Roofvissen van A tot Z: Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 14)

Roofvissen van A tot Z:

Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 14)

Door Berthil Bos

Op mijn reel heb ik minimaal 30/00 gevlochten lijn en wel om drie redenen. Ten eerste kan je de opwaartse druk van deze diameter benutten om hoog te vissen en ten tweede is de lijn sterk genoeg om de vis uit de planten te houden of eventueel eruit te krijgen.

Ook moet het in verhouding zijn met de soort hengel waarmee je vist. Zou je een te lichte lijn gebruiken dan is lijnbreuk vaak het gevolg. Je kan dan je slip zo afstellen dat bij de haak zetten of de dril de te lichte lijn niet zal breken, maar daar kom je gauw van terug na de zoveelste verspeelde vis. Dit is gelijk de derde reden.

De bek van een snoek is op veel plekken keihard en is gevuld met ca. 700 tanden. Deze tanden houden het rubber bij een aanbeet goed vast en in tegenstelling tot hard kunstaas, zit dit dan ook muurvast. De tanden hebben op het harde materiaal geen houvast, waardoor het kunstaas iets door de bek glijdt bij de aanslag. Bij het rubber moet de haak met een behoorlijke kracht gezet worden om het materiaal iets in beweging te krijgen om de haken vlees te laten pakken.


Rubber zit vaak klem tussen de kaken…


... maar af en toe hebben de 700 tandjes iets meer te pakken dan rubber.

Voor deze alles beslissende actie heb je buiten en krachtige hengel ook een sterke lijn nodig.  Aan deze lijn gebruik ik het liefst een titanium onderlijn van 60 pond trekkracht, die bij deze sterkte ongelofelijk dun is waardoor het gemakkelijk door de planten snijdt bij de dril en door zijn soepelheid een natuurlijke presentatie mogelijk maakt.


Snoek en grote shad gebroederlijk bij elkaar.

Om de trekkracht van het geheel optimaal te houden, moet je de knoop die de lijn met de onderlijn verbindt, altijd met dubbele lijn uitvoeren. Je boet altijd wat kracht in op de knoop, maar omdat je dit doet op tweemaal ca. 40 pond blijft er genoeg over.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -