat zal dus de eerste dagen niet echt een optie vormen om aan te doen. Geen probleem, we zijn hier voor 10 dagen, en er is nog zoveel te doen. Oostenrijk is mooi, en onze Hohe Tauern kaart geeft inderdaad zoveel mogelijkheden dat vervelen geen optie is.


Oostenrijk is mooi!


Vervelen is geen optie.

Na een paar dagen begint het toch serieus te kriebelen, en als we andere dalen aandoen waar ik een mooie rivier spot, kan ik het niet laten om in de plaatselijke vvv wat info te gaan vragen omtrent de vergunningen. Het blijkt echter een moeilijkere klus te worden dan ik had gedacht.

Nergens kan me iemand aan de balie daadwerkelijk helpen, en dat in een zo bekend vliegvisland. Telkens wordt ik een paar algemene brochures in de hand gedrukt, waar vaag staat beschreven dat er inderdaad vis kan worden gevangen in de omgeving, maar daar moet ik het mee doen.

Gelukkig deed ik thuis al wat opzoekwerk, en heb ik de nodige informatie over een aantal wateren bij me. Omdat we steeds nogal verre uitstappen maken zijn we telkens al vroeger weg dan de vergunning verschaffende winkels open gaan. We zijn ondertussen al dag 7 en nu moet het toch gaan gebeuren. De weermakers zijn me echter niet gunstig.

Na de gekregen warme dagen vinden ze het de hoogste tijd dat het hier en daar eens goed onweert. De meeste rivieren waar ik zou willen vissen liggen in de omringende dalen die goed wat regen te verduren krijgen. Die vallen dus uit als optie. In het dorp waar we logeren is er een algemene sportwinkel.

Ik weet dat ik daar een vergunning zou moeten kunnen bekomen voor 2 bergbeken, die in dorpen verderop stromen. Om 10 uur gaat die shop pas open, maar ik ben er de eerste klant. De eigenaar staat eerst wat wantrouwig, maar naar mate we meer over het vissen praten, wordt hij steeds enthousiaster.

Het blijkt dat hij één van beide beken pacht, dat is best voor veel geld per jaar, en dat hij er sporadisch anderen toe laat. Steeds vlotter gaat het gesprek en de laptop wordt boven gehaald om foto’s te laten zien uit “zijn” beek. Ik had niet verwacht dat er zestigers uit zo’n kleine wateren konden worden gevangen.


Prachtige bruine forellen.

De meeste vissen liggen echter wel gefotografeerd, gebakken op een schotel, en dus minder voor publicatie geschikt. De man haalt aan dat die grote forellen teveel kleinere soortgenoten eten, daarom heeft hij graag dat vissen boven de 55cm worden geoogst.

Op mijn vraag hoeveel vissen er op een normale visdag worden gevangen blijkt het antwoord naar Oostenrijkse normen maar matig. Hij vangt doorsnee een vis of twaalf als hij twee uur ’s morgen en ook twee uur in de avond vist. Het is nog wat beter als het water iets gekleurd is.

Heel eerlijk voegt hij er aan toe dat hij de rivier wel heel goed kent, dus dat mijn vangsten hoogstwaarschijnlijk lager zullen liggen. In gedachten halveer ik zijn aantallen per uur, maar reken erbij dat ik wel een volle dag zal vissen. De vangst lijkt me nog acceptabel. Het prijskaartje dat er aan vast hangt echter heel wat minder: 39€ per dag!

( Binnenkort deel 2 )

ANDEREN LAZEN OOK