Schubkarper van 80 pond

klik om naar de website te gaan

Schubkarper van 80 pond

bron: Hengelsporthuis.com

Na de vangst van een spraakmakende karper van 36 kilo, op 2 oktober j.l., schrijft Markus Pelzer opnieuw geschiedenis met Duitsland’s eerste karper van meer dan 80 pond zwaar. De vis vertegenwoordigt tevens het nieuwe wereldrecord schubkarper.

Pelzer had de zandput, waarop hij zich de rest van het najaar wilde focussen, slechts eenmaal eerder bevist. Het water was kraakhelder en in de oevers overwoekerd met vele waterplanten en daarom zocht Markus eerst aandachtig naar een geschikte stek. Toen hij deze had ontdekt, verspreidde hij royaal in totaal 2,5 kilo aan 12 mm boilies rondom het haakaas.

De hair aan zijn haak voorzag hij van twee zinkende 12 mm boilies en één 10 mm oranje fluo pop-up met tutti frutti smaak. De lengte van de rig was zo’n 25 cm. Het door Pelzer gebruikte systeem is relatief eenvoudig, een 160 grams inline lood werd rechtstreeks gemonteerd op zijn zinkende fluorocarbon hoofdlijn van 50/00 mm.

Al om negen uur in de ochtend haakt Markus zijn gouden vangst. Natuurlijk is hij zich daar op dat moment nog niet van bewust, maar het krachtige geweld aan de andere zijde van de lijn belooft wel iets uit de categorie ‘zwaargewicht’ te zijn. Tot enkele malen toe zwemt de karper zich vast in een wierbed, gelukkig valt de opgepikte vegetatie telkens weer van de lijn.

Na een gevecht van een kleine twintig minuten lukt het om de vis in het landingsnet te manoeuvreren. Bij het aanzien van zijn vangst beseft Markus dat het een enorme schubkarper betreft. Pas als later de vis met haar 40 kilo en 2 ons het unster laat kraken, realiseert Pelzer zich dat hij het Duitse karperrecord heeft verbroken.