Roofvissen van A tot Z (9): De Streamer

Roofvissen van A tot Z (9): De Streamer

Door Berthil Bos

Kunstaassoort nummer drie en meer heb je echt niet nodig, is de streamer. Dit verenaas kan je uiterst langzaam presenteren aan die snoeken die geen trek hebben aan de wat snellere kunstaasjes of gewoon nieuwsgierig zijn.

We maken het allemaal wel mee dat je een misser of een volger krijgt op je (reguliere) aas. Wat je ook probeert, de snoek laat zich niet meer zien. Hij moet nog ergens in de buurt zijn en die aanbeet willen we gewoon hebben. Kunstaas vangt alleen als het zich in het water bevindt en meestal in voorwaartse beweging is. In de situatie dat je de vis hebt gelokaliseerd is het erg belangrijk dat het aas zolang mogelijk op de hotspot wordt aangeboden.


Met de vliegenlat de polder in kan, maar met meerdere aassoorten presenteer ik mijn streamer met één allround hengel.

Nu is het tijd om je kunstaas om te wisselen voor een behoorlijke streamer. Deze kunstwerkjes kunnen door hun gluiperige manier van bewegen en voortbewegen het bloed onder de vinnen halen van een groene rover. Waar je aan moet denken is dat als je begint aan een dag poldervissen, je de streamer goed nat maakt zodat als hij nodig is, meteen gebruikt kan worden.

Doe je dit niet, dan ben je op het moment dat het moet gebeuren veel tijd kwijt om de halve kip onder water te krijgen. Bij iedere worp doop je de veren even in het water om zoveel mogelijk watergewicht in de streamer te krijgen. Om bij deze hoop veren een snellere duikvlucht te krijgen monteer ik vaak een koperen kraal met daarvoor en zilverkleurig propellertje dat voor wat extra  kopgewicht zorgt en tevens attractief ronddraait.


Een streamer met enkele haak kan vooral in water met veel obstakels gevist worden.

Hierna kan je deze het beste met een onderhandse worp naar de plek toewerpen. Je blijft hierdoor tijdens de worp laag en heeft de eventuele wind minder invloed op het lichte kunstaasje. Met kleine tikjes haal je de streamer langzaam binnen en geregeld stop je met binnendraaien om de vis te treiteren en de streamer zolang mogelijk op de plek te houden.

Mijn streamers voor deze techniek hebben een enkele haak. Ten eerste omdat ik vind dat je zodoende de streamer bij een aanbeet beter door de bek kan trekken en de haak vlees kan pakken. Een dreg wordt nog weleens tussen de bek met 700 tandjes klem gehouden en alleen met een keiharde aanslag kan je dan nog haken. Ten tweede pak ik met een enkele haak minder vuil en planten.


Een propellertje helpt bij de duikvlucht en geeft een attractieve glinstering.

En een derde reden is dat als het kan, ik het liefst zo weinig mogelijk ijzerwerk in de relatief kleine snoekenbekken wil hebben. Natuurlijk kan je ook wat sneller met dit kunstaas vissen om bijvoorbeeld de vis te zoeken, maar je moet de streamer af en toe even laten stoppen om die attractieve glijvlucht naar beneden te krijgen.

Streamers aan de vliegenlat kan ook, en een vis drillen aan deze hengel is waanzinnig, maar ik heb het liefst zo min mogelijk ballast mee en een tweede hengels is dan zeker niet gewenst. Wil je wel met wat kleinere streamers vissen, dan heb ik in mijn rubriek Tips ‘n Trics nr. 45 een alternatief waar je mee aan de slag kan.

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -