Ryujin PE lijn van Momoi uit Japan getest

Ryujin PE lijn van Momoi uit Japan getest 

Door Ron Smits

Gedurende ons verblijf in Noorwegen en Denemarken heb ik deze lijn met een diameter van 0.08 mm ingezet en getest om vanaf de boot, de kayak en vanaf de kant de makreel, geep en platvis te belagen.

De lijn is samengesteld uit acht Polyethyleen gevlochten afzonderlijke vezels, met een trekkracht van 8 kilo. Dit is heel hoog voor een lijntje van slechts 0.08 mm. Ik heb de treksterkte en de diameter niet kunnen controleren omdat ik hier geen apparatuur voorhanden heb.

HPPE-vezels worden vervaardigd onder zeer hoge drukken van 1000 – 3000 bar en bij een temperatuur tussen 150 en 300 graden Celsius. Door dit hogedruk proces, vormen zich molecuulketens met relatief veel en lange vertakkingen. Hierdoor verkrijgt de lijn de grote treksterkte.



De lijn is soepel, voelt zacht aan en neemt geen water en/of vuil op. Ook niet na twee weken, dagelijks intensief gebruik. De lijn is glad en tijdens het werpen glijdt de lijn heel soepel van de molenspoel en door de geleide ogen. Hierdoor zijn verre worpen (ik gebruikte een plughengel -W.G. 30 gram- en 24 grams pluggen) mogelijk van 100 meter.

De lijn blijft drijven door het gebruik van de High Performance Polyethyleen (HPPE) vezels en ondervindt ook bij grote afstanden weinig weerstand in het water. Hierdoor is de actie van de plug en ook de meest voorzichtige aanbeet goed op de hengeltop zichtbaar (na het haken van een zandspiering, waren zelfs de bewegingen van deze kleine vis in de hengeltop zichtbaar). Een plukje vuil aan de plug zie je direct op de hengeltop.

Pruiken zijn bij mij niet waargenomen. Ik moet wel toegeven dat ik een gevlochten lijn niet zo hoog op een spoel zet, zodat er minder snel, door wat minder strak opgespoelde lijn (heel normaal tijdens het vissen met een plug), lussen gevormd worden tijdens de worp. Deze lussen zijn heel vaak de oorzaak van de pruiken. Bovendien heeft de gebruikte molen (Penn Atlantis 2000) een opwindmechanisme voor dyneema lijnen.

De lijn is zeewaterbestendig is en bovendien ook goed UV bestendig is. HPPE kan alleen minder goed tegen zuren. Verder is de HPPE-lijn goed te gebruiken bij temperaturen tussen – 25 graden Celsius en + 50 graden Celsius.

Na deze twee weken van intensief gebruik heb ik het bovenste gedeelte van de lijn op de molenspoel op onregelmatigheden onderzocht. De eerste vier meter zijn toch wel wat ruw, maar daarna was de lijn toch weer helemaal glad (ik heb geen voorslag gebruikt).

De mooie geel/groene fluorescerende kleur verbleekt wat na twee weken intensief gebruik door het (UV) zonlicht, maar dit is een vrij natuurlijk verschijnsel.


Ryunjin PE lijn is verkrijgbaar in de lengtes 100mtr, 125mtr, 130mtr, 150mtr, 200mtr, 300mtr, 500mtr, 1000mtr. Diverse dikten van: 0.06 – 0.70 mm en de treksterkte varieert tussen 6 en 80 kg. Drie Kleuren: Oranje, Limegroen, Mosgroen. De fabrikant is Momoi Fishing MFG. Co. Japan.

Ryunjin PE lijn is een geweldige lijn voor het vissen met een plug aan de oppervlakte. Een soepele, zachte lijn die, nagenoeg geen water opneemt en een goed drijfvermogen heeft. Hierdoor is de actie van de plug, maar ook een voorzichtige aanbeet ook op grotere afstand perfect zichtbaar op de hengeltop.

Deze lijn is een bijzonder goede aanwinst voor de kunstaasvisserij in het algemeen en voor de oppervlakte kunstaasvisserij in het bijzonder. Deze hoogwaardige lijn, die ongeveer €28,00 per 100 meter kost, scoort daarmee ook een hoog cijfer van 9.4
De importeur in Nederland is Ralph de Kock.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -