Roofvissen van A tot Z (4): Materialen

Roofvissen van A tot Z (4): Materialen

Door Berthil Bos

Nu we grofweg weten waar we moeten zijn om een snoek te verleiden, is het tijd om eens in de vistas te kijken wat daar aan materiaal inzit voor een dagje polderen. Ik gebruik graag een schoudertasje dat mij bij het werpen niet in de weg zit. Fox Rage heeft een dergelijke tas met een antislipzijde waardoor hij niet bij het minste geringste voor je buik bengelt. In dit tasje zitten buiten de kunstaasjes ook andere, belangrijke attributen.


Twee goede vismaten…


… tijdens een dagje polderen.

Om te beginnen is er een mapje met onderlijnen. Ikzelf ben liefhebber van titanium onderlijnen uit één draad. Deze zijn superlicht en beïnvloeden de actie van het kunstaas nauwelijks. Ook ben je gelijk van het lastige kinken van de onderlijn bevrijd als het gedeeltelijk in de snoekenbek verdwijnt wat wel met gevlochten staaldraad gebeurt. Het lijkt veel duurder dan staaldraad, maar het gaat ook veel langer mee waardoor het uiteindelijk niets uitmaakt.

Het vistechnisch genot wat je ervan hebt is vele malen hoger dan je eerst uitgave. Voor de visserij op kleinschalig water is een trekkracht van ca.15 kg. ruim voldoende en je zult zien dat ondanks deze hoge trekkracht, het materiaal uiterst dun is. Het titanium ‘single strand’ heeft, zoals we dat noemen, geen geheugen en zal altijd naar zijn rechte vorm terugkeren, ook als het uit de bek van snoek komt. Je vist dan weer verder met een rechte onderlijn wat zelden voorkomt bij een gevlochten onderlijn.

Toch is ook titanium niet onschendbaar. Mocht je constateren dat er een knik in het materiaal zit, dan dien je hem te vervangen omdat de kans bestaat dat dit keiharde spul hierop zal breken. Natuurlijk kan je ook met ander materiaal vissen. Een 7-strand staaldraadje, dus gevlochten uit zeven dunne staaldraadjes, kan ook, maar het is mij wel eens overkomen dat ik bij het landen van mijn vierde snoek ook mijn vierde staaldraadje moest vervangen. Niet omdat deze kapotgebeten was, maar het was gekinkt (gekruld) en er zaten knikjes in.

Neem hier geen risico mee en vervang deze, want de volgende vis kan weleens een geweldenaar zijn. Zorg er altijd voor dat je speld in verhouding is met het kunstaas. Te klein kan een zwakke schakel betekenen in je combinatie en deze speldjes zijn vooral bij koude dagen moeilijk te openen. Te groot kan invloed hebben op de actie van het kunstaas net zoals een te grove, zware onderlijn. Zelf gebruik ik het liefst een enkelvoudige karabijnspeld waardoor ik ieder soort kunstaas, dus ook een streamer, gemakkelijk kan monteren.

Als we verder gaan kijken in mijn tas dan komen we altijd een goede kniptang tegen waarmee ik haak of dreg kan afknippen als deze moeilijk te verwijderen is. Neem hiervoor een groot en lang model van de beste kwaliteit omdat je anders weleens met je vingers in de bek moet en dat kan goed mis gaan! Knip ook liever een paar keer te veel dan minutenlang te zitten pielen, daar heb jij, maar vooral de vis, niets aan.


Als de snoek zo gretig is, zal een kniptang onontbeerlijk zijn.

Nu komt dat knippen bij mij niet zoveel meer voor omdat ik tegenwoordig bij deze visserij de weerhaken dichtknijp. Dit doe ik voor het welzijn voor de snoek, maar ook voor mijzelf. De vis is hier over het algemeen wat kleiner van afmeting en daardoor ook veel onstuimiger dan zijn grotere soortgenoten. Deze kleinere vissen ‘los’ ik liever in het water en dat gaat veel gemakkelijker zonder weerhaken.

Mocht dit niet willen, dan is het pakken van een dergelijke uitslover niet zonder risico. De kans bestaat dan ook dat je jezelf haakt en dan is een dreg zonder weerhaak een zegen. Voor het onthaken van de snoek is een tang met een soort pistoolgreep ideaal omdat je dan je pols niet hoeft te buigen. Fox Rage heeft er één in een houder die je aan je riem kan monteren. Hierdoor is hij direct beschikbaar voor een snelle en veilige verwijdering van de dreg.


De Fox Rage tang met pistoolgreep werkt uitstekend en is makkelijk in een holster mee te nemen.

Voor dat we bij het kunstaas uitkomen, is er nog een aantal attributen onmisbaar om succesvol te zijn. Daarover de volgende keer meer.

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -