Roofvissen van A tot Z: Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 10)

Roofvissen van A tot Z:

Werpen met Grote shads op het ondiepe (deel 10)

Door Berthil Bos

Je kunt het rubber goed sturen waardoor een z.g. stinger (buik of staartdreg) meestal niet in de weg zit en planten oppikt. Vis je hem daar in tegen alleen met een loodkophaak dan kan je hem zelfs in het groen plantvrij te houden. 23 cm is voor mij de gemiddelde maat.

Dit houdt in dat de schoepstaart, die de shad aan het flanken brengt en zijn actie geeft, vaak een behoorlijke afmeting heeft en veel waterdruk te voorduren krijgt. Als je geen loodkop zou monteren en alleen een jighaak, gaat deze shad om zijn as draaien en dat is nu precies de actie die we Niet moeten hebben. Wat het rubber wel moet doen is het zogenaamde flanken van de ene zij naar de andere.


De stand van de schoep geeft aan waar de shad voor gebruikt dient te worden.

Hiervoor moet de loodkop zorgen die het geheel in balans houdt. Om de shad langzaam binnen te vissen, waardoor deze zolang als mogelijk in het gezichtsveld van de roofvis verblijft en om niet te diep door het water te gaan, moet je uitzoeken welk gewicht van de loodkop je hierbij kan helpen. De vorm van de loodkop bij deze visserij is gewoon rond, waardoor je bij kleine gewichten niet teveel waterdruk krijgt op de kop krijgt. Het type shad dat ik gebruik is dezelfde als degene waarmee slepend vis.

De schoepstaart moet met een hoek van 120 graden aan de staartwortel zitten. Een schoepstaart die met een hoek van 90 graden op de shad staat kan wel, maar deze pakt veel meer water waardoor je het geheel weer met een zwaardere loodkop moet uitrusten, wil je de balans behouden. Dit soort shads, zoals de Atractor van Profiblinker, is meer bedoeld om het rubber van de bodem op te tikken en de schoep als een soort parachute te gebruiken. Wel zal ik adviseren om de shads extra soepel te maken door ze even in kokend water te leggen. Een tweetal minuten is voldoende om de weekmaker, die toegevoegd is aan het rubber, weer te activeren.


Even koken voor het beste resultaat.

Die soepelheid heb je nodig omdat je over het algemeen veel langzamer vist dan bij het trollen. Zelfs bij de laagste inhaalsnelheid of een klein tikje zal de gekookte shad nu zijn actie geven. Waar je nog wel een verschil in kan maken om zo licht mogelijk te vissen, is de vorm van de shad. Hoe slanker het rubber des te minder gewicht je nodig bent om tot een goede balans te komen.


Een slank of hoog model shad hebben ieder hun eigen voor en nadelen.

Een shad met meer volume krijgt onderwater meer weerstand, waardoor bij lichte gewichten het tollen sneller optreed. Ook het werpen met een slanke shad gaat makkelijker dan met een hoge soortgenoot, die meer lucht weerstand heeft tijdens een worp. De nieuwe Pro Shad van Fox Rage is een geweldige shad mij goed voor dit werk bevalt.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Hoogzomersnoeken.
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Wisselen of echt veranderen.
Willem Moorman -
image description
Trailerplank: Goed en goedkoop.
Willem Moorman -