image description

Schijf van vijf, ‘Esox Edition’

Schijf van vijf, ‘Esox Edition’

Voor veel roofvissers is de gesloten tijd een periode van twee maanden tandenknarsend afzien en reikhalzend uitkijken naar de laatste zaterdag van mei wanneer het roofvisgeweld in eigen land weer in alle hevigheid losbarst.

Gelukkig zijn er voor de vissers die kampen met vroegtijdige ontwenningsverschijnselen voldoende alternatieven beschikbaar in de gesloten tijd.

Scandinavië is een fantastisch alternatief voor vissers met vroegtijdige ontwenningsverschijnselen…
 
Scandinavië en in het bijzonder Zweden is bij veel snoekvissers al jaren een uitermate populaire bestemming en complete volksstammen beproeven jaarlijks dan ook hun geluk in de periode tussen eind april en eind mei om de noordelijke ‘Esoxen’ aan de schubben te komen. De hoogste tijd dus om een kunstaas top vijf te lanceren, toegespitst op de snoekvisserij in Scandinavië gedurende deze periode. Ofwel: De schijf van vijf, ‘Esox Edition’.
 
Schijf van vijf,’Esox Edition’.
 
#1: Shad (The Boss)
Vijf jaar geleden had er zonder enige twijfel een jerkbait op nummer 1 gestaan, maar de shad heeft de jerkbait van de troon gestoten en zijn vangkracht zo sterk bewezen dat deze welverdiend de nummer 1 positie krijgt en daarmee het predicaat ‘all time favorite’ verdient. De veelzijdigheid en inzetbaarheid van de shad is breder dan ieder ander kunstaas en dit biedt voor de visser een enorm groot voordeel.
 
‘All time favorite’.
 
Shads zijn er in onnoemelijk veel vormen, kleuren en maten, maar lang niet alle shads zijn specifiek voor de visserij op snoek ontworpen… een shad die dat wel is, is The Boss van Spro. Deze shad bezit drie belangrijke eigenschappen waar een goede snoek-shad aan moet voldoen: actie, attractie en duurzaamheid.
Het unieke ontwerp van The Boss geeft de shad een uiterst sterk rollende en tevens zwemmende actie die onweerstaanbaar is voor iedere snoek. De grote en realistische ogen in combinatie met de fraaie kleurstellingen geven in het veelal kraakheldere water in Scandinavië een extra dimensie die zelfs onder de meest moeizame condities snoeken tot een aanbeet kan verleiden.
 
Een echte snoek-shad die tegen een stootje kan.
 
Een bijkomend voordeel is dat de shad van degelijk materiaal gemaakt is en lekker lang meegaat. Vis The Boss aan een lichte jigkop (6/0 12 cm - 8/0 15 cm - 10/0 18 cm) en je manoeuvreert de shad feilloos door en over allerhande obstakels zoals boomstronken, rotsblokken, rietstengels en waterplanten. Plekken waar zich voornamelijk in april en mei veel snoeken ophouden. Mocht de vis passiever zijn, schakel dan een maatje terug maar doorgaans zijn de snoeken zo verzot op dit aas dat dreggen overbodig zijn.
 

 

#2: Spinnerbait (Ambush Spinnerbait)
Spinnerbaits voor het snoekvissen hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Dat is niet zo verwonderlijk, daar de spinnerbait bij uitstek het beste stuk kunstaas is om door dichte vegetatie en langs rietstengels te vissen… en uitgerekend dat laatste, daar barst het van in Scandinavië. Vooral de afgebroken rietstengels (velden) die net onder het wateroppervlak staan, zijn ware magneten voor snoeken.
 
Esox-proof.
 
Het meeste kunstaas is hier simpelweg onbruikbaar, maar Spro biedt met de Iris Ambush Spinnerbait een perfect stuk kunstaas om de hele dag moeiteloos de vegetatierijke ondieptes af te vissen. De Ambush Spinnerbait heeft een lengte van 18 cm en is daarmee uitermate geschikt voor snoeken van klein tot groot op diverse watertypen.
Een goede snoek-spinnerbait moet tegen een stootje kunnen, zodoende is de Ambush vervaardigd uit een oerdegelijke 1,4 mm RVS constructie. Uitgevoerd met Gamakatsu 6/0 spinnerbait haak en standaard geleverd met een zogeheten Willow en Colorado blad die je in een handomdraai kunt verwisselen.
 
Voor dichte vegetatie het beste stuk kunstaas.
 
Het Willow blad is perfect voor in helder water en geeft weinig waterdruk, waardoor de combinatie met dit type blad uitermate geschikt is om heel veel water met een relatief hoge inhaalsnelheid af te vissen… ideaal bij het maken van lange driften over vegetatierijke ondieptes en plekken waar veel riet staat. Het Colorado blad geeft meer waterverplaatsing en vis je bij voorkeur langzamer. Uiterst effectief in koudwatercondities of troebeler water waar een sterkere vibratie de sleutel tot succes kan zijn.
Qua kleuren hebben de natuurlijke decors de voorkeur in helder water en de opvallende kleurencombinaties in troebeler water. De Ambush Spinnerbait staat met recht op nummer 2 in dit rijtje… er zijn dagen dat de snoeken helemaal verzot zijn op ‘bladen’ en zelfs iedere shad compleet naar huis vissen. Op die dagen kun je vertrouwen op de Iris Ambush Spinnerbait.
 

 

# 3: Jerkbait (Flash Jerk / The Rapper)
Enkele jaren geleden had de jerkbait op nummer 1 gestaan in deze top vijf, maar de shad en spinnerbait hebben de kopposities ingenomen en de jerkbait de bronzen medaille bezorgd in het klassement. Dat neemt niet weg dat goede jerkbaits van het type glider, zoals de 10 cm Iris Flash Jerk en de 13 cm lange Rapper een plaats verdienen in de tacklebox van iedere Esox georiënteerde Zweden-ganger.
 
Esox georiënteerde Zweden-gangers hebben ze standaard in de tacklebox.
 
In tegenstelling tot een shad of spinnerbait werkt een jerkbait meer op de zenuwen van de aanwezige snoeken en zijn ze daardoor eerder geneigd grotere afstanden te overbruggen om hun prooi te claimen of toe te slaan op momenten dat de snoek wat passiever is. Zowel de Iris Flash Jerk als The Rapper zijn langzaam zinkend waardoor je de jerkbait beter kunt controleren en makkelijker op de gewenste diepte kunt presenteren.
 
Gevangen op een ondiep plateau, aan een snel geviste jerkbait.
 
De interne ratels werken op sommige dagen als een rode lap op een stier en provoceren de meest passieve snoeken soms nog tot een aanbeet… zeker bij wisselende weersomstandigheden of dalende watertemperaturen kunnen deze aasjes wonderen verrichten. De jerkbait is hét kunstaas om snoeken die je aas op een afstandje volgen, toch tot een aanbeet te verleiden door de jerkbait kort te versnellen en plots stil te laten vallen… dit is vaak het moment dat de meest passieve snoeken alsnog overstag gaan om die Flash Jerk of Rapper recht voor je voeten te verorberen.
 

 

# 4: Plug (Pikefighter 1 Triple Jointed MW 145)
Op de vierde plaats staat een echte allround plug. Een plug die zijn sporen heeft verdiend bij vele snoekvissers in binnen- en buitenland. De 14,5 cm versie van de Pikefighter in MW (mid-water) uitvoering is een breed inzetbare plug met een onweerstaanbare actie voor menig Esox. De plug leent zich uitstekend om iets diepere oevers, onderwaterplateaus en baaien tot circa drie of vier meter diep uit te vissen. Stekken die vaak bezet zijn met snoeken die net even een etage lager liggen.
 
Een plug die zijn sporen heeft verdiend bij vele snoekvissers in binnen- en buitenland.
 
Zowel kort voor als na de paaitijd liggen de snoeken met regelmaat net even dieper, en dan zijn ze met de PikeFighter 1 MW prima te bereiken en tot een aanbeet te verleiden. Voor diegene die graag een stukje trollen is de PikeFighter eveneens een prime keuze. De plug geeft niet teveel waterdruk en is daardoor uitermate geschikt om bijvoorbeeld achter een planerboard te vissen. De ietwat slangachtige actie van de PikeFighter geeft onder water een breder silhouet waardoor de plug ook vanaf grotere diepten snel opgemerkt wordt door de aanwezige Esoxen.
 
Kunstaas dat zijn sporen meer dan verdiend heeft.
 
# 5: Swimbait (BBZ-1 6 inch/15cm en 8 inch/20cm)
Op de vijfde plaats in de schijf van vijf ‘Esox Edition’ staat de wereldbekende swimbait van Spro: de BBZ-1 Swimbait. De hoeveelheid vis die de laatste jaren aan dit kunstaas gevangen is, is ongekend. Dit kunstaas geniet dan ook nog steeds een grote populariteit onder vele fanatieke snoekvissers. Vooral de grotere varianten in vijftien en twintig centimeter zijn voor het hoge Noorden populaire uitvoeringen onder vele ‘specimenhunters’.
 
Wereldbekende swimbait van Spro.
 
De 15 cm lange uitvoering in slow of fast sinking is het ideale maatje om werpend het ondiepe mee af te vissen. Afhankelijk van de uitvoering kan de BBZ-1 swimbait tergend langzaam aangeboden worden in de bovenste waterlagen wat vooral onder koude omstandigheden erg effectief kan zijn om luie snoeken uit hun tent te lokken.
De 20 cm uitvoering laat zich aan een zware baitcaster nog goed werpen en er zijn tevens vissers die het werpend vissen met de grootste en zwaarste variant van de BBZ-1 swimbait tot een ware kunst hebben verheven. Maar deze swimbait leent zich bij uitstek om mee te trollen. In Scandinavië komen relatief veel forelsoorten voor, en deze staan hoog op de menulijst van kapitale snoeken. Laat de BBZ-1 swimbait van Spro nou net sprekend op een levensechte forel lijken…
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nieuw bij ons in de webshop!
Willem Moorman -