Roofvissen van A tot Z: Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 9)

Roofvissen van A tot Z:

Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 9)

Door Berthil Bos

In mijn vorige artikel over het trollen met shads heb je gezien dat ik niet schrik van shads met een afmeting vanaf 20 cm. Enerzijds doe ik dit om goed op te vallen in het water, anderzijds omdat er met deze afmetingen nog niet zo veel mee gevist wordt als bijvoorbeeld hard kunstaas.

Ik wil mij graag blijven onderscheiden in de presentatie van kunstaas omdat ik geloof in het feit dat roofvis dressuurgevoelig is. Dit onderscheid moet je niet alleen zoeken in het soort kunstaas, maar natuurlijk ook in de manier van vissen en vistechniek. Kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben en daar ben ik altijd naar op zoek. Dit is mede de oorzaak dat ik graag met rubber vis dat geen ingebouwde verzwaring heeft. Hierdoor kan je zelf bepalen wat je gaat doen en op iedere situatie inspelen.


Ook de kleinere snoek is verzot op rubber.

Doordat grote shads goed opvallen, niet al te veel gebruikt worden en multifunctioneel zijn, vis ik deze rubberen creaties ook graag werpend op het grote water, waar ik in het voorjaar en de zomer de ondiepe platen en oeverzones bestook.


Shads en planten gaan goed samen.

Natuurlijk is het nu ook nog goed mogelijk om ander ondiep kleinschalig water vanaf de kant op deze manier te bevissen totdat het water te warm of te groen wordt. Hoe ik met deze grote plakken rubber te werk ga, deel ik graag met jullie. Het roofvisseizoen is weer in volle gang, de jerkbaits vliegen je om de oren en dat is niet zo verwonderlijk omdat het een hele leuke manier van vissen kan zijn.


Ook vanaf de kant onderscheid je je met een grote shad.

Hoe verder de zomer zich vordert, hoe hoger de waterplanten naar de oppervlakte komen, wat het vissen met jerkbaits en gliders in het bijzonder, die je zo mooi van rechts naar links kan laten schieten, tot een dag vol frustraties kan maken. Constant je dreggen plantvrij te maken is besteed aan de tuinders onder ons, maar vissers willen niets anders dan het kunstaas in het water hebben.


Een grote shad op een ondiepe plaat verraste deze snoek.

En juist in die mooie openingen midden tussen het groen is het op gezette tijden goed vissen. Er zijn natuurlijk diverse aasjes die je in één lijn terug kan vissen en zodoende beter kan sturen zoals spinnerbaits, hybride jerkbaits en bijvoorbeeld een ondiep lopende plug en die zie je dan ook regelmatig. Wat je niet veel ziet is een 20+ shad die tussen het groen bijzonder goed opvalt en heerlijk kan fladderen en ook nog eens de diepte in kan als er een gaatje is.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Hoogzomersnoeken.
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Wisselen of echt veranderen.
Willem Moorman -
image description
Trailerplank: Goed en goedkoop.
Willem Moorman -