Roofvissen van A tot Z: Vissen met grote shads (deel 2)

Roofvissen van A tot Z:

Vissen met grote shads (deel 2)

Door Berthil Bos
 
Om de flankende actie te krijgen moet het rubber soepel zijn maar ook weer niet slap. De schoepstaart moet de kans krijgen om zich als het ware naar links en rechts op te rollen waardoor hij het lichaam meeneemt. Shads waarbij je dit mist en hooguit wat met de staart zwabbert, hebben vaak ook een bredere staartwortel en zijn meer bedoeld voor het werpend vissen.

De Attractor shads van Profi Blinker zijn hiervan een goed voorbeeld. De schoepstaart staat bij dit soort rubber meestal haaks op de staartwortel, terwijl een shad die je goed kan gebruiken voor het slepen, vaak een hoek heeft van 120 graden. Is het rubber naar jouw idee niet soepel genoeg om het goed flanken te bewerkstelligen, dan kan je het rubber even koken waardoor je de weekmaker die toegevoegd is aan het product, weer activeert.


De Attractor boven is een shad die eigenlijk bedoeld is om te werpen. Met de Wob shad kan je meer kanten op.

Wel moeten de andere voorwaarden, zoals een niet te brede staartwortel en een hoek van de schoepstaart, aanwezig zijn. Mijn favoriete shads voor het trollen - en niet alleen daarvoor - zijn de wat hogere Renowky Photoprint Shad en de wat slankere Wob shad van Spro. Bij dit tweetal heeft zich een derde toegevoegd die zich geweldig leent voor het trollen en werpen: de Pro Shad Firetail van Fox Rage. Deze slanke shad is ontzettend soepel, maar beresterk, is over het lichaam lichtgeribbeld voor meer vibratie en heeft bij iedere kleur een opvallend gekleurde schoepstaart als attractor.

Hierbij komen we direct bij de kleur van het rubber. Hier moet je niet te moeilijk over doen, al zijn er wel een paar dingen over te zeggen. Gebruik vooral de kleur waar je vertrouwen in hebt en experimenteer hier een beetje mee. Op die manier kan je tot verrassende ontdekkingen komen die je kunnen helpen in de toekomst.

Wat ik wél altijd belangrijk vind is dat er een contrasterende kleur op de gebruikte rubberkleur zit. Dit kan in de vorm zijn van strepen, zoals bij de baars, of een grote stip. Ook een onderdeel als de staart bij de Pro Shad haalt dikwijls de trekker over bij de roofvis. Denk er ook eens aan om de loodkop in een fel kleurtje te spuiten als de shad niet van zichzelf deze contrasterende kleuren heeft.


Vier kleuren Pro Shads van Fox Rage met contraststaarten.

Met een watervaste viltstift kan je ook creatief zijn, al kan dit ook een kliederboel worden. Deze contrasttheorie zal ik ook gebruiken bij de aanschaf van een aantal kleuren. Kies je bijvoorbeeld een felle onnatuurlijke kleur om agressie bij de roofvis op te wekken, dan is het raadzaam om ook een tegenovergestelde kleur mee te nemen indien dezelfde roofvis niet gediend is van discokleuren, maar gewoon zin heeft in een natuurlijke kleur. Op deze mannier heb je genoeg aan maximaal vier kleuren om iedere situatie aan te kunnen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -