Roofvissen van A tot Z (8): Swimmbait

Roofvissen van A tot Z (8): Swimmbait

Door Berthil Bos

Een ander aasje dat ik veel gebruik en betrekkelijk nieuw is, heeft de naam Swimmbait. Deze kunstaasjes zijn er in twee-, drie- of meerdelige versies te krijgen. Het is met zijn onnavolgbare actie een killer op ieder water.

Je kunt ze tergend langzaam vissen, maar ook met een behoorlijk tempo. De actie moet je er zelf in tikken omdat ze de schoep zoals bij een plug missen. Door het gedeelde lijf kan je ze ook niet zo uitloden dat het van links naar rechts verplaatst net als een jerkbait. Toch kan je dit eigenzinnige kunstaasje het beste al jerkend of twitchend binnenvissen.


De Triple Devil van Spro doet het ook in de polder en kan op diverse mannieren gevist worden.

Dit moet je in de praktijk uitproberen en dan is de polder de beste plek. Het swimmbaitje is daar vaak goed te volgen, dus je ziet wat je doet. Kleine tikjes, even laten rusten of wat hardere tikken, alles moet je proberen. Op een gegeven moment krijg je vanzelf het gevoel en de techniek die bij jou past.

De Screaming Triple Devil van Spro is met zijn 55 gram nog goed te vissen op een hengel tot 50 gram. De nieuwe Hitcher Lipless Swimmbait van Fox Rage is wat lichter en kleiner en daardoor nog subtieler terug te twitchen. De Hitcher is er ook met een kleine lip en heeft daardoor al een actie van zichzelf die je uiteraard kan aanpassen.


De Hitcher met lip is wel er gemakkelijk te vissen.

Wat betreft de liploze swimmbaits zal ik altijd kiezen voor een zinkende uitvoering, waardoor jezelf de diepte kan bepalen waar je het wilt aanbieden. Met deze twee betrekkelijk nieuwe swimmbaits heb ik mooie resultaten behaald en door je eigen actie er in te tikken zullen de snoeken niet snel gedresseerd raken door dit kunstaas.


Veel dressuur in deze sloot, dus een swimmbait kan dat doorbreken.

Omdat een meerdelig kunstaas bij een tik vaak ‘om het hoekje gaat’, kan het voorkomen dat de voorste dreg in de speld belandt. Hierdoor tik ik niet te hard zodat de hoek niet te scherp wordt genomen. Met het ‘om het hoekje gaan’ bedoel ik dat de swimmbait na een tik bij het stilvallen naar links of rechts uitwijkt. Door het gedeelde lijf gaat dit veel scherper dan bij een gewone jerkbait. Het is even doorzetten met dit kunstaas, maar als je het door hebt kan je met deze kruising van een plug en een jerkbait vele kanten op.

Berthil Bos


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -